3.8.15

ΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: Η ιστορία του χωριού

Η ιστορία του χωριού


Πως πήρε το όνομα το χωριό μας

Η ιστορία του χωριού μας χάνεται στους αιώνες.Ιστορικά στοιχεία για το χωριό μας υπάρχουν από τον 11ο μ.χ αιώνα.. Σώνεται  μέχρι  τις μέρες ο Ι. Ν. του Αγ.Γεωργίου που χρονολογείται από τον 11ο μ.χ αιώνα και ο μεταβυζαντινός πύργος. Αυτός σύμφωνα με μαρτυρίες των  προπαππούδων  έκτος  από από τη βάση η οποία σώζεται είχε και τρεις  ορόφους .Η οποίοι  ήταν ξύλινη και καταστράφηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Στον πύργο αυτό έμενε κάποιος  μουσουλμάνος άρχοντας με την οικογένειά του. Μάλλον ήταν ο πασάς της περιοχής .Δίπλα από τον πύργο υπήρχε ο Ι. Ν. του Αγ. Νικολάου  ο οποίος καταστράφηκε  πριν από μερικές 10ετίες  και είχε σπάνιες τοιχογραφίες .Εκεί ψάλτης ήταν  ένας νεαρός καλλίφωνος χριστιανός ο Δημήτριος ο οποίος ήταν  γραμματιζούμενος .Όποιος  ήθελε να συντάξει  κάποιοο έγγραφο  πήγαινε σε αυτόν.
Ο πασάς  που έμενε στον πύργο είχε και μια κόρη η οποία είχε αγαπήσει το νεαρό Δημήτριο. Τον αγάπησε ακούγοντας την φωνή του όταν ο νεαρός έψελνε.Ο πατέρας της  κάλεσε το νεαρό και του είπε να γίνει γαμπρός του ,όπως πρώτα θα έπρεπε να  αλλάξει πίστη να γίνει μουσουλμάνος. Φυσικά ο Δημήτριος  δε συμφώνησε .Στην άρνηση του νεαρού , τον κρέμασε στον πλάτανο δίπλα από τον πύργο στην μεριά του ποταμού. Ο πλάτανος ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα, .έτσι λοιπόν πήρε το όνομα το χωριό μας από το νεαρό γραμματιζούμενο που έδωσε την ζωή του για την πίστη του στο Θεό και την πατρίδα.
Λέγετε ότι το σώμα του έμεινε κρεμασμένο στον πλάτανο για παραδειγματισμό προς τους υπόλοιπους  χριστιανούς ,για μέρες .Αργότερα  το πήραν και το έθαψαν άγνωστο όμως που.   
επίσης μπορείτε να δείτε:  Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κάτω Γραμματικό του Νίκου Νικονάνου http://www.opac.ems.gr:92/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=18999&shelfbrowse_itemnumber=24914#shelfbrowser

Δεν υπάρχουν σχόλια: