22.1.19

Φελίξ Ναντάρ: Η τολμηρή ζωή του πρώτου φωτογράφου διασήμων

Στην πατρίδα του Γαλλία παραμένει θρύλος. Ο Φελίξ Ναντάρ, κατά κόσμον Γκασπάρ - Φελίξ Τουρνασόν (1820 - 1910), υπήρξε ο πρώτος φωτογράφος διασήμων, ο άνθρωπος που τράβηξε την πρώτη αεροφωτογραφία και επιπλέον, από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν ενστικτωδώς το πρώιμο ακόμη τότε ενδιαφέρον του Τύπου για τους celebrities και τον ρόλο που μπορούσε να διαδραματίσει η φωτογραφία στο «παιχνίδι» της δημοσιότητας.
Νάρκισσος (αλλά «γοητευτικός νάρκισσος», σύμφωνα με τον συγγραφέα της βιογραφίας του, Άνταμ Μπέγκλεϊ) είχε στόχο να γίνει και ο ίδιος διάσημος.
Ο Ναντάρ έστησε μπροστά από τον φακό του μερικούς από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του καιρού του -από τον συγγραφέα Σαρλ Μποντλέρ και τη ντίβα Σάρα Μπερνάρ, μέχρι τους
ζωγράφους Εντουάρ Μανέ και Ευγένιο Ντελακρουά, τον συνθέτη Κλοντ Ντεμπισί και τη Ζοζεφίν Μπέικερ- αλλά με μία εντελώς διαφορετική αντίληψη, «φωτίζοντας» την προσωπικότητα των μοντέλων του, σαν να «διάβαζε» την ψυχή τους.
Δημιούργησε «σύνθετα ψυχολογικά πορτρέτα» κορυφαίων συγγραφέων, ηθοποιών και συνθετών της εποχής του, προσώπων τα οποία μεσουρανούσαν στο Παρίσι του 19ου αιώνα, κατορθώνοντας να προσδώσει στο εκκολαπτόμενο μέσο -τη φωτογραφία- καλλιτεχνικό πρόσημο.
Όταν τα άλλα στούντιο θεωρούσαν το φόντο σημαντικό και το φόρτωναν με αξεσουάρ, εστιάζοντας με επιμέλεια στο ενδυματολογικό, ο Ναντάρ εστίαζε στο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας ουδέτερο background σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει τον χαρακτήρα. Και επιπλέον, έπαιζε με το φως.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/felix-nantar-e-tolmere-zoe-toe-protoe-fotoyrafoe-diasemon_gr_5c3cb4f5e4b01c93e00c1d98?ncid=other_facebook_eucluwzme5k&utm_campaign=share_facebook&fbclid=IwAR1P1Srkd_H0qYKNd--Kqs997PNMfGTcWq7ARS5uf4Go8O1L7Ls5RA5TpPY

Δεν υπάρχουν σχόλια: