9.2.19

Γεια σας. Το όνομά μου είναι Μαρία Πόποβα (της Μαρίζας Ντεκάστρο)



της Μαρίζας Ντεκάστρο

… Είμαι αναγνώστρια και συγγραφέας, και γράφω, εδώ στο Brain Pickings– το δικό μου έργο αγάπης- για αυτά που διαβάζω. Όσα γράφω είναι αποσπάσματα σημειώσεων και σκέψεις από πάμπολλα διαβάσματα στη λογοτεχνία, την επιστήμη, την τέχνη, τη φιλοσοφία, και σε ό,τι άλλο έχει να προσφέρει η παγκόσμια σκέψη. Είναι οι προσωπικές μου καταθέσεις που με βοήθησαν να ολοκληρωθώ- διανοητικά, δημιουργικά, πνευματικά- σαν άτομο στην αναζήτηση του τι σημαίνει να ζεις μια γεμάτη ζωή…
Κάπως έτσι συστήνεται στο κοινό η Μαρία Πόποβα (1985), βουλγαρικής καταγωγής συγγραφέας, μπλόγκερ, κριτικός, κάτοικος Μπρούκλιν, Νέας Υόρκης, η οποία στέλνει κάθε Κυριακή πρωί σε χιλιάδες αποδέκτες σε ολόκληρο τον κόσμο το Brain Pickings (https://www.brainpickings.org/), μία
ιστοσελίδα κριτικών παρουσιάσεων για πάσης φύσεως εκλεκτά βιβλία. Το Brain Pickings δημιουργήθηκε το 2006 και αρχικά απευθυνόταν σε λίγους φίλους. Έξι χρόνια αργότερα, η απήχηση ήταν τόσο μεγάλη που η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το συμπεριέλαβε στα ηλεκτρονικά αρχεία της.
Η δουλειά της Πόποβα εκτιμήθηκε παγκοσμίως επειδή δεν είναι μία ακόμα  κριτικογραφία για κλασικά βιβλία για ή βιβλία που θα γίνουν κλασικά. Στα κείμενά της συνδέει περιεχόμενα, εικόνες, ιστορία, κοινωνικά φαινόμενα και κάθε πεδίο της ανθρώπινης δημιουργίας που διατρέχει το ευρύ φάσμα του σύγχρονου πολιτισμού.
Στο βιβλίο με τίτλο A velocity of being, που επιμελήθηκε μαζί με την εκδότρια των Enchanted Lion Books και φίλη Claudia Zoe Bedrick, 256 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ηθοποιοί, μουσικοί, νομπελίστες, επιστήμονες, αστροφυσικοί, αθλητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές, μια 98χρονη επιβιώσασα του Ολοκαυτώματος… απευθύνουν από ένα γράμμα στους νέους αναγνώστες ώστε να αγαπήσουν τα βιβλία και να ευχαριστηθούν με τη συντροφιά τους. Καθένα τους μοναδικό αντανακλά την προσωπικότητα του αποστολέα, είτε είναι προσωπική μαρτυρία από αναγνώσεις και αναγνώσματα, είτε κάποιο χιουμοριστικό στιγμιότυπο, εκτεταμένο ή με τη μορφή σύντομου σημειώματος. Δίπλα στους συγγραφείς, και σε πλήρη ισότητα, 256 εικονογράφοι -αστέρια μεταγράφουν σκέψεις και λέξεις σε εικόνα και αυτό είναι το γράμμα τους προς τους αναγνώστες.
Το A velocity of being παίρνει αξία από τους 512 ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στην ιδέα της Πόποβα και φυσικά από τη δική της φροντίδα στις λεπτομέρειες που έδωσαν στο βιβλίο την τελική μορφή του- το υφασμάτινο εξώφυλλο, τη χρυσοτυπία στον τίτλο, το μαρμπρέ χαρτί στη φόδρα από έκδοση του 1759 που βρήκε σε ένα νεοϋορκέζικο παλαιοβιβλιοπωλείο, τη γραμματοσειρά Ogg, που είχε εμπνευστεί ο σχεδιαστής βιβλίων Oscar Ogg από τον συνηθισμένο αμερικάνικο γραφικό χαρακτήρα του 20ου αι και την οποία λάνσαραν οι Lucas Sharp και Greg Gazdowicz το 2003.
Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο με τον πολύσημο τίτλο Figuring (figuring: αναφορά, στοιχεία). Όπως αναφέρει η συγγραφέας σε σχετική ανάρτηση στο Brain Pickings, στον τόμο διερευνώνται οι πολυπλοκότητες, οι ποικιλίες και οι αναζητήσεις του ανθρώπου για την αλήθεια. Ήρωίδες και ήρωές της είναι ιστορικές προσωπικότητες, κυρίως γυναίκες καλλιτέχνιδες, συγγραφείς και επιστημόνες που έζησαν τους τέσσερις περασμένους αιώνες και οι οποίες άλλαξαν τη ματιά μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, δίνοντας τη γυναικεία οπτική μέσα από τη ζωή τους, τις προσωπικές σχέσεις, τη δράση και τα επιτεύγματά τους.

INFO:
Maria Popova and Claudia Zoe Bedrick, A velocity of being, Letters to a Young Reader,Enchanted Lion Books, 2018


Maria Popova,Figuring,Penguin Random House, 2019
 https://www.oanagnostis.gr/%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%8c%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%80%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%b2/?fbclid=IwAR1jK4o6vCcngBJDnsk91KKtJROHkroQXnlsPvRFCtdexYkO0ILrBonJZ9I

Δεν υπάρχουν σχόλια: