11.2.19

ΠΟΠΗ ΑΡΩΝΙΑΔΑ: "ΟΙ ΔΙΔΥΜΕΣ"

ΠΟΠΗ ΑΡΩΝΙΑΔΑ: "ΟΙ ΔΙΔΥΜΕΣ"
Μυθιστόρημα, σελ. 290, Το Ροδακιό, 2018

Την Πόπη Αρωνιάδα την ήξερα ως ποιήτρια. Με το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο της αποδεικνύει ότι η πραγματική λογοτεχνική στόφα της είναι εκείνη του πεζογράφου.
Στο πρόσφατο μυθιστόρημά της "Οι Δίδυμες" βρίσκει κανείς πολλές αρετές από αυτές που κάνουν το κάθε βιβλίο ενδιαφέρον. Πρώτα πρώτα πλοκή. Υπάρχει μια εξελίξιμη μυθοπλασία που σε κάνει να αδημονείς για το τι θα συμβεί στην επόμενη σελίδα. Δεύτερον ο χειρισμός της γλώσσας. Η αφήγηση απλώνεται ευρύχωρη και με μια στρωτή καθημερινή γλώσσα που λειτουργεί υπέρ της άμεσης σαφήνειας και της ανεμπόδιστης ροής. Τρίτον η αληθοφάνεια. Όλα τα γεγονότα είναι πιθανά, λες και συμβαίνουν στο διπλανό μας σπίτι, στην ίδια τη γειτονιά μας, στα ήθη και τις μέρες ακριβώς που
ζούμε. Τέταρτον η χαρά της συμμετοχής του αναγνώστη. Ο αναγνώστης παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της ιστορίας και είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να κρίνει το κάθε σημείο ως πιθανό ή απίθανο, ως λογικό ή παράλογο, ως όμορφα δοσμένο ή ως ανώριμο και ανεπιτυχές. Τα δεδομένα της παιδικής ηλικίας βρίσκουν χίλιους τρόπους να μεταπηδήσουν μέσω της μνήμης στο παρόν της αφήγησης. Εύγε Πόπη Αρωνιάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: