10.8.15

Ο ήχος της Έδεσσας: αφιέρωμα στον Νύση (μέρος γ΄)

μέρος γ' (τελευταίο)

Στα 50 χρόνια της μουσικής του ζωής ο Νύσης συνδέθηκε τόσο έντονα με την ζωή της Έδεσσας που θα χαρακτηρίζαμε την παρουσία του εμβληματική. Δεν έλειψε ποτέ από τους χορούς του ΦΟΕ, από το καρναβάλι της Έδεσσας, από τις επινίκιες εκδηλώσεις του Εδεσσαϊκού, από το χορευτικό του «Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Ήταν πάντα παρών με τους συνεργάτες του στις εμφανίσεις του χορευτικού του συλλόγου, ενθουσιάζοντας και ξεσηκώνοντας χορευτές και κοινό.
Εάν η Έδεσσα των τελευταίων 50 χρόνων γινότανε ταινία ή ντοκιμαντέρ στο soundtrack της θα κυριαρχούσαν οι ήχοι του Νύση και της μπάντας του. Αντί της ταινίας, που δεν έγινε ακόμα, προσπαθήσαμε να διαδώσουμε τουλάχιστον, τον ήχο των μουσικών, σε ένα ψηφιακό δίσκο που εκδόθηκε από το ΦΣΕ «Μ.Αλέξανδρος» σε συμπαραγωγή με το Δήμο Έδεσσας, πριν 4 χρόνια, με τον τίτλο «Τραγούδια δίχως λόγια».

Η αγωνία μας για το ενδεχόμενο να χαθεί η προφορική μουσική παράδοση αυτού του τόπου, μαζί με τους φυσικούς της φορείς, τους αυτοδίδακτους μουσικούς, μας ώθησε να πραγματοποιήσουμε, ως σύλλογος, αυτή την έκδοση που είχε θετική υποδοχή από κοινό και κριτικούς. (Ο δίσκος σημειωτέον έχει εξαντληθεί και επιβάλλεται η επανέκδοση του).
Η συμβολή του Νύση σ΄ αυτόν τον δίσκο ήταν σημαντική και κατέγραψε στιγμές με παλιούς και νέους συνεργάτες του: τον Πέτρο Ρόπκα, που δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας, τον Άγγελο Κίνα, τον Γιαννάκη Ζλατάνη και τον γιό του Κώστα.
Επειδή η σκληρή δουλειά και το ταλέντο πρέπει να αναγνωρίζονται, όσο βρίσκονται ανάμεσα μας και μπορούν να γευτούν τη χαρά της ζωής και της δημιουργίας, αυτοί που άφησαν βαθιά ίχνη με την τέχνη τους, γι΄ αυτό και η αποδιδόμενη τιμή προς τον κορυφαίο αυτοδίδακτο Εδεσσαίο μουσικό Νύση.

Θοδωρής Σαρηγκιόλης
(Ομιλία στην εκδήλωση του ΦΣΕ «Μέγας Αλέξανδρος» την 28/10/2001 προς τιμή του Νύση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: