5.1.20

Η Λάρισα κέντρο της Λογοτεχνίας…

«Το ”Καταφύγιο του Οδυσσέα” είναι ένα project σημαντικό για την προσπάθεια της πόλης για εξωστρέφεια.
Γράφηκαν ποιήματα για τη Λάρισα, ακούστηκε σε συνεντεύξεις λογοτεχνών στο εξωτερικό και μελλοντικά ίσως τη… δούμε μέσα σε έργα σημαντικών στο μέλλον συγγραφέων» αναφέρει σήμερα σε συνέντευξή του στην «Ε» ο ποιητής, εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού και των εκδόσεων «Θράκα» και συνιδρυτής και διευθυντής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης Θάνος Γώγος. Ο Θάνος Γώγος στη συνέντευξή του μιλά για το 8ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης που θα γίνει την άνοιξη στη Λάρισα, για το project «Καταφύγιο του Οδυσσέα» που φιλοδοξεί να κάνει τη Λάρισα κέντρο της ποίησης, για το αν προλαβαίνει ο ίδιος να γράφει και γιατί έχει επιλέξει να ζει τον χειμώνα στην Παλιουριά και το καλοκαίρι στη Λάρισα. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά σχετικά με το αν το ελληνικό κράτος βοηθάει τους λογοτέχνες ότι «…ένιωσα την αμηχανία σε συνεντεύξεις και εκδηλώσεις να ομολογήσω τη σχεδόν μηδαμινή βοήθεια που έχουν οι λογοτέχνες και οι εκδότες από το ελληνικό κράτος».

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή
*Κύριε Γώγο, αυτή την περίοδο εργάζεστε για το 8ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης. Ένα Φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί ως θεσμός στη Λάρισα, αλλά και ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ Λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Τι να περιμένουμε από το 8ο Φεστιβάλ;
-Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ μεγαλώνει σε έκταση, αλλά και σε ποιότητα. Το 8ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης (συνδιοργάνωση «Θράκα», Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων) θα διαρκέσει 6 μέρες (16-21 Μαρτίου) και εκτός από Θεσσαλούς ποιητές, βραβευμένους και πολύ καλούς ποιητές από την υπόλοιπη Ελλάδα, θα έχουμε περισσότερους από 10 σημαντικούς διεθνείς ποιητές, κυρίως από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Στην έναρξή του θα παρουσιάσουμε το ευρωπαϊκό λογοτεχνικό πρόγραμμα κυκλικών διαμονών «Tο Καταφύγιο του Οδυσσέα» και την ανθολογία με έργα των ποιητών του πρώτου κύκλου του προγράμματος.
Επίσης, για πρώτη φορά θα υπάρξουν βραβεία, τα βραβεία «Θράκα». Ένα βραβείο για καλύτερη ανέκδοτη ποιητική συλλογή πρωτοεμφανιζόμενου στην ποίηση, την οποία η «Θράκα» θα εκδώσει σε επιμέλειά μου και ένα για τη συνολική προσφορά κάποιου λογοτέχνη στην ποίηση.
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα προσπαθήσουμε να φέρουμε την ποίηση και έξω από τα δημοτικά κτίρια και τους συναυλιακούς χώρους, διοργανώνοντας αρκετές εκδηλώσεις σε βιβλιοπωλεία και μικρά μπαρ, σε σχολεία, αλλά και γιατί όχι και στους δρόμους της Λάρισας.
Το φεστιβάλ, ακόμα, θα οργανώσει μια ποιητική βραδιά στην Καρδίτσα, όπου χτίζεται μια πραγματικά δυνατή ποιητική σκηνή από νέους ποιητές.
Τέλος, το φεστιβάλ θα κλείσει με ένα δυνατό τριήμερο ποιητικών perfomances και αναγνώσεων στο Γαλλικό Ινστιτούτο, που είναι από πέρυσι σημαντικός υποστηρικτής του, και στον συναυλιακό χώρο του Μύλου. Το Φεστιβάλ θα λήξει με συναυλία των Λάργκο.


*Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με την παρουσίαση του project «Καταφύγιο του Οδυσσέα». Θα γίνει η Λάρισα η… Ιθάκη νέων αλλά και ήδη αναγνωρισμένων λογοτεχνών από την Ευρώπη;
-Είναι αλήθεια πως αυτό το project είναι σημαντικό για την προσπάθεια της πόλης για εξωστρέφεια. Γράφηκαν ποιήματα για τη Λάρισα, ακούστηκε σε συνεντεύξεις λογοτεχνών στο εξωτερικό και γιατί όχι να μην τη δούμε μέσα σε έργα σημαντικών στο μέλλον συγγραφέων. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο project στη λογοτεχνία όπου δίνεται η δυνατότητα σε Έλληνες συγγραφείς με μισθό να μείνουν έως 1 μήνα σε ευρωπαϊκές πόλεις. Κι ακόμα περισσότερο, αντίστροφα, να φιλοξενηθούν στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στη Λάρισα συγγραφείς από την αφρόκρεμα της νέας γενιάς λογοτεχνών στην Ευρώπη. Κάποιοι από αυτούς στο μέλλον θα εξελιχθούν σε πολύ σημαντικούς λογοτέχνες και η εμπειρία της διαμονής τους στην πόλη μας, όπως παρατηρήσαμε από τον πρώτο κύκλο του project, εμπνέει τους λογοτέχνες. Από τη νέα χρονιά στο “Καταφύγιο του Οδυσσέα” προστέθηκαν ως συνεργάτες του project το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και ο έγκριτος εκδοτικός οίκος και λογοτεχνικό πρακτορείο “Krokodil” από το Βελιγράδι. Στόχος μας είναι – και ήδη έχουμε επαφές με Αμερική και Γαλλία – το project να γίνει παγκόσμιο.


*Η «Θράκα» ξεκίνησε σαν λογοτεχνικό περιοδικό από τη Λάρισα. Προχώρησε σε εκδόσεις βιβλίων που απέσπασαν 2 φορές το βραβείο «Αναγνώστη» στην ποίηση και βρέθηκαν πολλές φορές στις μικρές λίστες των βραβείων Αναγνώστη, αλλά και των κρατικών βραβείων Λογοτεχνίας. Τι σχεδιάζετε για τη νέα χρονιά;
-Επιλεκτικές εκδόσεις με υψηλά αισθητικά κριτήρια ταλαντούχων νέων, αλλά και καθιερωμένων ποιητών σε συνδυασμό με μεταφράσεις αξιόλογων σύγχρονων ποιητών από το εξωτερικό. Εδώ θέλω να σταθώ και στον επίσης Λαρισαίο Στάθη Ιντζέ και την εκπληκτική δουλειά που έκανε σε αυτό το κομμάτι όλα αυτά τα χρόνια.


*Η «Θράκα» είναι αναγνωρίσιμη πια σε όλη την Ελλάδα στον χώρο της λογοτεχνίας και πλέον με το Φεστιβάλ και τα ευρωπαϊκά projects και στο εξωτερικό. Πώς έφτασε εκεί;
-Το στοίχημα με τη «Θράκα» ήταν όταν ξεκινήσαμε στα 26 μας, ως οι νεότεροι εκδότες στην Ελλάδα (και ίσως ακόμη είμαστε), αν θα πάμε τοπικά ή πανελλαδικά. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον δύσκολο δρόμο τού να πάμε πανελλαδικά από τη Λάρισα, κάτι που μας δικαίωσε στον χρόνο. Είχαμε την τύχη ως νέοι λογοτέχνες, οι πολύ ταλαντούχοι φίλοι μας στον χώρο της λογοτεχνίας να μας εμπιστευτούν τη δουλειά τους και για το περιοδικό, αλλά και για τις εκδόσεις. Έπειτα, δεχόμαστε συνεχώς προτάσεις πολύ ποιοτικές για συνεργασίες. Δώσαμε μεγάλη προσοχή στην ποιότητα και όχι στο να λέμε ναι για δημόσιες σχέσεις από την αρχή.


*Οργανώνοντας όλα τα παραπάνω, υπάρχει χρόνος για συγγραφή; Το τελευταίο σας βιβλίο, η “Γλασκώβη” εκδόθηκε το 2014…
-Η «Γλασκώβη» είναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας που έχω στο μυαλό μου. Κάθε βιβλίο στέκεται και μόνο του. Συνεχίζω να γράφω αυτή τη στιγμή το τρίτο βιβλίο. Το «Ντακάρ», που είναι το δεύτερο, θα εκδοθεί τον Ιανουάριο από τις εκδόσεις “Μελάνι” και θα γίνει η παρουσίασή του στο ελληνικό κοινό τον Φλεβάρη, ενώ στο 8ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα πραγματοποιηθεί εικαστική εγκατάσταση και δραματοποίηση (performance) από τη Ρούλα Καραφέρη και τη Ρούλα Πίκουλα, βασισμένη στο «Ντακάρ», σε παραγωγή “off art”.
*Τους προηγούμενους μήνες βρισκόσασταν στο εξωτερικό μαζί με την ποιήτρια -και σύντροφό σας- Marija Dejanovic, όπου παρουσιάσατε την ποίησή σας σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Τι αποκομίσατε από αυτό το ταξίδι;
- Είχα τη χαρά να συμμετάσχω μαζί με τη Marija σε εκδηλώσεις στη Στρούμιτσα, Σκόπια και Βελιγράδι και να συμμετάσχω σε φεστιβάλ, ποιητικές βραδιές και εκθέσεις βιβλίου στην Κροατία και τη Σλοβενία, όπου και εκδόθηκε ήδη το “Ντακάρ” στα σλοβένικα για τις ανάγκες του Φεστιβάλ “Ιγκνόρ” στη Λιουμπλιάνα.
Τον Νοέμβρη το πολιτιστικό κέντρο του Μάριμπορ μας παραχώρησε ένα studio στο κέντρο της πόλης και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμα περισσότερο την όμορφη πράσινη χώρα, όπως αποκαλώ τη Σλοβενία.
Σε αυτούς τους μήνες γνώρισα πολλούς ποιοτικούς ανθρώπους στον χώρο της λογοτεχνίας, ακόμα περισσότερο τη λογοτεχνική σκηνή των Βαλκανίων, αλλά και ένιωσα την αμηχανία σε συνεντεύξεις και εκδηλώσεις να ομολογήσω τη σχεδόν μηδαμινή βοήθεια που έχουν οι λογοτέχνες και οι εκδότες από το ελληνικό κράτος.


*Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συνεχίζετε να ζείτε στην Παλιουριά και πώς είναι η ζωή εκεί τον χειμώνα;
-Συνεχίζω να ζω τον χειμώνα στην Παλιουριά και το καλοκαίρι στη Λάρισα. Το να ξυπνάς, να φτιάχνεις ελληνικό καφέ, να ακούς και να αντικρίζεις τη θάλασσα, σε απόλυτη ηρεμία δημιουργεί τις συνθήκες για ένα όμορφο υπόλοιπο μέρας και νύχτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: