29.9.23

Λεξικό θεωρίας και σημειολογίας του θεάτρου, Θωμαδάκη Μαρίκα

Της Ίνας Ακριβού

 


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δωδώνη», το "Λεξικό θεωρίας και σημειολογίας του θεάτρου" της Μαρίκας Θωμαδάκη, ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το λεξικό αυτό αποτελεί πρότυπο συγγραφικής μελέτης και οργάνωσης θεατρικών όρων, απευθύνεται σε ειδικό κοινό και λειτουργεί δυνητικά ως εγχειρίδιο της επιστήμης του θεάτρου.

Γιώργος Κοζίας, Δεσμώτες στην ακτή Φαλήρου


Την άλυσο, την άλυσο/ως πότε δέσμιο κορμί θα αντέξεις;/ Στο Φαληράκι απόψε /η φεγγαράδα σ’ ανασταίνει, λες /κι ο ουρανός στη ζωή κι άλλη φορά μας φέρνει!

Δεν ακούεται ούτ’ ένα κύμα
εις την έρμη ακρογιαλιά
λες και η θάλασσα κοιμάται
μες στης γης την αγκαλιά
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

28.9.23

Το νέο βιβλίο του νομπελίστα Καζούο Ισιγκούρο είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της μουσικής


Το νέο βιβλίο του Καζούο Ισιγκούρο είναι μία συλλογή στίχων που έγραψε για την Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ Στέισι Κεντ.
 «Έχω χτίσει μια φήμη με τα χρόνια ως συγγραφέας, αλλά άρχισα γράφοντας τραγούδια» είπε ο βραβευμένος με Booker και Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας οκτώ μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων, τα έργα «Μη Μ’ Αφήσεις Ποτέ», «Τα Απομεινάρια μιας Μέρας» και «Η Κλάρα και ο Ήλιος».

27.9.23

«Ανθολογία Σύγχρονης Κουρδικής Ποίησης» (επιλογή- μετάφραση: Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί), εκδ. ΑΩ, 2020 [γράφει η Κατερίνα Λιάτζουρα]


«Στους τάφους ζει το Κουρδιστάν»

 

Στον πρόλογο του βιβλίου γράφει ο συγγραφέας Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί που ερεύνησε, επέλεξε, επιμελήθηκε και που μετέφρασε από τα κουρδικά τα ποιήματα της ανθολογίας «Ανθολογία Σύγχρονης Κουρδικής Ποίησης» που κυκλοφόρησε του 2020 από τις εκδόσεις ΑΩ: Από την αρχαιότητα ακόμη μιλούσαν για έναν σκληροτράχηλο λαό που ήξερε να πολεμάει και να διεκδικεί. Όμως οι Κούρδοι δεν

26.9.23

Μια διαδρομή στην Κολομβία της βίας


Κώστας Αθανασίου 

 Αρμάντο Ρομέρο «Μία μέρα στους σταυρούς», μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα, εκδόσεις Τόπος, 2023

 Δεύτερο βιβλίο του κολομβιανού συγγραφέα που μεταφράζεται στα ελληνικά, μετά το «Καχάμπρε» που είχε κυκλοφορήσει το 2011 (επίσης μτφ. Αγαθή Δημητρούκα, εκδ. Τόπος), ωστόσο είναι προγενέστερο:

25.9.23

Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου: Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Λιωμένος χρόνος. Εκδόσεις Ρώμη, 2023


ΛΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

«Λιωμένος χρόνος» είναι ο τίτλος της όγδοης ποιητικής συλλογής του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Στο εξώφυλλο της συλλογής, τον αναγνώστη καλωσορίζει και μαγνητίζει το βλέμμα του, ένα σκίτσο με μελάνι, έργο του ποιητή Διονύση Στεργιούλα. Παρατηρώντας το για

24.9.23

Η ζωή ενός 12χρονου, μέσα στην κατοχή, στο βιβλίο: “Καλώστο το ξενάκι μας…”


Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Ο μικρός Κώστας Τζίτζης, γνώρισε πολλές οικογένειες, σε διαφορετικά μέρη, σε ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, φιλοξενήθηκε, αλλά και εργάστηκε μαζί τους, απόκτησε γνώσεις για επαγγέλματα της υπαίθρου, βρέθηκε μπροστά σε εκπλήξεις και απρόοπτα και μετά από τεσσεράμισι χρόνια, επέστρεψε -ως άλλος… “μικρός Οδυσσέας”, γεμάτος εμπειρίες για τις συνήθειες και τις απρόσμενες

21.9.23

VOX – Μουσικό Αναλόγιο Ποιητριών της Θεσσαλονίκης του Θοδωρή Σαρηγκιόλη


(Το κείμενο που ακολουθεί άνοιξε την εκδήλωση παρουσίασης στην Έδεσσα, του βιβλίου-cd "Vox-Μουσικό Αναλόγιο Ποιητριών της Θεσσαλονίκης")


Ο συγγραφέας Κώστας Κουτρουμπάκης όντας ‘’κατά συνείδηση κιθαριστής’’ γνωρίζει καλά τα μέτρα, τους τόνους, τους ρυθμούς. Αντιμετωπίζει δηλ. το ποίημα ως παρτιτούρα, όπου οι λέξεις ως νότες παράγουν την μουσική τους.

Έχουμε, λοιπόν, στο VOX μιάν ώσμωση γραπτού και μουσικού κειμένου.

20.9.23

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Μεταξύ Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και Πανεπιστημίου Πατρών

Μαθητές Αβερώφειου Λυκείου σε εθνική παρέλαση.


Την Παρασκευή 22α  Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 06:30 μ.μ. στα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Αιγύπτου,  πρόκειται να διαλάβει  χώρα,  ένα σημαντικό γεγονός που αφορά στην ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού τομέα της ιστορικής Κοινότητας.

Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πατρών,  θα συναντηθούν στην Αίθουσα των Μεγάλων Ευεργετών

Φάνης Παπαγεωργίου – Σκέψεις πάνω στη νεωτερικότητα, το φόβο και τη μνήμη, με αφορμή το βιβλίο του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου «Οικογενειακή Ρίζα 70» εκδ. Έναστρον 2023.


Σκέψεις πάνω στη νεωτερικότητα, το φόβο και τη μνήμη, με αφορμή το βιβλίο του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου «Οικογενειακή Ρίζα 70» εκδ. Έναστρον 2023.

Η οικογενειακή ρίζα 70 είναι ένα βιβλίο αποτελούμενο από 31 ιστορίες του οικογενειακού δέντρου

19.9.23

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν το νέο ποιητικό βιβλίο της Ασημίνας Ξηρογιάννη με τίτλο Mια απέραντη ματιά


Στο πρώτο μέρος του νέου της βιβλίου, η Ασημίνα Ξηρογιάννη συνδιαλέγεται, ποιητικώ τω τρόπω, με θεατρικούς ήρωες και κείμενα, με τα οποία έχει ασχοληθεί κατά την πολύχρονη και ποικιλότροπη ενασχόλησή της με το θέατρο. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, καταθέτει το ανοίκειο βλέμμα της για

18.9.23

Ύπνοι – Αντώνης Μπαλασόπουλος


Ύπνοι


«ΥΠΑΡΧΟΥΝ δύο είδη ανήσυχου ύπνου:
Αυτός που διαταράσσεται από τις οιμωγές του παρελθόντος.
Αυτός που διαταράσσεται από παλμούς του μέλλοντος.
Για πολύ καιρό, όταν πια καταλάγιασε ο θόρυβος από τις αλυσίδες και τα θυμωμένα λόγια των φαντασμάτων, ο ύπνος μου ήταν ήσυχος. Μα τελευταία, τον ανταριάζει πάλι αυτό που δε συνέβη ακόμα.»

Αντώνης Μπαλασόπουλος, Απ' το μάτι της βελόνας: αρχείο ελλειπτικών παρορμήσεων, εκδ. Ενάντια

17.9.23

Παρουσιάστηκε στην Έδεσσα η Vox (Μουσικό αναλόγιο ποιητριών της Θεσσαλονίκης)






Με μια πρωτότυπη παρουσίαση βιβλίου άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων του για την φθινοπωρινή-χειμερινή σεζόν ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος». Μια «στιχομυθία» μεταξύ ποίησης και μουσικής είναι το βιβλίο-
cd  του Κώστα Κουτρουμπάκη, «Vox, Μουσικό αναλόγιο ποιητριών της Θεσσαλονίκης» εκδ.Ενύπνιο 2023,  που «ξεδιπλώθηκε» το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, στο Παρθεναγωγείο (Βαρόσι, Έδεσσα).

Θεοχάρης Παπαδόπουλος, «είπαμε ψέματα πολλά», εκδ. Κέδρος, 2019 (γράφει η Κασσάνδρα Αλογοσκούφη)


Όταν μου χάρισε το βιβλίο μικρών πεζών ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος με τίτλο «Είπαμε (Ψέματα) Πολλά» από τις εκδόσεις Κέδρος τυπωμένο σε 1000 αντίτυπα το 2019, μπορώ να πω ότι με ξάφνιασε, καθώς τον γνώριζα ιδίως ως ποιητή και κριτικό βιβλίων(διατηρεί δική του στήλη στο λογοτεχνικό

16.9.23

Ετοιμάστε τις φωτογραφικές σας μηχανές! Ο ΕΟΠ προκηρύσσει τον διαγωνισμό φωτογραφίας ZeroWaste PIX 2023


Φέτος καλούνται ενθουσιώδεις φωτογράφοι από ολόκληρη την Ευρώπη να καταγράψουν καλές — βιώσιμες, και όχι τόσο καλές — μη βιώσιμες — πρακτικές, συνήθειες και συμπεριφορές παραγωγής και κατανάλωσης στην καθημερινότητά μας. 

14.9.23

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αυτή είναι η αφίσα της φετινής διοργάνωσης


Ένα παιδί βρίσκεται σε ένα δωμάτιο όπου περιβάλλεται από σκηνικά αντικείμενα. Αιωρούνται γύρω του, δημιουργώντας ένα παράξενο κινηματογραφικό σύμπαν, έναν κόσμο φανταστικό, στον οποίο κατοικούν πλάσματα μαγικά, φαντάσματα και άπιαστες ιδέες: Αυτή είναι η εντυπωσιακή εικόνα που φιλοτέχνησε ο εικαστικός καλλιτέχνης Βασίλης Σελιμάς για το πόστερ του φετινού, 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Ολλανδία: Βρέθηκε πίνακας του Βαν Γκογκ, που είχε κλαπεί από μουσείο στη διάρκεια της πανδημίας


Βρέθηκε ένας πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο οποίος είχε κλαπεί από ένα μικρό ολλανδικό μουσείο το 2020 στη διάρκεια του λοκντάουν λόγω της πανδημίας της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο στο οποίο ανήκει το έργο τέχνης. «Εχουμε εξαιρετικά ευχάριστα νέα. Ο πίνακας 'Ο κήπος στο Nuenen' («Lentetuin» ή «Spring Garden») επέστρεψε στο μουσείο Groninger 3,5 χρόνια μετά την κλοπή του»,

12.9.23

Πορτραίτο του ήρωα σε τρίτη ηλικία


Αλέξανδρος Ζωγραφάκης

«Κάθε πρωί στις εννιά κοιταζόμαστε. Αυτός είναι όρθιος μπροστά στο γραφείο μου, με το βλέμμα κολλημένο πάνω μου, όχι ακριβώς στο ύψος των ματιών, αλλά λίγο πιο ψηλά, κάπου εκεί ανάμεσα στη βάση του μετώπου και στις βλεφαρίδες. «Είμαι μαλάκας», μου λέει. 

11.9.23

Πάουλα Ρέγκο. Αποτυπώνοντας στη ζωγραφική της τον καταπιεσμένο κόσμο της γυναίκας


Δήμητρα Σμυρνή
Η Πάουλα Ρέγκο, η Πορτογαλίδα ζωγράφος που αφιέρωσε το έργο της στην κοινωνική καταπίεση της γυναίκας, συνδυάζει την επίδραση που είχε η καθολική εκκλησία στη ζωή της της, όταν ζούσε στη Λισαβόνα, με το αίσθημα ελευθερίας που της πρόσφερε η μετέπειτα ζωή της στην Αγγλία, μετατρέποντας την παιδική της καταπίεση σε επαναστατική γραφή. Η Ρέγκο γεννήθηκε το 1935 στη Λισαβόνα, σε μια

10.9.23

"Απείκασμα" του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου


ΑΠΕΙΚΑΣΜΑ

 

Άφησε ελεύθερα τα κουπιά,
η αδιαφορία του ξεγέλασε την πυξίδα
κι η βάρκα του ξανοίχτηκε στη θάλασσα.

Οι γοργόνες μ΄ αναπάντητα ερωτήματα
ξανάσμιξαν με οξειδωμένους γάντζους
μονόχειρων πειρατών
στον πυθμένα των ναυαγίων.

9.9.23

Η ιστορία πίσω από τον «χρυσό» αριθμό Φ – Συμβόλιζε την αρμονία στην Αρχαία Ελλάδα


Το ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν εμμονή με την αρμονία και την τελειότητα είναι γνωστό. Και φυσικά η αρμονία, που βρίσκεται σε πάρα πολλά στοιχεία της φύσης.

Δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους ιδιαίτερα παρατηρητικούς Αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς.

8.9.23

Ο λίθος του κόσμου και η ανάσα της ποίησης – του Δημήτρη Περοδασκαλάκη


Ειρήνη Παραδεισανού, Παιδικές παλάμες, εκδ. Βακχικόν, Αθήνα 2021.

Το 2018 έγραφα για το αμέσως προηγούμενο βιβλίο της Παραδεισανού Στη φλέβα της πέτρας σε προσωπικό σημείωμα που της απέστειλα, ότι τα ποιήματά της είναι ποιήματα της ύπαρξης και ποιήματα ποιητικής. Ότι η συλλογή κατέθετε το πρόβλημα της ποίησης και το πρόβλημα του κόσμου.

7.9.23

«Αδιέξοδοι καιροί» του Κωνσταντίνου Λίχνου | Γράφει ο Αντώνης Χαριστός


Ο Κωνσταντίνος Λίχνος, με τη συλλογή διηγημάτων «Αδιέ­ξοδοι καιροί», αποκτά ταυτότητα στα ελληνικά γράμ­μα­τα. Περνά από το στάδιο γραφής με πρωτόλειο-ανιχνευτικό χαρα­κτήρα, για να εισέλθει σε αυτό της συγκροτημένης πα­ρέμ­βασης στον δημόσιο λόγο, προσδίδοντας περιεχόμενο και οριοθετημένη έκφραση στις θεματικές με τις οποίες καταπιάνεται. Είναι σημαντικό, στην εισαγωγική

6.9.23

«Είναι όλα σφαγμένα»


Αλέξανδρος Ζωγραφάκης
Ο Σωτήρης Δημητρίου (Πόβλα Θεσπρωτίας, 1955) προτάσσει μια ιδιότυπη συνομιλία με τον αναγνώστη. Τα ογδόντα επτά σύντομα και ευσύνοπτα διηγήματα, στα οποία ξεχωρίζει η περσόνα του συγγραφέα, αντί να δυσκολεύουν τον αναγνώστη με τη διαρκή ανάγκη προσανατολισμού του στο

5.9.23

"Οι χάρτες που άλλαξαν τον κόσμο", του Εδουάρδ Νταλμάου

 


Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

 Την ιστορία της χαρτογραφίας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τους νεώτερους ιστορικούς χρόνους παρουσιάζει ο Ισπανός γεωγράφος και φωτογράφος Εδουάρδ Νταλμάου στο βιβλίο του με τίτλο «Οι χάρτες που άλλαξαν τον κόσμο, Η ιστορία της χαρτογραφίας πριν από το ίντερνετ».

 Σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας δίχως την εφαρμογή Google maps. Υπήρχαν όμως

4.9.23

Καρολίνα Σούτι: Τυφοειδής πυρετός, Ποίηση. Εκδ. Βακχικόν


Παυλίνα Παμπούδη

Η ποίηση της Σούτι, όπως μας προσφέρεται από τη μετάφραση της Κατερίνας Λιάτζουρα είναι μια ποίηση που διαμορφώνει από μόνη της τους αναγνώστες της. Ξεφεύγει από το πάγιο και το

3.9.23

Πάπυρος


Διεθνές best seller, που έχει κερδίσει τα βραβεία Premio el Ojo Critico 2019 – Premio Las Librerias Recomiendan de No Ficcion 2020. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. 
Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: 
 «Ένα ταξίδι στη ζωή αυτού του συναρπαστικού αντικειμένου που επινοήσαμε ώστε να διασχίζουν οι

2.9.23

Πώς αναπαράγεται η αστάθεια


Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν 
Χρήστος Τσάκας «Με το βλέμμα στην Ευρώπη - Οι ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τον πόλεμο (1953-1981)», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2023 
 Το καλοκαίρι του 2015 φώτισε εκθαμβωτικά τον χαρακτήρα της σχέσης Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μια ακραία οικονομική επίθεση, και επίθεση κατά της ελληνικής κοινωνίας, παρουσιάστηκε ως η αυστηρή και αναπόφευκτη τήρηση της διαχειριστικής ευρωπαϊκής ορθοδοξίας.

1.9.23

Ελένη Ντούξη, Πατησίων


Μάτια μου
καμπανίζουν οι νεκροφόρες στις ράγες των κροτάφων μας
τρέμει η Πατησίων λαχταρώντας το τέρμα της
φανάρια χλομά γυρνάνε τα πρόσωπα στο πλάι
δεν μας κοιτάνε ωστόσο βογκάνε
για ένα φιλί στο μάγουλο για ρήτρα