5.6.15

Ζήσης Σέγκλιας: "Βρίσκομαι σε διαρκή αναζήτηση.."

Ζήσης Σέγκλιας - Ποίηση 1948 : Το βίντεο από τη συναυλία της Χορωδίας του Ωδείου Έδεσσας η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 12ου Εαρινού Φεστιβάλ του Δήμου Έδεσσας στις 16 Μαίου  2009 στην αίθουσα "Μέγας Αλέξανδρος". https://www.youtube.com/watch?v=nHGnY0EY88g

«Οι 30άρηδες δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα»(http://www.agelioforos.gr, Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012)

ΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΦΑΚΑΛΗ

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο φεστιβάλ Time of Music στο Βιιτασαάρι της Φινλανδίας στις 7 Ιουλίου, στον οποίο πήραν μέρος 32 νέοι συνθέτες από όλο τον κόσμο -όλοι κάτω των 35 ετών.

Είχε προηγηθεί το Φεβρουάριο η πρώτη φάση του διαγωνισμού και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν με τη Χορωδία Δωματίου Ελσίνκι (Helsingin Kamarikuoro). «Ηταν ξεχωριστή εμπειρία για μένα. Πρώτη φορά συμμετείχα σε διεθνή διαγωνισμό. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μου ανατέθηκε σύνθεση νέου κομματιού, που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου 2013-14 στο Ελσίνκι» υπογραμμίζει ο Ζήσης Σέγκλιας.
«Α-» (Α στερητικό) τιτλοφορείται η βραβευμένη σύνθεση του νεαρού Εδεσσαίου δημιουργού. «Προσπαθούσα να εξηγήσω στους ξένους συνυποψηφίους μου ότι το α- στερητικό χρησιμοποιείται στην ελληνική γλώσσα για την παραγωγή αντώνυμων. ''Ανάξιος'', ''άβουλος'', ''ανελεύθερος'' είναι λέξεις που γυροφέρνουν στο μυαλό μου εδώ και καιρό και χαρακτηρίζουν κατά πολύ τον κόσμο μας. Εμπνεύστηκα βέβαια και από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Βρίσκομαι σε διαρκή αναζήτηση και με απασχολούν πολύ καθαρά μουσικά θέματα στη σύνθεση», λέει στον «Α» ο 28χρονος Ζήσης.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη σύνθεση και την κλασική μουσική από τα δέκα του, όταν και πέρασε το κατώφλι του ωδείου στην Εδεσσα. Το πράγμα πήγε κάπως αυτόματα, εξηγεί. «Με επηρέασαν βέβαια πολύ και τα ακούσματα του παππού μου. Είναι ένα ανοιχτό είδος μουσικής. Μπορείς απολύτως να γράψεις ό,τι θέλεις», εξιστορεί ο νεαρός δημιουργός που «πρόδωσε» στα 18 του την Εδεσσα για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να σπουδάσει με υποτροφία από το ΙΚΥ στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Το Σεπτέμβριο του 2009 με επιχορήγηση από την Ενωση Ελλήνων Συνθετών και το ΙΚΥ σπουδάζει σύνθεση και μουσικό θέατρο σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Γκρατς της Αυστρίας. «Είναι ιδανική χώρα για να συνθέσει κάποιος. Μαζί με τη Γερμανία αποτελούν το κέντρο της Ευρώπης και του κόσμου στη σύνθεση», τονίζει. Δύο χρόνια αργότερα ακολουθεί αντίστροφο ταξίδι και επιστρέφει στο ΑΠΘ όπου ξεκινά την εκπόνηση διδακτορικού στη σύνθεση και τα τεχνολογικά μέσα με επιβλέποντα καθηγητή τον Δημήτρη Παπαγεωργίου.
Ατενίζοντας το μέλλον δείχνει να έχει άγχος. «Πολύ φοβάμαι ότι το ''μετά'' δε θα είναι στην Ελλάδα. Το ιδανικό είναι να μείνω, αλλά δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και η αγορά είναι περιορισμένη», λέει με παράπονο. Τον Οκτώβριο οι μουσικές του θα ταξιδέψουν στην Πόλη και την Αγκυρα, όπου θα δώσει αντίστοιχα δύο παραστάσεις.
«Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα η γενιά μου. Ηρθε η ώρα να απαλλαγούμε από το φόβο που μας καλλιεργούν και να αλλάξουμε τη νοοτροπία των μεγαλύτερων» ξεκαθαρίζει, ο Ζήσης Σέγκλιας, κουβαλώντας στις αποσκευές του το 1ο βραβείο στη σύνθεση χορωδιακού κομματιού, που απέσπασε στο διεθνή διαγωνισμό Rautavaara.

Βιογραφικό
Ο Ζήσης Σέγκλιας γεννήθηκε το 1984 στην Έδεσσα, όπου έκανε και τα πρώτα μαθήματα μουσικής με τον κ. Ι. Γκουράνη. Το 2002 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, για να σπουδάσει σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία του Δρα Μιχάλη Λαπιδάκη, με κονδύλια από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και απέκτησε τελικά το πτυχίο του στη Σύνθεση το 2008 (5 χρόνια σπουδές).

Τον Σεπτέμβριο του 2009 έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz, στην Αυστρία, όπου σπούδασε με επιχορήγηση από την Ένωση Ελλήνων Συνθετών (2009-2010) και το Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών (2010-2012, με αποτέλεσμα το 2011 να αποκτήσει το μεταπτυχιακό του.

Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη του Δρα Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Ο κ. Σέγκλιας έχει παρακολουθήσει επίσης πολυάριθμα σεμινάρια και μαθήματα από κορυφαίους συνθέτες με τους Γ. Απέργη, B. Ferneyhough, G. F. Haas, C. Czernowin, P. Billone, Ph. Hurel, P. Ablinger, Θ. Αντωνίου, μεταξύ άλλων. Έχει συνεργαστεί με διάφορα μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες, όπως τους Michel-Dansac, P.-S. Meuge, Er, Θεοδωράκη, dissonArt ensemble, Ensemble Cairn και άλλους.

Αρκετές συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Γερμανίας, στο Γκρατς, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στη Ρώμη, στην Ταϊπέι και στο Βουκουρέστι.


http://http://www.myspace.com/zesseseglias

Δεν υπάρχουν σχόλια: