26.2.18

Πέντε περιοδικά που επιμένουν (Σπ.Κακουριώτης, Γ.Ν.Μπασκόζος)

 Παρήγορο το ότι υπάρχουν ακόμα περιοδικά που επιμένουν. Ανάμεσα τους τρία πολύ γνωστά με τις πρόσφατες εκδόσεις τους. (Σπ.Κακουριώτης, Γ.Ν.Μπασκόζος)

«Το Δέντρο» με ανέκδοτες επιστολές Ξενόπουλου – Ψυχάρη
 «Σεβαστέ κι αγαπητέ μου Δάσκαλε», «Πολυσέβαστε και πολυαγαπημένε», αλλά και «Ψυχάρη μου» είναι μερικές από τις προσφωνήσεις που χρησιμοποιεί ο Γρηγόριος Ξενόπουλος απευθυνόμενος προς τον κατά δεκατρία χρόνια μεγαλύτερό του Γιάννη Ψυχάρη, την προδρομική μορφή του δημοτικισμού που με το Ταξίδι του τάραξε τα βαλτωμένα νερά των «ρομαντικών χρόνων» της αθηναϊκής λογιοσύνης.

20.2.18

Μίμης Νικολόπουλος: «Deviation»

Ο Μίμης Νικολόπουλος κυκλοφόρησε πρόσφατα την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά υπό τον τίτλο Deviation και φαίνεται πως έχει ήδη κάνει αίσθηση.
Το Deviation περιέχει 11 καταπληκτικές ορχηστρικές συνθέσεις με στοιχεία world, βαλκανικής, μεσογειακής και κινηματογραφικής μουσικής και έχει ήδη ενθουσιάσει τόσο τους μουσικούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς όσο και τους ακροατές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το άλμπουμ είναι διαθέσιμο για download & streaming σε όλες τις αναγνωρισμένες ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ παράλληλα κυκλοφορεί και σε cd στα καταστήματα δίσκων (Public, Ιανός και Reload).
Λίγα λόγια για τον Μίμη Νικολόπουλο

16.2.18

"Apophonesis" από τον Ορέστη Παπαϊωάννου

https://www.youtube.com/watch?v=ZuOwUf1u5sQ&t=309s
"Apophonesis", performed by Praga Sinfonietta, in Prague, July 2017.
Apophonesis is a greek word which means a brief speech closing a statement. This piece is a farewell to a homeland. The feelings are mixed; first of all there is nostalgia and sadness of what is left behind, but there is also the decisiveness and will to move on. Even when the past is behind us, it never stops being a part of ones self.

https://www.youtube.com/watch?v=ZuOwUf1u5sQ&t=309s

"Apophonesis", που εκτέλεσε ο Orestes Papaioannou , στην Πράγα, Ιούλιος 2017.

Το apophonesis είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει μια σύντομη ομιλία που κλείνει μια δήλωση. Αυτό το κομμάτι είναι ένας αποχαιρετισμός για την πατρίδα. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα · πρώτα απ ' όλα υπάρχει νοσταλγία και θλίψη για ό, τι μένει πίσω, αλλά υπάρχει επίσης η αποφασιστικότητα και η θέληση να προχωρήσουμε. Ακόμα και όταν το παρελθόν είναι πίσω μας, ποτέ δεν σταματά να είναι μέρος του εαυτού μας.

15.2.18

Δύο άγνωστοι Νταλί στο σφυρί του οίκου Σόθμπις

H αξία τους κυμαίνεται από 1,3 έως 2 εκατ. ευρώ
Δύο άγνωστοι Νταλί στο σφυρί του οίκου Σόθμπις



 
Δύο αθέατα μέχρι πρότινος έργα του Σαλβαδόρ Νταλί από τη δεκαετία του 1930 επιστρέφουν κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας και αλλάζουν χέρια, καθώς για πρώτη φορά βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο Σόθμπις στο Λονδίνο, στις 28/2.

Οι δύο πίνακες που ανήκαν στην κοντέσα Ντε Κουέβας ντε Βέρα της Αργεντινής, γνωστή και ως Τότα, θεωρούνται έργα πρώτης ποιότητας και η αξία τους κυμαίνεται από 1,3 έως 2 εκατ. ευρώ.

12.2.18

Ο αρχιμουσικός, συνθέτης και πολυοργανίστας Λάκης Σαμαράς




Μεγάλο μας καμάρι πλέον η Φιλαρμονική του Δήμου Έδεσσας. Με το πείσμα, το μεράκι, τις γνώσεις τόσο του Λάκη Σαμαρά όσο και όλων όσων συμμετέχουν στην Φιλαρμονική, πια η πόλη έχει να το λέει! Ο Λάκης Σαμαράς δηλώνει περήφανος και μας είπε πως "είμαστε ομάδα"! Συγχαρητήρια σε όλους. Στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε πατώντας στο link να ακούσετε και να δείτε τα βίντεο της Φιλαρμονικής και να διαπιστώσετε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται.

8.2.18

Η μυστηριακή γνώση

Γράφει η Κατερίνα Παπαδημητρίου //
 Γιώργος Παναγιωτίδης «Ίσος Ιησούς», μυθιστόρημα, Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2017

«Τον πολύπαθο Ίσο, Μούσα, καλοκαιρινέ Πανσέληνε, από το παρελθόν, έλα και ιστόρησέ μου, που περιπλανήθηκε πολύ…» Το νέο μυθιστόρημα με τίτλο «Ίσος Ιησούς» του Γιώργου Παναγιωτίδη, εμφανίζεται και ως το πρώτο μυθιστόρημα – διατριβή στα ελληνικά γράμματα.
Ο Γιώργος Παναγιωτίδης καταφέρνει ακόμα μία φορά να μας οδηγήσει στον κόσμο του μυστικισμού, και της πνευματικής αναζήτησης ντύνοντας, το πεζό λόγο με την καλύτερη ποιητική του φορεσιά χωρίς να αγνοεί την πραγματικότητα. Από τις πρώτες κιόλας λέξεις του κειμένου, ο συγγραφέας επιχειρεί και εισχωρεί στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, αφήνοντας στιγμές την ποίηση να θριαμβεύει έναντι του πεζού λόγου, χωρίς να γίνεται ακατάληπτος. Συχνά, μέσα από την αφήγηση υφέρπει κάποιος ρυθμός. Ο συγγραφέας επικαλείται τη Μούσα, φόρος τιμής στον Όμηρο, και ο ήρωάς του, ο Ίσος, σαν άλλος Οδυσσέας, μας υπόσχεται ένα δυσοίωνο ταξίδι στο μέλλον.