17.2.15

Όμηρος Πέλλας

Ο Όμηρος Πέλλας, ψευδώνυμο του Οδυσσέα Γιαννόπουλου, γεννήθηκε το 1921 στην Καϋμενη Γυναίκα, σήμερα Πρόδρομος, Τριφυλίας. Αποφοίτησε το 1940 από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, και άρχισε να διδάσκει σε χωριό της Έδεσσας, όπου τον βρήκε η Κατοχή.
Οργανώθηκε στο ΕΑΜ και πρώτη φορά συνελήφθη το 1943 αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Το 1944 ξανασυλλαμβάνεται και οι Γερμανοί τον στέλνουν όμηρο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, απ' όπου επέστρεψε στην Αθήνα το 1945. Ακολουθούν χρόνια εξορίας στην Ικαρία και τη Μακρόνησο απ' όπου απολύθηκε με τα μέτρα Ειρήνευσης.
Στη συνέχεια εργάσθηκε ως δάσκαλος σε χωριά του νομού Πέλλας μέχρι το θάνατό του το 1962 στη Σκύδρα.
Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Έγραψε μελέτες σχετικά με τα παιδιά και την εκπαίδευση καθώς και διηγήματα. Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο Όμηρος Πέλλας, μια παρουσίαση από τον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο.
http://www.gavrielidesbooks.gr/showebook.aspx?vid=322 


Έργα

  • «Διηγήματα», 1978, 1986 (επιμέλεια του ποιητή Μάρκου Μέσκου, 2η έκδ. 1986).
  • Χρονικό : «Stalag VI C», εκδ. Μνήμη, 1962, εκδ. Νεφέλη, 1990, εκδ. Γαβριηλίδης, 2005.
  • «Ομιλίες»,(επιμέλεια-ανθολόγηση του ποιητή Μάρκου Μέσκου) εκδ. Παρατηρητής, 1991
 Έγραψε μελέτες σχετικές με τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους: "Το βιβλίο και το παιδί", "Το παιδί και το παιχνίδι", "Το πρόβλημα της αγωγής των νέων" και άλλες για την τέχνη: "Εμείς το κοινό και οι καλλιτέχνες του καιρού μας", "Στοχασμός πάνω στην αφηρημένη τέχνη", δημοσιευμένες στο περιοδικό "Ζυγός". Έγραψε επίσης διηγήματα: "Άννα", "Καρφίτσες", "Σταυρούλα" (Κέδρος 1978), "Ανδρέας" (Στιγμή 1986), "Γέρο Λιάς", "Σταυρής" με το οποίο πήρε μέρος στον διαγωνισμό αντιστασιακού διηγήματος της "Επιθεώρησης Τέχνης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: