6.8.15

Ο ήχος της Έδεσσας (για τον μουσικό Νύση)



του Θοδωρή Σαρηγκιόλη
(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εδεσσαϊκή στις 3/11/2001)
Μέρος Α΄

«Τι περισσότερο έχει ο Ντίζυ Γκιλέσπι, από τον Νύση» ρωτούσε ο Γιάννης Χατζητζώγας σ΄ ένα κείμενο του στο μουσικό περιοδικό Ντέφι πριν 20 χρόνια, μετά από την εμφάνιση του Νύση και της μπάντας του στη Θεσσαλονίκη, στο φεστιβάλ της ΑΥΓΗΣ.
Ας σημειωθεί πως, ο Αμερικανός μαύρος τρομπετίστας είναι από τους κορυφαίους της τζαζ μουσικής και αυτή η σύγκριση είναι ιδιαίτερα τιμητική για τον αυτοδίδακτο κορυφαίο μουσικό της Έδεσσας.
Ο Νύσης, κατά κόσμον Διονύσιος Μπουλγούρης γιος του Μιχάλη Μπουλγούρη, επίσης μουσικού, γεννήθηκε στην Έδεσσα στις 20 Μαρτίου του 1928.
Ο θείος του πατέρα του Τάσης Μπουλγούρης, ήταν αυτός που έφερε την τρομπέτα στην Έδεσσα, μετά την Μικρασιατική εκστρατεία, όπου μετείχε στην στρατιωτική μουσική. Αυτός που οργάνωσε και την πρώτη επαγγελματική μπάντα χάλκινων πνευστών στην Έδεσσα.
Ο Νύσης μεγαλώνει σ΄ ένα οικογενειακό περιβάλλον μουσικών, που κυριαρχούν στην Έδεσσα και την περιοχή της, παίζοντας σ΄ όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, αρραβώνες, βαφτίσεις, γλέντια, πανηγύρια).
Στη δεκαετία του 30, μαζί με τους παλιότερους μουσικούς της πόλης, συγκροτούσαν μπάντα, η οποία συνόδευε την περιφορά του επιταφίου από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Η μπάντα του Ορφανοτροφείου έβγαινε με τον Άγιο Δημήτριο και η μπάντα του Δήμου με την Μητρόπολη.
Ο Τράιος Μπιλιουκτσής, με κάποιες θεωρητικές μουσικές γνώσεις που απέκτησε στην στρατιωτική μουσική, ήταν ο μαέστρος της εμπειρικής αυτής μπάντας.
Σ΄ αυτό το σκηνικό ο νεαρός Νύσης μυείται στη μουσική, ξεκινώντας να παίζει τρομπόνι. Επαγγελματικά εμφανίζεται σ΄ ένα γάμο στην Καρυδιά με τον Γιώργο Μυλωνά, ασβεστά στο επάγγελμα που παίζει κλαρίνο.
Συνεχίζει από το ’50 και μετά με τους αδελφούς Χρήστο και Πέτρο Ρόπκα. Αυτοί, τρομπονίστες επίσης, τον προτρέπουν να παίξει τρομπέτα. Έτσι και γίνεται με μια μεταχειρισμένη τρομπέτα από την μπάντα του Δήμου, που του δίνει ο Τάκης Αλιμπάκης, ξεκινά να παίζει, χρησιμοποιώντας επιστόμιο τρομπονιού, ως που να καταφέρει να αποκτήσει ένα κανονικό. Ως τρομπετίστας εμφανίζεται πρώτη φορά σ΄ ένα γάμο στην Αριδαία. Έκτοτε, το όργανο αυτό στα χέρια του ταλαντούχου Νύση θα αναδειχθεί και θα κυριαρχήσει με τον ήχο του σ΄ όλα τα μουσικά σχήματα, στα οποία μετείχε.
(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: