8.12.18

Η μαγεία της ποίησης

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

Jean-Pierre Simeon «Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια», Εικονογράφηση: Olivier Tallec, Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη, εκδ. Μικρή Σελήνη, σελ. 48

Το ποίημα που τόσο δύσκολος είναι ο ορισμός του πρέπει να μπει στις ζωές των παιδιών με έναν τρόπο αβίαστο και λειτουργικό. Το ποίημα μπορεί να είναι καθοριστικό για την ψυχολογία και την ανάπτυξή τους. Ο δάσκαλος οφείλει να τα μυεί σταδιακά και όμορφα σε έναν «λοξό» τρόπο σκέψης με την έννοια ότι καλό είναι αυτά να ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.
«Να ένα ποίημα που γιατρεύει τα ψάρια», είναι το νέο βιβλίο τoύ Jean Pierre Simeon που εικονογράφησε περίφημα ο Olivier Tallec, μετέφρασε η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφράστρια Αργυρώ Πιπίνη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μικρή Σελήνη».

Προορίζεται για μικρά παιδιά, είναι λιτό, σύντομο, όμως με ζωηρή και δραστική εικονογράφηση που έλκει το μάτι, στ’ αλήθεια! Πολύ έντονα χρώματα, μεγάλες μορφές, στρογγυλές, εκφραστικές. Το ψάρι, ο Λίον, κοντεύει να πεθάνει από βαρεμάρα! Ο μικρός Άρθουρ το ανακοινώνει στη μαμά του που μένει έκπληκτη. Αλλά του έχει τη σωστή λύση: «ΠΕΣ ΤΟΥ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ».Ο Άρθουρ ψάχνει μανιωδώς μέσα στο σπίτι να βρει ποίημα. Έντονο στο σουρεαλιστικό στοιχείο, φαντασία που καλπάζει.
Έχει ποίημα στα ντουλάπια; Έχει ποίημα κάτω από το κρεβάτι; Ίσως ναι! Η ποίηση μπορεί να σε βρει παντού! Υπάρχει παντού αρκεί κανείς να σκεφτεί να την αναζητήσει! Το διασκεδαστικό είναι το πόσοι ορισμοί δίνονται μέσα σε ένα τόσο ευσύνοπτο βιβλίο!
«Ποίημα είναι όταν είσαι ερωτευμένος και έχεις τον ουρανό μέσα στο στόμα σου».
«Το ποίημα είναι ζεστό σαν το ψωμί και όταν το τρως πάντα κάτι μένει».
«Ποίημα είναι όταν ακούς την καρδιά της πέτρας να χτυπάει»
«Ποίημα είναι όταν οι λέξεις φτερουγίζουν»
«Το ποίημα αλλάζει τελείως τις λέξεις…τις αναποδογυρίζει»
Συναντάμε ένα ψάρι  που μιλάει για πρώτη φορά για να πει ότι είναι ποιητής και το ποίημά του είναι η Σιωπή του.


Jean-Pierre Simeon

Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει, σε κάνει τα ονειρευτείς τα αδύνατα, να σκεφτείς  τα εξωπραγματικά, να χρωματίσεις με το νου, να προχωρήσεις γενναία σε έναν ξεχωριστό κόσμο, καθόλου βαρετό, καθόλου τετριμμένο.
Για την λειτουργία της ποίησης, για την ουσία της ζωής, για την αξία του παιχνιδιού.
Οι ποιητές ζουν στη σιωπή, αλλά οι λέξεις τους είναι ηχηρές εν τέλει. Ακόμα και οι ίδιοι συχνά δεν μπορούν να ορίσουν αυτό που κάνουν. Αλλά οι άλλοι μπορούν να δώσουν ο καθένας τον δικό του ορισμό για την ποίηση, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ότι είναι αληθινό. Είναι εικασίες, ιδέες απλώς. Η ποίηση το μέγα μυστήριο! Αλλά ο μικρός ήρωάς μας επείγεται για μια στέρεα απάντηση ώστε να καταφέρει να σώσει το ψαράκι του.
Είναι ένα βιβλίο που δίνει γεύση από ποίηση στους μικρούς αναγνώστες, τους υποψιάζει, τους εισάγει σε έναν κόσμο μυστηριακό που ίσως μεγαλώντας να θελήσουν να εξερευνήσουν τελείως.
Εν προκειμένω, η ποίηση συμβολίζει, παραπέμπει και στη «μαγεία» με την οποία έχουμε ανάγκη να πασπαλίσουμε τη ζωή μας ώστε αυτή να είναι διαφορετική και ανατρεπτική.


 http://fractalart.gr/na-ena-poiima-pou-giatreyei-psaria/?fbclid=IwAR3V5CUUIBguH33ai0YoE9xW-iL3QDgoFQxm1z23TIM8sCc-Gxi46mHLAbY

Δεν υπάρχουν σχόλια: