10.1.16

Ποιητική βραδιά και τζαζ κονσέρτο στη Νάουσα




Τέσσερις ποιητές και τέσσερις μουσικοί σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στη Νάουσα την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ. Παραθέτουμε το πρόγραμμα της συναυλίας (τα κομμάτια που θα παρουσιαστούν από το συγκρότημα), τα βιογραφικά των ποιητών καθώς και των μελών του συγκροτήματος. 
Πρόγραμμα συναυλίας:



        1.        Bag's Groove   (Milt Jackson)

        2.        Now's the Time   (Charlie Parker)

        3.        Blue Bossa   (Kenny Dorham)

        4.        Birk’s Works   (Dizzy Gillespie)

        5.        Cantaloupe Island   (Herbie Hancock)

        6.        All Blues   (Miles Davis)

        7.        Bluesitnitsa   (Λάκης Σαμαράς)

        8.        Freddie Freeloader   (Miles Davis)

        9.        Autumn Leaves   (Joseph Kosma)
       10.       Summertime   (George Gershwin)

ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ
       Σύντομα βιογραφικά




  Ο  Τάκης Γκόντης  γεννήθηκε  το 1955 στην Φλαμουριά της  Έδεσσας.  Έζησε σε πόλεις  της επαρχίας,  στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Το 1980 απολύθηκε από τη ΔΕΗ, όπου εργαζόταν, λόγω της συμμετοχής του σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Το 1981 προσλαμβάνεται στη νεοσύστατη τότε Τυποεκδοτική και ορίζεται υπεύθυνος στο τμήμα φωτοσύνθεσης, απ’ όπου παραιτείται έξι χρόνια μετά. Το 1988 εγκαθίσταται στη γενέτειρα του ασχολούμενος με βιολογικές και ολοκληρωμένες καλλιέργειες.  Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων: Εκείνη ο Χριστός και ο ένας (1980) και Η άλλη εκδοχή (1998). Το μυθιστόρημα: Η πολιτεία με τα τέσσερα παράθυρα (1986) και τις ποιητικές συλλογές: Οραμάτων σκιές (1993), Κολίμπρι (2012), Η επιστροφή της Εκάβης (2014) και Παντομίμα (2015), οι τρεις τελευταίες στις εκδόσεις Γαβριηλίδη.
   
 Ο  Γρηγόρης Σακαλής γεννήθηκε και ζει στο Στενήμαχο Νάουσας. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ. Έχει εκδώσει τις συλλογές ‘’Κίβδηλος Καιρός’’ (2008), ‘’Θαμμένος στην Άμμο’’ (2010) εκδόσεις Πλανόδιον, ‘’Πορεία στη γύμνια’’ (2013) εκδόσεις Bookstars. Έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες των εκδόσεων Ενδυμίων το 2012. Τελευταία του δουλειά η συλλογή διηγημάτων ‘’Ιστορίες ενός παραμυθά’’ σε μορφή e-book από την Easywriter.gr. Συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά.

  
 Ο  Θοδωρής Σαρηγκιόλης (1956) γεννήθηκε  και ζει στην Έδεσσα. Σπούδασε Οικονομικά στην Α.Β.Σ.Θ (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Εργάζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπήρξε μέλος των Δ.Σ του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Έδεσσας ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’, του Εδεσσαϊκού Θεάτρου και άλλων συλλογικοτήτων. Κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό, στον πανελλήνιο και στον ηλεκτρονικό τύπο: (selidestexnis.blogspot.gr) και στα έντυπα περιοδικά: Εντευκτήριο, Νέα Πορεία, Παρέμβαση, Κλεψύδρα, ΠεριΩδικό της Καβάλας, Επί Τροχάδην, 7 Ημέρες της Καθημερινής κ.α. Έχει εκδώσει τις συλλογές: Ο Άγιος Σκοπευτής (1984), Το τέλος των ονομάτων (1993) και Το Δέρμα του Χρόνου (εκδ. Γαβριηλίδη 2012)

    
Ο  Ηλίας Τσέχος γεννήθηκε το 1952 στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας. Συμμετέχει στα μπαλέτα της Δώρας Στράτου (1976-1986) σαν χορευτής. Συνεργάστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες των Κούνδουρου, Τζεφιρέλι, Αγγελόπουλου, Ζερβουλάκου, Ψαρρά κ.α. Ποιήματα και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από του Θ. Αντωνίου, Τ. Γκρους, Αγάντα. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Λιθουανικά, Αλβανικά. Στη ζωή και το έργο του αναφέρονται τα ντοκιμαντέρ του Ηλία Ιωσηφίδη: Από Πέτρα και Χρόνο (2009), Ή Σταγόνα ή Ωκεανό (2010). Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές: Έρημη αλήθεια (1978), Ταγμένα (1980), Δάφνε ποταμέ (1981), Ανθέμια (1982), Τα πάθη που φοράς (1983), Φωνές σ’ ένα μουσείο-Απρόοπτη Ύλη-Μύθοι Σγουροί (1985), Διώροφο Μέλλον (1988),  Ή Σταγόνα ή Ωκεανός (2011), Νόμοι αφιερώσεων (2012), Τα πλήθη του ενός (2013) και Αγριόχορτο στόμα (2015)

OFF MINOR QUARTET

Σύντομα βιογραφικά



Ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου είναι καθηγητής μουσικής στην Π.Ε. Πήρε το πτυχίο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με βαθμό άριστα, όπου έκανε συγχρόνως μαθήματα κλασικής και jazz τρομπέτας. Επίσης είναι αριστούχος στα πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης. Υπήρξε μέλος του Ionian Brass Ensemble και μαθήτευσε στη Διεθνή Θερινή Μουσική Ακαδημία δίπλα σε μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος (T. Hagans, T. Dokshizer, Γ. Κοντραφούρης κ.α.). Έχει πολυάριθμες συμμετοχές σε συναυλίες, φεστιβάλ και μιούζικαλ ανά την Ελλάδα, και έχει ηχογραφήσει σε 5 δίσκους.

*****

Ο Δημοσθένης Σταλίδης είναι κατ' επάγγελμα μαθηματικός και ερασιτέχνης κιθαριστής. Η ενασχόληση του με τη μουσική περιλαμβάνει αρκετά είδη αλλά κυρίως δραστηριοποιείται στη λαϊκή κιθάρα και στην jazz - blues κιθάρα. Ιδιαιτέρως σε σχέση με την jazz, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από μεγάλους κιθαρίστες του είδους και έχει μελετήσει σε βάθος το στυλ και τις τεχνικές της jazz κιθάρας.

*****

Ο συνθέτης και μπασίστας Λάκης Σαμαράς είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Ενοργάνωσης, Αντίστιξης, Φούγκας και τελειόφοιτος Σύνθεσης στο Θερμαϊκό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως με τις θεωρητικές σπουδές του, παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, κλ. κιθάρας, ήλ. μπάσου, κλαρινέτου και τούμπας, ενώ επίσης ερευνά σε μουσικό και ιστορικό επίπεδο την jazz και βαλκανική μουσική, παρακολουθώντας σεμινάρια και κυρίως διαβάζοντας. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες της jazz (O. Chaly, A. Yacimovic, Κ. Μαγγίνας κ.ά.), της λαϊκής (Σ. Κόκοτας, Σ. Ζαγοραίος, Γ. Μαργαρίτης κ.ά.) και της παραδοσιακής μουσικής (N. Nedyalkov, Λ. Ζέρβας, Θ. Σέρκος κ.ά.). Συνθέτει jazz, ethnic, fusion και συμφωνική μουσική, έχοντας παρουσιάσει το έργο του σε τρία φεστιβάλ και πολλούς συναυλιακούς χώρους. Έχει ηχογραφήσει ως μπασίστας για την Ε.Ρ.Τ., σε 6 δίσκους ευρείας κυκλοφορίας και σε δεκάδες ακόμα νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Δεκέμβριο του 2014 είναι αρχιμουσικός στην φιλαρμονική του Δήμου Σκύδρας, ενώ πρόσφατα ανέλαβε την δημιουργία και την διεύθυνση της φιλαρμονικής του Δήμου Έδεσσας.

*****

Ο Κώστας Παπάς ξεκίνησε την μουσική του πορεία με τους ΣΕΤΕΡΑ στην Έδεσσα. Σπούδασε στο «Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης». Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως: Ν. Παπάζογλου, Γ. Καϊμάκης (Μουσικό Πολύτροπο), Μ. Σιγανίδης, Χειμερινοί Κολυμβητές,  Β. Νικολαΐδης, Γ. Μακρής κ.ά. Δισκογραφία: «Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης», Μ. Σιγανίδης, «Χειμερινοί Κολυμβητές», Χ. Βέσκας – Μ. Μέσκος, Κ. Βόμβολος «Πειραματική Σκηνή της Τέχνης», Ηρ. Πασχαλίδης «Πειραματική Σκηνή της Τέχνης», Janis Kaimakis - Costas Papas - L’ epreinte Digital, Εκκλησιαστική χορωδία Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών, «Μουσικό Πολύτροπο», «ήχω ‘ν ηχώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: