14.4.16

ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ



Η πρόταση αυτή είχε γίνει και προτού έξι (6) χρόνια στην τότε δημοτική αρχή και μάλιστα είχε τεθεί, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απέσπασε προφορικά θετική αποδοχή και έκτοτε τέθηκε στο «Αρχείο των υποσχέσεων», όπως, πολλές φορές, συνηθίζεται να γίνεται. ( Ήταν πρόταση δημότη της Έδεσσας, με την οποία συμφωνούμε και γι’ αυτό την επαναφέρουμε).

ΜΟΥΣΕΙΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ

Προτείνεται υπό την αιγίδα του Δήμου η δημιουργία (κατά τα πρότυπα του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Ευταξία-Βούρου) ενός «Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου Έδεσσας» σε δημοτικό ακίνητο στο Βαρόσι με καταστατικούς στόχους τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, προβολή (μέσα από μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις, εκδόσεις κλπ.) κάθε εντύπου, ηχητικού, εικαστικού ή φωτογραφικού τεκμηρίου που σχετίζεται με την πόλη και την περιοχή της από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Συγκεκριμένα στις αρμοδιότητες του προτεινόμενου Μουσείου-Αρχείου περιλαμβάνονται:
  • Η συγκέντρωση των πάσης φύσεως εντύπων και χειρογράφων (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, αρχειακές ενότητες κλπ.) που αναφέρονται στην Έδεσσα, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων τεκμηρίων, ανεξαρτήτως θέματος, που προέρχονται είτε από Εδεσσαίους δημιουργούς είτε έχουν εκδοθεί στην πόλη.
  • Η συγκέντρωση φωτογραφιών, cartes postales, χαρτών, χαρακτικών, ζωγραφικών πινάκων ή μακετών που απεικονίζουν την πόλη, την πολεοδομία, το φυσικό και ο αστικό της τοπίο στο πέρασμα του χρόνου. Η μόνιμη έκθεση αυτής της κατηγορίας υλικού θα είναι και το atout του νέου μουσείου επιδιώκοντας να προσελκύσει τον επισκέπτη σε ένα πανοραμικό ταξίδι μέσα στο χρόνο. Ας μην ξεχνούμε ότι στη συνείδηση όλου του κόσμου η Έδεσσα είναι συνδεδεμένη πρωτίστως με τη γεωγραφία της, το κάλλος και την ποικιλία του φυσικού της τοπίου.
Παράλληλα στο φωτογραφικό αρχείο θα συγκεντρώνεται και αντίστοιχο            υλικό, πολύτιμο για τη γνώση της εδεσσαïκής γενεαλογίας, όπως είναι λ.χ. οι  οικογενειακές και προσωπικές φωτογραφίες επωνύμων ή ανωνύμων ανθρώπων (παλιών Εδεσσαίων και προσφύγων) που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν εδώ.
  • Η συγκέντρωση ταινιών, τηλεταινιών, βίντεο και γενικά παντός είδους ηχητικών ντοκουμέντων (λ.χ. έντεχνα ή παραδοσιακά τραγούδια) που συνδέονται με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
  • Η συγκέντρωση ‘εφήμερων’ ντοκουμέντων (γραμματόσημα, τηλεκάρτες, κέρματα, ετικέτες τοπικών προïόντων, ταμπέλες παλαιών καταστημάτων, επιτοίχιες διαφημίσεις, εκλογικό υλικό κλπ.)
Μέρος του υλικού (πρωτίστως και εικαστικό) όπως παραπάνω σημειώνεται, θα εκτίθεται μόνιμα και θα εναλλάσσεται με περιοδικές εκθέσεις, επικεντρωμένες σε ένα θέμα (Βαρόσι, Βιομηχανικό παρελθόν, Εδεσσαïκές οικογένειες και προσωπογραφίες, Σχολική ζωή, Εδεσσαïκές γειτονιές, Σηροτροφία, Παλιά επαγγέλματα, Εγκατάσταση προσφύγων, Αρχιτεκτονικές όψεις, Μακεδονομάχοι, Σχολικά κτίρια, Ανθεστήρια, Γυμναστικές επιδείξεις και παρελάσεις, Προεκλογικές συγκεντρώσεις κλπ.). Ο χώρος επίσης του Μουσείου-Αρχείου θα διατίθεται ακόμη για εκθέσεις εδεσσαίων ή μη δημιουργών με αντικείμενο την Έδεσσα, αλλά και για άλλες εκδηλώσεις.
Παρόλο που οι ιδρυτικοί στόχοι του προτεινόμενου φορέα διασταυρώνονται με τους αντίστοιχους ορισμένων σωματείων ή υπηρεσιών (Φ.Σ.Ε.’’Μέγας Αλέξανδρος’’, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Λαογραφική Εταιρεία, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη) η αναγκαιότητα και η χρησιμότητά του είναι προφανής, αρκεί και μόνον να αναλογιστεί κανείς τον τομέα της εδεσσαïκής εικονογραφίας που αναστηλώνεται και αποθησαυρίζεται ψηφίδα-ψηφίδα χάρις στο μεράκι και τις οικονομικές θυσίες κάποιων εδεσσαίων συλλεκτών. Τα μνημονευόμενα μάλιστα σωματεία ή υπηρεσίες είτε δεν καλύπτουν όλο το εύρος του ερευνητικού-συλλεκτικού πεδίου, είτε προ πολλού έχουν περιορίσει τη δράση τους. Παραμένουν terra incognita και απρόσιτα στο ευρύ κοινό και πάντως δεν λειτουργούν με τη μουσειακή αντίληψη ενός ανοιχτού επισκέψιμου χώρου ( ο Εδεσσαίος ή ο τουρίστας δεν θα πάει ποτέ σ’ αυτά, ο μαθητής πολύ δύσκολα θα βρει εκεί τα στοιχεία για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες και τις εργασίες του, που πολύ συχνά έχουν τοπική θεματολογία), ούτε εν τέλει διαθέτουν το κύρος ενός δημοτικού εγχειρήματος. Έτσι μαζί με το μελλοντικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το υπάρχον Λαογραφικό (το οποίο σημειωτέον, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως παράρτημα του προτεινόμενου φορέα) η Έδεσσα θα αποκτήσει στην πιο ιστορική της συνοικία μια συστάδα τριών μουσείων με διακριτούς ρόλους, που θα αναπαριστούν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το πολυποίκιλο παρελθόν της. Το νέο Μουσείο-Αρχείο θα προσκαλέσει όλους τους Εδεσσαίους δημότες, αλλά και τους φίλους της πόλης σε όλη την Ελλάδα να συνδράμουν με υλικό (υπό τύπον δωρεάς ή χρησιδανείου) στη συγκρότηση των συλλόγων του. Θα προβαίνει επίσης σε αγορές υλικού και θα εκπονεί συνεργασίες και προγράμματα ψηφιοποίησης τεκμηρίων εδεσσαïκού ενδιαφέροντος (π.χ. τοπικές εφημερίδες) που φιλοξενούνται σε βιβλιοθήκες εκτός Εδέσσης προκειμένου να εντάξει το οικείο υλικό στις συλλογές του.


Σημ. Συντακτικής ομάδας του blog : www.selidestexnis.blogspot.gr
Περιμένουμε τις απόψεις, τις γνώμες, τις παρατηρήσεις, τα σχόλια σας στο email : poets2015@gmail.com ή στο facebook : Σελίδες Λογοτεχνίας (https://www.facebook.com/profile.php?id=100009363219988).




Δεν υπάρχουν σχόλια: