2.9.20

Αποτιμήσεις και αφιερώματα: «Το Δέντρο», «Πολάρ», «Μανδραγόρας» (του Σπύρου Κακουριώτη)

Μετά είκοσι έτη: Μια αποτίμηση της πρώτης εικοσαετίας τού (πλέον όχι και τόσο νέου) αιώνα φιλοξενεί στις σελίδες του το καλό περιοδικό Το Δέντρο, στο τελευταίο διπλό του τεύχος 230-231. Αποτίμηση που δεν περιορίζεται, όπως ίσως εύλογα θα περίμενε κανείς, στους τομείς της τέχνης του λόγου που θεραπεύει, αλλά επεκτείνεται σε πολύ ευρύτερα πεδία,  όπως η δημοσιογραφία, η επικοινωνία και οι νέες τεχνολογίες, η ιατρική και η βιολογία, η ιστορία και η ιστοριογραφία, ο λαϊκός πολιτισμός και η λαογραφία του άστεως, η αυτοκίνηση και το μετρό, κ.ά. Η λογοτεχνία
και η ποίηση, το θέατρο, η μετάφραση, ο κινηματογράφος και η μουσική δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτές τις σύντομες αποτιμήσεις, που στόχο τους έχουν να θίξουν όψεις φαινομένων και όχι να προχωρήσουν σε συστηματική ψηλάφηση των αλλαγών που έχουν επέλθει μέσα σε αυτή την εικοσαετία. «Υπήρξαμε περισσότερο περίεργοι παρά ερευνητές», σημειώνουν οι εκδότες του Δέντρου στο σημείωμα της σύνταξης που φέρει τον τίτλο ‒τι άλλο;‒ «Μετά είκοσι έτη». Η συνήθης και πάντα ενδιαφέρουσα ύλη του περιοδικού δεν λείπει και από αυτό το τεύχος, αντιθέτως, παρατίθεται, σε ένα είδος «παράλληλου μοντάζ», εναλλάξ με τα κείμενα που συγκροτούν το αφιέρωμα. Τις σελίδες του ανά χείρας τεύχους εγκαινιάζει ένα κείμενο του «πρύτανη της κριτικής» Δημήτρη Ραυτόπουλου, γραμμένο μεσούσης της πανδημίας, που προειδοποιεί όσους υποκύψουν στον πειρασμό της μελλοντολογίας: «Όλα δεν θ’ αλλάξουν και αυτή τη φορά. Ούτε η ζωή θα αγριέψει ούτε ο θάνατος θα εξημερωθεί … Το μέγα Νόημα μπορεί να περιμένει».
 [ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, Τζ. Αλεβιζάτου 82, 156 69, Παπάγου, 210-380.46.30, dentromag@yahoo.gr]

Latin Noir: Από τα καυτά ελληνικά μεσημέρια στις κρύες νύχτες της Λατινικής Αμερικής μεταφέρει τον αναγνώστη το πολάρ, το αφιερωμένο στο σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα περιοδικό, που μόλις κυκλοφόρησε το 6ο του τεύχος. Ο φάκελος «Latin Noir» που φιλοξενεί στις σελίδες του περιλαμβάνει μια αποκλειστική συνέντευξη του Κίκε Φεράρι, που μιλά για τη «σκιά του Μπόρχες» πάνω στο είδος και τη γλώσσα, καθώς και κείμενα των Ραούλ Αρχεμί, Χουλιέτα Μολίνα και Γκιγιέρμο Όρσι. Τον φάκελο συμπληρώνουν ο Ανδρέας Αποστολίδης, που παρουσιάζει ένα μέρος του ντοκιμαντέρ του για το Latin Noir, και ο Πέτρος Μάρκαρης, που στοχάζεται για το πόσο επηρέασαν οι δικτατορίες το είδος και τους αστυνομικούς συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής. Δύο πόλεις, το Μπουένος Άιρες και η Χιχόν, ως κέντρα της literatura negra, έχουν ιδιαίτερη θέση στα θέματα αυτού του φακέλου, όπως φυσικά και το μοναδικό βιβλιοπωλείο Ateneo Grand Splendid, που δεσπόζει στην πόλη του Μπόρχες. Ακόμη, ένα πορτρέτο του Χουάν Μπελμόντε και του «πατρός» του, Λουίς Σεπούλβεδα (Α. Αποστολίδης), μαζί μ’ έναν χρονολογημένο βιβλιογραφικό οδηγό.
Στο ίδιο τεύχος εγκαινιάζονται οι «Μαύρες Σελίδες» για το κατασκοπικό μυθιστόρημα, στις οποίες πρωταγωνιστούν όχι μονάχα ο Σμάιλι και ο Τζέιμς Μποντ, αλλά και οι πραγματικοί «θρύλοι», Ρίχαρντ Ζόργκε και Μάρκους Βολφ. Την υπόλοιπη ύλη συμπληρώνουν ο Δημήτρης Κοτσέλης, που παρουσιάζει το Media Luz του Λουκιανού Κηλαηδόνη, μουσική για ένα «φιλμ νουάρ που δεν γυρίστηκε ποτέ», η Ορσαλία Κασσαβέτη, που γράφει για την εξιδανικευμένη μορφή του «πόλισμαν» στον ελληνικό κινηματογράφο, ο Νίκος Μ. Γεωργιάδης, που αναφέρεται στους «πατριάρχες» του σουηδικού αστυνομικού Maj Sjöwall και Per Walhöö, ενώ η Βίκυ Χασάνδρα συνομιλεί με τη Χίλντα Παπαδημητρίου γύρω από τη γυναικεία αστυνομική λογοτεχνία.
[ΠΟΛΑΡ, Σίνα 62, 106 72, Αθήνα, 211-113.01.56, dolce.pub, polarmag@gmail.com]


Βασίλης Βασιλικός: Εβδομήντα χρόνια παρουσίας στα ελληνικά γράμματα και 120 τίτλους βιβλίων συμπλήρωσε αισίως ο Βασίλης Βασιλικός και ο Μανδραγόρας, το περιοδικό για την τέχνη και τη ζωή που εκδίδει ο Κώστας Κρεμμύδας, αφιερώνει μεγάλο μέρος του 62ου τεύχους του στη ζωή και το έργο του θασίτη συγγραφέα. Με μελέτες από τους Αλέξη Ζήρα (για την «αγωνιώδη αναζήτηση νοήματος στην πεζογραφία του Βασιλικού»), Γιάννη Βασιλακάκο (για την «αντιστασιακή λογοτεχνία» της περιόδου 1967-1974), Χρήστο Χαρτοματσίδη (για τα αυτοβιογραφικά κείμενά του), Βαλεντίνη Καμπατζά (για Το σιλό), Κατερίνα Παναγιωτοπούλου και Βασίλη Καλαμάρα (για Το θαυματουργό νερό του Καματερού), Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο (για τους εβραίους ήρωες στα έργα του), Χριστίνα Γκορίτσα (για την Τριλογία ως προπομπό του Ζ) και Κώστα Κρεμμύδα (για τη νεανική ποίηση του Βασιλικού) εξετάζονται κάποιες πτυχές από το πληθωρικό έργο του συγγραφέα. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με μια μεγάλη συνέντευξη του Βασιλικού στον εκδότη του Μανδραγόρα, αποσπάσματα από ανέκδοτα πεζά και επιστολές του, ανθολόγηση κριτικών για το έργο του και συνεντεύξεων, καθώς και εκτενή εργοβιογραφία. Η ύλη του περιοδικού συμπληρώνεται με ένα δεύτερο μικρό αφιέρωμα στον μποέμ μουσικό και λογοτέχνη Αλέκο Ζούκα (1956-2012). Από την υπόλοιπη ύλη ξεχωρίζουν τρία αθησαύριστα διηγήματα του Μίλτου Σαχτούρη, αλλά και ένα νέο δισέλιδο για το σκάκι, που επιμελείται ο Σπύρος Ιλαντζής και από το τρέχον τεύχος θα συνοδεύει τις αναγνωστικές περιπλανήσεις των φίλων του περιοδικού. Τις σελίδες του τεύχους κοσμούν έργα του Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου, που «ζωγραφίζει όσα χάνονται κι όσα ονειρευόμαστε να ξαναζήσουμε»…
[ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, Μ. Λαύρας 32, 104 44, Αθήνα, 210-82.20.294, mandragorasmagazine.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: