27.1.16

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ ΟΝΕΙΡΟ

Έχω μεταχειριστεί το όνειρο
Αυτού του δωματίου πολλές φορές.
Πότε στις σκιές
Υπολογίζοντας
Ιδέες χρωμάτων
Άλλων ιδεών.
Πότε στις γωνίες
Τις υποψίες μου
Ότι κι εσύ έχεις υπάρξει εδώ.
Στο κρύσταλλο των παράθυρων
Ραγίζοντας κάθε καθαρότητα.
Χωρίς την καθημερινότητά μου.
Έχεις κι εσύ μεταχειριστεί αυτό το όνειρο;
Είναι απόρρητος ο δικός σου καιρός.
Σαν κάποιο περιεχόμενο απόγευμα
Στο τελευταίο απόγευμα του κόσμου.

(από την κασέτα του περιοδικού “Νήσος', τεύχος 4, Μάιος 1985 http://poiein.podomatic.com/entry/2007-05-04T05_05_20-07_00)

 


ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Εφυγε η ποιήτρια Νανά Ησαΐα


Σε ηλικία 68 ετών, από ανακοπή καρδιάς, έφυγε προχθές, η ποιήτρια και πεζογράφος Νανά Ησαΐα. Τα τελευταία χρόνια η γνωστή λογοτέχνις υπέφερε από την επάρατο νόσο. H κηδεία της θα γίνει σήμερα το μεσημέρι (2 μ.μ.) στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Μετά το Γυμνάσιο, έζησε ένα χρόνο στο Λονδίνο σπουδάζοντας σε κολέγιο γραμματέων. Λίγο αργότερα (κατά τη διάρκεια των ετών 1958-1962), σπούδασε ζωγραφική στο Ελεύθερο Εργαστήριο Καλών Τεχνών στην Αθήνα, ενώ την ίδια περίοδο υπήρξε γραμματέας του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ποιήματα
Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1969 με την ποιητική συλλογή «Ποιήματα 1969». Ακολουθούν τα έργα: «Εξι Ποιητές» (1971), «Persona» (1972), «Ενα βλέμμα» (1974), «Μέρες και νύχτες χωρίς σημασία» (1977), «H Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» (1977) «Μορφή» (ποιητική συλλογή που απέσπασε το 1981 το Κρατικό Βραβείο Ποίησης). «Στην Τακτική του Πάθους» (1982) και «Συναίσθηση Λήθης» (1982). Το πρώτο της μυθιστόρημα, «Οι διαφορετικές εκδοχές του παιχνιδιού», γράφτηκε το 1990. Το τελευταίο της κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το 2001 με τον τίτλο «Μια ερωτική σχέση παραλλαγή μιας άλλης» και ήταν υποψήφιο για το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω».
Η Νανά Ησαΐα είχε επίσης μεταφράσει έργα των Τόμας Μαν, Σίλβια Πλαθ, T. Σ. Ελιοτ, Χέρμαν Χέσσε, E. M. Φόστερ κ.ά. Από το 1977 έγραφε κριτικά άρθρα στο «Βήμα», ενώ κατά τη διάρκεια των ετών 1988-89 και 1992-94 έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Τέταρτο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποίησης στο Λουβέν Βελγίου και στην Ετήσια Συνάντηση Ποιητών στη Λισσαβώνα.
Παράλληλα με τη λογοτεχνία συμμετείχε σε έξι πανελλήνιες εκθέσεις (1960-1975), πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις (1960-62) κι έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί «ΩΡΑ», το 1974, στην Αθήνα.

26.1.16

Διαγωνισμός συγγραφής λογοτεχνικών έργων για παιδικό και εφηβικό κοινό από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Διαγωνισμός συγγραφής λογοτεχνικών έργων για παιδικό και εφηβικό κοινό από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκηρύσσει διαγωνισμούς συγγραφής:
1. Μυθιστορήματος για εφήβους από14 έως 18 ετών,
2. Μυθιστορήματος για παιδιά από 9 έως 10 ετών,
3. Θεατρικού έργου για παιδιά.
Χρόνος υποβολής των έργων: 1η Φεβρουαρίου έως 30ή Σεπτεμβρίου 2016.
Οι όροι της συμμετοχής είναι οι ακόλουθοι:
Ι. Θέμα και έκταση ανά κατηγορία:
1. Για την κατηγορία «Μυθιστόρημα για εφήβους» υποβάλλεται ένα έργο με ελεύθερο θέμα, έκτασης περίπου 30.000-35000 λέξεων.
2. Για την κατηγορία «Μυθιστόρημα για παιδιά» υποβάλλεται ένα έργο με ελεύθερο θέμα, έκτασης περίπου 20.000-25.000 λέξεων.
3. Για την κατηγορία «Θεατρικό έργο για παιδιά» υποβάλλεται ένα έργο με ελεύθερο θέμα, κανονικής διάρκειας.
ΙΙ. Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα. Υποβάλλονται με ψευδώνυμο σε τέσσερα (4) αντίτυπα και σε έντυπη μορφή (στοιχεία Times New Roman, 1½ διάστιχο). Θα περιέχονται σε φάκελο εντός του οποίου θα υπάρχει ένας μικρότερος, με τα πραγματικά στοιχεία του συμμετέχοντος / της συμμετέχουσας (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση). Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου φακέλου θα ανοιχτεί μόνο στην περίπτωση διάκρισης του συμμετέχοντος / της συμμετέχουσας. Οι υπόλοιποι φάκελοι θα καταστραφούν από την κριτική επιτροπή την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
ΙΙΙ. Τα έργα που θα αποσταλούν δε θα πρέπει, ολόκληρα ή αποσπάσματά τους, να έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά ή ιστοσελίδες.
ΙV. Δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς έχουν όλοι και όλες εκτός από εκείνους / εκείνες που έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς από τον οποιοδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα ή έχουν εκδώσει σχετικό λογοτεχνικό βιβλίο ή θεατρικό έργο. Ο στόχος των διαγωνισμών είναι αποκλειστικά η ενθάρρυνση πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων.
V. Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα έχει δικαίωμα συμμετοχής με ένα έργο σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.
VI. Τα έργα θα στέλνονται με απλό ταχυδρομείο και όχι συστημένα ή με ταχυδρομική εταιρεία. Στο τέλος κάθε μήνα θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ κατάλογος με τα ψευδώνυμα των έργων που θα έχουν παραληφθεί.
VII. Οι ανωτέρω όροι είναι απαραίτητο να τηρούνται επακριβώς. Τα έργα που δεν θα τους τηρήσουν δεν θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.
Τα έπαθλα των διαγωνισμών ορίζονται σε πεντακόσια (500) ευρώ για το πρώτο βραβείο κάθε κατηγορίας. Επίσης, θα απονεμηθεί και από ένας έπαινος σε κάθε κατηγορία.
Τα βραβευθέντα κείμενα κάθε κατηγορίας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δημοσιεύσεων λογοτεχνικών κειμένων.
Κριτικές επιτροπές:
Μυθιστόρημα για εφήβους:
1. Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου
2. Γεώργιος Παπαντωνάκης, τ. αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
3. Βασίλης Παπαθεοδώρου, συγγραφέας
Μυθιστόρημα για παιδιά:
1. Γιάννης Σ. Παπαδάτος, επίκ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
2. Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια Α.Π. Θεσσαλονίκης
3. Μάνος Κοντολέων, συγγραφέας
Θεατρικού έργου για παιδιά:
1. Γιάννης Παπαδόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
2. Μάγκυ Μοντζολή, σκηνοθέτις
3. Τάκης Τζαμαριάς, σκηνοθέτης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22410.99115
Διεύθυνση Αποστολής:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ & ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ»
Κτήριο «Κλεόβουλος»
Δημοκρατίας 1, Ρόδος, ΤΚ 81100
Η ημερομηνία απονομής των βραβείων θα ανακοινωθεί από την ιστοσελίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών εδώhttp://www.pse.aegean.gr/pms-pvpy/

16.1.16

Ποίηση και Μουσική στη Νάουσα



Π ο ί η σ η Και Μ ο υ σ ι κ ή , Στη Νάουσα, στο '' Πιθάρι '', 15/1/2016

Έλαβαν δράση Αυτοδιοργάνωση, Αυτοδιαχείριση, Αλληλεγγύη, στο '' Πιθάρι '' Νάουσας, σε έναν εύχαρη χώρο, με γερή ποίηση, κυρίως ανέκδοτη, ενθουσιάζουσα τζαζ μουσική, με αρκετό κόσμο, κρασάτο, μαχόμενο, καταγγελτικό, χαμένο ή κερδισμένο, .έτσι ή αλλιώς σκονισμένο, οι ποιητές Θοδωρής Σαριγκιόλης, Τάκης Γκόντης, από Έδεσσα, Γρηγόρης Σακαλής, Ηλίας Τσέχος, από Νάουσα και οι OFF MINOR QUARTET Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, Δημοσθένης Σταλίδης, Λάκης Σαμαράς, Κώστας Παπάς, από Έδεσσα και οι οποίοι σύντομα θα εντάξουν στο σχήμα τους
την καταπληκτική Μαρία Ζλατάνη φωνή , πιάνο, αναζητήστε την στο youtube... 




Εξαιρετική βραδιά αντάμωσης Ποίησης και Μουσικής, σε μια τελικά πικρή ποιητική χώρα, την Ελλάδα.
Ηλίας Τσέχος

Τα έργα των μικρών καλλιτεχνών - Εμπνευσμένα από τη Μουσική του H. Matisse

Στο πλαίσιο της ενότητας έρευνας με θέμα την οικογένεια, αναζητήσαμε με τα παιδιά στο internet πολλά έργα διάσημων ζωγράφων που απεικόνιζαν οικογένειες ή ανθρώπους που έμοιαζαν μεταξύ τους ή φαίνονταν δεμένοι σαν οικογένεια. Αφού βρήκαμε αρκετά έργα που μας κίνησαν την προσοχή, τα παιδιά τελικά επέλεξαν να ζωγραφίσουν τη Μουσική του H.Matisse.
Όταν τα ρώτησα για ποιό λόγο, οι απαντήσεις τους ήταν οι εξής:
- Γιατί έχει καλύτερα χρώματα και πιο δυνατά από όλους τους άλλους πίνακες!
- Γιατί φαίνεται εύκολο και μπορώ να το κάνω κι εγώ
- Γιατί είναι σαν οικογένεια και παίζουν και μουσική
- Γιατί ο πίνακας αυτός είναι χαρούμενος
- Γιατί έχει τα αγαπημένα μου χρώματα
- Γιατί είναι πολλοί άνθρωποι και φαίνονται κάπως παράξενοι
- Εμένα μου αρέσει γιατί έχει και όρθιους έχει και καθιστούς
- Εγώ λέω να κάνουμε αυτόν τον πίνακα γιατί είναι καθαρά τα χρώματα και μου φαίνεται πιο ωραίος από τους άλλους
- Εγώ ψηφίζω αυτή τη ζωγραφιά γιατί ταιριάζει να τη βάλουμε στον τοίχο εδώ.
- Να κάνουμε αυτό γιατί είναι πιο εύκολο
- Εμένα μου αρέσει αυτός ο πίνακας γιατί τραγουδάνε και παίζουν μουσική και εμένα μου αρέσει πολύ η μουσική
- Θα ζωγραφίσω αυτόν τον πίνακα γιατί θα τον κάνω τέλειο. Θα βάλω όμως πιο λίγους ανθρώπους γιατί δεν θα μου χωρέσουν
Τα παιδιά, αφού σχεδίασαν με ένα μολύβι το περίγραμμα του ουρανού και της γης, έπιασαν τα πινέλα και άρχισαν να ζωγραφίζουν. Αφού στέγνωσαν οι φιγούρες τους, όσοι ήθελαν πήραν λεπτούς μαύρους μαρκαδόρους και σχεδίασαν τις λεπτομέρειες στα πρόσωπα καθώς και στα περιγράμματα των σωμάτων.
Θαυμάστε τα αποτελέσματα



 Η. Matisse (La Musique)


14.1.16

Aυτή η έκθεση θα φέρει φέτος την άνοιξη στο Λονδίνο



Μια σπουδαία έκθεση εγκαινιάζεται στις 30 Ιανουαρίου στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο, η οποία, με αφετηρία το έργο του Μονέ, εξετάζει τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι κήποι στην εξέλιξη της τέχνης, από τις αρχές της δεκαετίας του 1860 έως τη δεκαετία του 1920. Στην έκθεση "Painting the Modern Garden: Monet to Matisse, επισκέπτης θα παρακολουθήσει την εμφάνιση του σύγχρονου κήπου στις πολλές μορφές και δόξες του και θα ανακαλύψει μια περίοδο μεγάλης κοινωνικής αλλαγής και καινοτομίας στις τέχνες. Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα μερικών από τους σημαντικότερους ιμπρεσιονιστές, μετα-ιμπρεσιονιστές και καλλιτέχνες της πρωτοπορίας των αρχών του εικοστού αιώνα, οι οποίοι ζωγράφισαν μερικά από τα γνωστότερα έργα με κήπους.
Πηγή: www.lifo.gr

10.1.16

Ποιητική βραδιά και τζαζ κονσέρτο στη Νάουσα




Τέσσερις ποιητές και τέσσερις μουσικοί σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στη Νάουσα την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ. Παραθέτουμε το πρόγραμμα της συναυλίας (τα κομμάτια που θα παρουσιαστούν από το συγκρότημα), τα βιογραφικά των ποιητών καθώς και των μελών του συγκροτήματος. 
Πρόγραμμα συναυλίας:



        1.        Bag's Groove   (Milt Jackson)

        2.        Now's the Time   (Charlie Parker)

        3.        Blue Bossa   (Kenny Dorham)

        4.        Birk’s Works   (Dizzy Gillespie)

        5.        Cantaloupe Island   (Herbie Hancock)

        6.        All Blues   (Miles Davis)

        7.        Bluesitnitsa   (Λάκης Σαμαράς)

        8.        Freddie Freeloader   (Miles Davis)

        9.        Autumn Leaves   (Joseph Kosma)
       10.       Summertime   (George Gershwin)

ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ
       Σύντομα βιογραφικά




  Ο  Τάκης Γκόντης  γεννήθηκε  το 1955 στην Φλαμουριά της  Έδεσσας.  Έζησε σε πόλεις  της επαρχίας,  στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Το 1980 απολύθηκε από τη ΔΕΗ, όπου εργαζόταν, λόγω της συμμετοχής του σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Το 1981 προσλαμβάνεται στη νεοσύστατη τότε Τυποεκδοτική και ορίζεται υπεύθυνος στο τμήμα φωτοσύνθεσης, απ’ όπου παραιτείται έξι χρόνια μετά. Το 1988 εγκαθίσταται στη γενέτειρα του ασχολούμενος με βιολογικές και ολοκληρωμένες καλλιέργειες.  Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων: Εκείνη ο Χριστός και ο ένας (1980) και Η άλλη εκδοχή (1998). Το μυθιστόρημα: Η πολιτεία με τα τέσσερα παράθυρα (1986) και τις ποιητικές συλλογές: Οραμάτων σκιές (1993), Κολίμπρι (2012), Η επιστροφή της Εκάβης (2014) και Παντομίμα (2015), οι τρεις τελευταίες στις εκδόσεις Γαβριηλίδη.
   
 Ο  Γρηγόρης Σακαλής γεννήθηκε και ζει στο Στενήμαχο Νάουσας. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ. Έχει εκδώσει τις συλλογές ‘’Κίβδηλος Καιρός’’ (2008), ‘’Θαμμένος στην Άμμο’’ (2010) εκδόσεις Πλανόδιον, ‘’Πορεία στη γύμνια’’ (2013) εκδόσεις Bookstars. Έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες των εκδόσεων Ενδυμίων το 2012. Τελευταία του δουλειά η συλλογή διηγημάτων ‘’Ιστορίες ενός παραμυθά’’ σε μορφή e-book από την Easywriter.gr. Συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά.

  
 Ο  Θοδωρής Σαρηγκιόλης (1956) γεννήθηκε  και ζει στην Έδεσσα. Σπούδασε Οικονομικά στην Α.Β.Σ.Θ (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Εργάζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπήρξε μέλος των Δ.Σ του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Έδεσσας ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’, του Εδεσσαϊκού Θεάτρου και άλλων συλλογικοτήτων. Κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό, στον πανελλήνιο και στον ηλεκτρονικό τύπο: (selidestexnis.blogspot.gr) και στα έντυπα περιοδικά: Εντευκτήριο, Νέα Πορεία, Παρέμβαση, Κλεψύδρα, ΠεριΩδικό της Καβάλας, Επί Τροχάδην, 7 Ημέρες της Καθημερινής κ.α. Έχει εκδώσει τις συλλογές: Ο Άγιος Σκοπευτής (1984), Το τέλος των ονομάτων (1993) και Το Δέρμα του Χρόνου (εκδ. Γαβριηλίδη 2012)

    
Ο  Ηλίας Τσέχος γεννήθηκε το 1952 στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας. Συμμετέχει στα μπαλέτα της Δώρας Στράτου (1976-1986) σαν χορευτής. Συνεργάστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες των Κούνδουρου, Τζεφιρέλι, Αγγελόπουλου, Ζερβουλάκου, Ψαρρά κ.α. Ποιήματα και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από του Θ. Αντωνίου, Τ. Γκρους, Αγάντα. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Λιθουανικά, Αλβανικά. Στη ζωή και το έργο του αναφέρονται τα ντοκιμαντέρ του Ηλία Ιωσηφίδη: Από Πέτρα και Χρόνο (2009), Ή Σταγόνα ή Ωκεανό (2010). Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές: Έρημη αλήθεια (1978), Ταγμένα (1980), Δάφνε ποταμέ (1981), Ανθέμια (1982), Τα πάθη που φοράς (1983), Φωνές σ’ ένα μουσείο-Απρόοπτη Ύλη-Μύθοι Σγουροί (1985), Διώροφο Μέλλον (1988),  Ή Σταγόνα ή Ωκεανός (2011), Νόμοι αφιερώσεων (2012), Τα πλήθη του ενός (2013) και Αγριόχορτο στόμα (2015)

OFF MINOR QUARTET

Σύντομα βιογραφικά



Ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου είναι καθηγητής μουσικής στην Π.Ε. Πήρε το πτυχίο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με βαθμό άριστα, όπου έκανε συγχρόνως μαθήματα κλασικής και jazz τρομπέτας. Επίσης είναι αριστούχος στα πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης. Υπήρξε μέλος του Ionian Brass Ensemble και μαθήτευσε στη Διεθνή Θερινή Μουσική Ακαδημία δίπλα σε μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος (T. Hagans, T. Dokshizer, Γ. Κοντραφούρης κ.α.). Έχει πολυάριθμες συμμετοχές σε συναυλίες, φεστιβάλ και μιούζικαλ ανά την Ελλάδα, και έχει ηχογραφήσει σε 5 δίσκους.

*****

Ο Δημοσθένης Σταλίδης είναι κατ' επάγγελμα μαθηματικός και ερασιτέχνης κιθαριστής. Η ενασχόληση του με τη μουσική περιλαμβάνει αρκετά είδη αλλά κυρίως δραστηριοποιείται στη λαϊκή κιθάρα και στην jazz - blues κιθάρα. Ιδιαιτέρως σε σχέση με την jazz, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από μεγάλους κιθαρίστες του είδους και έχει μελετήσει σε βάθος το στυλ και τις τεχνικές της jazz κιθάρας.

*****

Ο συνθέτης και μπασίστας Λάκης Σαμαράς είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Ενοργάνωσης, Αντίστιξης, Φούγκας και τελειόφοιτος Σύνθεσης στο Θερμαϊκό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως με τις θεωρητικές σπουδές του, παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, κλ. κιθάρας, ήλ. μπάσου, κλαρινέτου και τούμπας, ενώ επίσης ερευνά σε μουσικό και ιστορικό επίπεδο την jazz και βαλκανική μουσική, παρακολουθώντας σεμινάρια και κυρίως διαβάζοντας. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες της jazz (O. Chaly, A. Yacimovic, Κ. Μαγγίνας κ.ά.), της λαϊκής (Σ. Κόκοτας, Σ. Ζαγοραίος, Γ. Μαργαρίτης κ.ά.) και της παραδοσιακής μουσικής (N. Nedyalkov, Λ. Ζέρβας, Θ. Σέρκος κ.ά.). Συνθέτει jazz, ethnic, fusion και συμφωνική μουσική, έχοντας παρουσιάσει το έργο του σε τρία φεστιβάλ και πολλούς συναυλιακούς χώρους. Έχει ηχογραφήσει ως μπασίστας για την Ε.Ρ.Τ., σε 6 δίσκους ευρείας κυκλοφορίας και σε δεκάδες ακόμα νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Δεκέμβριο του 2014 είναι αρχιμουσικός στην φιλαρμονική του Δήμου Σκύδρας, ενώ πρόσφατα ανέλαβε την δημιουργία και την διεύθυνση της φιλαρμονικής του Δήμου Έδεσσας.

*****

Ο Κώστας Παπάς ξεκίνησε την μουσική του πορεία με τους ΣΕΤΕΡΑ στην Έδεσσα. Σπούδασε στο «Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης». Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως: Ν. Παπάζογλου, Γ. Καϊμάκης (Μουσικό Πολύτροπο), Μ. Σιγανίδης, Χειμερινοί Κολυμβητές,  Β. Νικολαΐδης, Γ. Μακρής κ.ά. Δισκογραφία: «Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης», Μ. Σιγανίδης, «Χειμερινοί Κολυμβητές», Χ. Βέσκας – Μ. Μέσκος, Κ. Βόμβολος «Πειραματική Σκηνή της Τέχνης», Ηρ. Πασχαλίδης «Πειραματική Σκηνή της Τέχνης», Janis Kaimakis - Costas Papas - L’ epreinte Digital, Εκκλησιαστική χορωδία Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών, «Μουσικό Πολύτροπο», «ήχω ‘ν ηχώ».