21.9.23

VOX – Μουσικό Αναλόγιο Ποιητριών της Θεσσαλονίκης του Θοδωρή Σαρηγκιόλη


(Το κείμενο που ακολουθεί άνοιξε την εκδήλωση παρουσίασης στην Έδεσσα, του βιβλίου-cd "Vox-Μουσικό Αναλόγιο Ποιητριών της Θεσσαλονίκης")


Ο συγγραφέας Κώστας Κουτρουμπάκης όντας ‘’κατά συνείδηση κιθαριστής’’ γνωρίζει καλά τα μέτρα, τους τόνους, τους ρυθμούς. Αντιμετωπίζει δηλ. το ποίημα ως παρτιτούρα, όπου οι λέξεις ως νότες παράγουν την μουσική τους.

Έχουμε, λοιπόν, στο VOX μιάν ώσμωση γραπτού και μουσικού κειμένου.

Το VOX είναι ένα Μουσικό Αναλόγιο Ποιητριών της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει εννέα (9) ποιήτριες, δεκαοκτώ (18) ποιήματα και δεκαεννέα (19) μουσικές συνθέσεις του Κώστα Κουτρουμπάκη.

Στην περίπτωση του VOX δεν μιλάμε για μελοποιήσεις ποιημάτων, ούτε για συνοδευτική μουσική, ως μουσικό χαλί, κατά την απαγγελία. Πρόκειται για μουσική ανάγνωση των ποιητικών κειμένων από τον συνθέτη.

Αναπτύσσει ο Κώστας Κουτρουμπάκης έναν διάλογο με τις ποιήτριες και τα έργα τους. Επιχειρεί να αποδώσει με τη μουσική του τη μελωδική και ρυθμική αγωγή των ποιημάτων που έχει επιλέξει.


Αντικρυστά και παράλληλα βηματίζουν οι λέξεις και οι νότες, συνομιλούν επί ίσοις όροις  και δημιουργούν ένα ενδιαφέρον μουσικό και λεκτικό σύμπαν.

Οι δύο τέχνες: Ποίηση και Μουσική, ισότιμα διεκδικούν να μάς κερδίσουν το ενδιαφέρον. Και νομίζω πως τα καταφέρνουν.

 

 

Θοδωρής Σαρηγκιόλης

Έδεσσα, 16/09/2023.


Δεν υπάρχουν σχόλια: