19.1.21

OM σχεδόν μισόν αιώνα αργότερα παραμένουν ένα μεγάλο γκρουπ

Οι Ελβετοί OM, 45 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή τους στην δισκογραφία, εξακολουθούν να υπάρχουν και να προσφέρουν εξαιρετικούς το δίχως άλλο δίσκους. Λέμε, για το πιο πρόσφατο CD τού κουαρτέτου, που έχει τίτλο Its About Time [Intakt, 2020], ένα κουαρτέτο που, 45 χρόνια μετά, εξακολουθεί να έχει την ίδια line-up. Να’ ναι καλά, λοιπόν, και οι τέσσερις μουσικοί, ώστε να συνευρίσκονται και στο μέλλον όλοι μαζί. Urs Leimgruber σοπράνο σαξόφωνο, Christy Doran ηλεκτρικές κιθάρες, εφφέ, Bobby Burri κοντραμπάσο, εφφέ και Fredy Studer ντραμς, κρουστά, ακούγονται εδώ σε μια σειρά συνθέσεων-αυτοσχεδιασμών, βγαλμένες και βγαλμένοι από τις ιστορικές μέρες του free-improv, εκεί πίσω στην δεκαετία του ’70.
Γιατί οι 
OM δεν έχουν κάνει ουδεμία παραχώρηση ως προς τον ήχο τους, δεν έχουν λειάνει, ούτε ωραιοποιήσει τις αισθητικές γραμμές και διαδρομές τις οποίες ακολουθούσαν όταν ήταν νέοι – καθώς συνεχίζουν να προσφέρουν την ίδια συναρπαστική και απρόσμενη μουσική, με την ίδια διάθεση και στο ίδιο υψηλό επίπεδο. 
Μάλιστα δεν θα ήταν άτοπο αν συμπληρώναμε πως στο “Its About Time” ακούγονται ακόμη και πιο προχωρημένοι σε σχέση με τις ιστορικές εγγραφές τους από την δεκαετία του ’70, καθώς σε όλα τα βασικά προηγούμενα δεν μπορεί παρά να έχουν προστεθεί η τεράστια εμπειρία, και βεβαίως οι δυνατότητες που τους δίνει η σύγχρονη τεχνολογία. Το λέμε, γιατί το ηλεκτρονικό μανιπουλάρισμα που συμβαίνει στα κομμάτια των OM είναι και πολύ και σοβαρό, πράγμα που δείχνει πως οι Ελβετοί δεν στέκονται έξω απ’ όσα συμβαίνουν σήμερα στο χώρο τους, προσθέτοντας σ’ αυτόν την δική τους τελευταία λέξη.
Χωρίς οι μουσικές τους να είναι «δύσκολες», εικονοκλαστικές, περιαυτολογικές ή «για λίγους», διαθέτοντας και διατηρώντας, πάντα, το χάρισμα μιας φυσικής εξέλιξης, δεν μπορεί παρά να διακρίνονται για την εσωτερική συνάφειά τους, το δέσιμό τους, την εκλεκτικότητά τους, τα στοιχεία της έκπληξης και του αναπάντεχου, που συνεχώς εισβάλλουν στις δομές τους, και βεβαίως για τις μόνιμες και σαφείς αναφορές τους σε όλο το «σώμα» της προχωρημένης jazz και του rock.
Με tracks σαν το 12λεπτο “Its about time” του Christy Doran ή το 10λεπτο “String holder”, που αποτελεί έναν αυτοσχεδιασμό και των τεσσάρων, οι OM δείχνουν απλώς πως ήταν και παραμένουν μια μεγάλη μπάντα.
Επαφή: www.intaktrec.ch
 
[πρώτη δημοσίευση: περιοδικό Yellow Box #5, Δεκέμβριος 2020-Ιανουάριος 2021]

Δεν υπάρχουν σχόλια: