29.9.23

Λεξικό θεωρίας και σημειολογίας του θεάτρου, Θωμαδάκη Μαρίκα

Της Ίνας Ακριβού

 


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δωδώνη», το "Λεξικό θεωρίας και σημειολογίας του θεάτρου" της Μαρίκας Θωμαδάκη, ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το λεξικό αυτό αποτελεί πρότυπο συγγραφικής μελέτης και οργάνωσης θεατρικών όρων, απευθύνεται σε ειδικό κοινό και λειτουργεί δυνητικά ως εγχειρίδιο της επιστήμης του θεάτρου.


Η συγγραφέας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Το παρόν λεξικό αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια, εκ μέρους μου, ερμηνείας του θεατρικού γλωσσικού Είναι και Φαίνεσθαι».

Η αναγκαιότητα συγγραφής ενός λεξικού για το θέατρο, δημιούργησε αυτό το εξαιρετικό πόνημα, το οποίο αποτελεί αποκωδικοποιητή όρων και δρωμένων του θεάτρου, κυριολεκτικά από το λήμμα Α έως και το Ω.

Είχα την τιμή να συναντήσω την καθηγήτρια κυρία Μαρίκα Θωμαδάκη και να μιλήσουμε σχετικά με το τελευταίο της βιβλίο που είναι το «Λεξικό θεωρίας και σημειολογίας του θεάτρου».

 

Ι.Α : Κυρία Θωμαδάκη, έχετε γράψει πολλά βιβλία σχετικά με το θέατρο και τη θεωρία όπως την προτείνει η θεατρική σημειωτική. Τι σας ώθησε στο να εκδώσετε λεξικό θεάτρου;

Μ.Θ : Αυτό το λεξικό συνιστά ένα ανθολόγιο από μακροχρόνιες κριτικές, που αναφέρονται σε όλα τα θεατρικά είδη του παλαιού, σύγχρονου, μοντέρνου και μεταμοντέρνου θεάτρου.

Ι.Α : Έχετε κατηγοριοποιήσει την μετάβαση από την θεωρία στην πράξη του θεάτρου, αναλύοντας τα σχετικά λήμματα.

Μ.Θ : Αυτός είναι ο πρώτος τόμος, έπεται και συνέχεια.

Ι.Α : Εννοείτε θα εκδοθεί και δεύτερος τόμος;

Μ.Θ : Ναι, φυσικά, όσο υπάρχει ανάγκη να ερμηνεύσουμε σε βάθος την φαινομενολογία της θεατρικής γραφής και σκηνικής πράξης.

Ι.Α : Ποιο είναι το μέλλον του θεάτρου σε μια κοινωνία που διαρκώς αλλάζει και καταλύονται τα στερεότυπα και τα αρχέτυπα;

Μ.Θ : Ζούμε στην εποχή του «Μετά». Ελπίζω στην έμπνευση και δημιουργία του «Μετά Θεάτρου». Από μελλοντικούς εμπνευσμένους θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς που θα εκφράσουν την εποχή τους.

Ι.Α : Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που μου διαθέσατε και σας εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα σχέδιά σας.

Μ.Θ : Σας εύχομαι και εγώ καλή επιτυχία.

 

Η Μαρίκα Θωμαδάκη είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο της Αβινιόν στη Γαλλία και σε άλλα Πανεπιστήμια και διεθνή κέντρα μελέτης του Θεάτρου.

Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Κέντρου Σημειολογίας του Θεάτρου, διευθύντρια έκδοσης του περιοδικού «Θεατρογραφίες»,  συγγραφέας, κριτικός θεάτρου και σκηνοθέτης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: