28.4.15

Βασίλης Α.Γκουτζαμάνης: Πρόσωπο και Άτομο

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Γκουτζαμάνη κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο της Έδεσσας Principia και απαρτίζεται από τρία μέρη: Διάλογοι, Παρ' το αλλιώς (Υπαρξιακοί μονόλογοι) και 92 Ηθικά Κεφάλαια.
Στο 1ο μέρος οι "Διάλογοι" πραγματεύονται θέματα όπως: περί ανάστασης των νεκρών, περί του δέντρου της ζωής, περί ερώτων, περί πολιτικής, περί ατομισμού, περί διαφορετικότητας, περί ανίας, κατάθλιψης, άγχους, περί παιδείας.
Στο 2ο μέρος οι "Υπαρξιακοί Μονόλογοι" με την καταληκτική φράση "Παρ' το αλλιώς"  έχουν μια ποιητική φόρμα με φιλοσοφική όμως στόχευση και αφεητρία, αναπτυσσόμενοι σε δεκατρία κείμενα.
Τα "92 Ηθικά Κεφάλαια" αποτελούν το 3ο μέρος του βιβλίου. Έχουν τη μορφή των αφορισμών και η θεματολογία τους κινείται από την φιλοσοφία, την θεολογία, την υπαρξιακή αναζήτηση ως τις σχέσεις των ανθρώπων (φιλία, έρωτας, αγάπη) εννοούμενες πάντα εντός της ζώσας κοινωνίας και εκπορευόμενες από τις εμπειρίες των ανθρώπων.
 Ο συγγραφεας και σ΄ αυτό  το βιβλίο του πολιορκεί τα θέματα που τον απασχολούν σ΄ όλα τα ως τώρα βιβλία του.
Προσπαθεί σταθερά κι επίμονα να επεξεργάζεται τα κείμενα του με οδηγούς την θεολογία, την φιλοσοφία και τις λογοτεχνικές διαφυγές. Θεωρώ πως η προσφυγή στη λογοτεχνικότητα θα έκανε τα κείμενα ελκυστικότερα και τα θέματα εγκιβωτισμένα σε αφηγήσεις και διαλόγους θα ήτανε πιο δραστικά.
Καλοτάξιδο να΄ναι το βιβλίο σου Βασίλη.
Θ.Σ.
Απρίλιος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: