26.3.24

Το νέο άλμπουμ του κιθαρίστα Al Di Meola


O θρυλικός βιρτουόζος της τζαζ ροκ κιθάρας και της world music Al Di Meola (Άλ Ντι Μέολα) ανακοίνωσε την κυκλοφορία του ολοκαίνουργου στούντιο άλμπουμ Twentyfour, που θα κυκλοφορήσει από την ear Music στις 19 Ιουλίου 2024. 
 Το άλμπουμ είναι το πρώτο μετά το Across The Universe του 2020, το δεύτερο άλμπουμ του με ερμηνείες τραγουδιών των Beatles. Από αυτό το άλμπουμ έχει ήδη κυκλοφορήσει το σίνγκλ “Fandango” που υπόσχεται να επανακαθορίσει το πάντρεμα (fusion) σύγχρονης τζαζ και φλαμένκο με τις σαγηνευτικές μελωδίες και ρυθμούς του. Εξάλλου ο Ντι Μέολα πρωτοπορούσε σε αυτό με την ακουστική συνεργασία του με τον θρυλικούς βιρτουόζους Paco de Lucia (Πάκο ντε Λουθία) και John Mclaughlin (Τζων Μακ Λώφλιν) στα τέλη της δεκαετίας του 70 και στα 80s. 
 Το “Fandango” αναδεικνύει την όμορφη δημιουργικότητα και την τεχνική μαεστρία του Μέολα σε συνδυασμό με μια φοβερή αίσθηση μελωδίας που τον χαρακτηρίζει. Είναι σαν να χορεύει ανάμεσα σε μαίηντσρημ ρυθμούς σύγχρονης τζαζ και φλαμένκο παιξίματα με την πένα, με το πάντρεμα παραδοσιακού και σύγχρονου ήχου να αναδεικνύει την ηχητική του παλέτα και να μαγεύει όχι μόνο τον κλασσικό οπαδό της τζαζ, αλλά και τον απλό μέσο ακροατή γεννώντας του συναισθήματα που διαρκούν καιρό μετά την πρώτη φορά που το ακούει. 
 Ο Ντι Μέολα ξεκίνησε να δουλεύει στο Twentyfour μέσα στην περίοδο της πανδημίας και των λόκ ντάουν σαν ένα ακόμα ήρεμο στοχαστικό άλμπουμ για τις δοκιμασίες της εποχής αλλά άλλαξε μορφή εξαιτίας αυτού που ο ίδιος αποκάλεσε “ακατανίκητη έλξη για μουσικές ανιχνεύσεις δίχως όρια”. Όπως γράφει και το δελτίο τύπου της εταιρείας του είναι “ένα ταξίδι μέσα από την μουσική εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης που αναδεικνύει την βιρτουοζιτέ του και το όραμα του” 
 Λίγα λόγια για τον Al Di Meola
 O Άλ Ντι Μέολα γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1954 και ξεκίνησε να παίζει τζαζ σε εφηβική ηλικία, ακούγοντας την μουσική κιθαριστών όπως ο Κέννυ Μπάρελ . Στα 16 του ήταν ήδη ένας προικισμένος κιθαρίστας και στα 18 του άφησε το σχολείο για να μπει στους πρωτοπόρους της τζαζ ροκ, Return to Forever μετά από πρόταση του Τσηκ Κορέα (Chick Corea). 
Ήταν η άφιξη του Ντι Μέολα που τους χάρισε την μεγάλη εμπορική επιτυχία με άλμπουμς όπως Where have I Known You Before? (1974) το βραβευμένο με Γκράμμυ No Mystery (1975) και το Romantic Warrior (1976) που όλα μπήκαν στο Top 40 των αμερικάνικων ποπ άλμπουμς 
 Όταν διέλυσαν οι Return to Forever θα ακολουθούσε μια σόλο καρριέρα με τζαζ ροκ άλμπουμς, όπως το Elegant Gypsy του 1977 και το Splendido Hotel του 1980, όπου όμως αναδεικνυόταν η αγάπη του για την λάτιν μουσική. Η συνεργασία του με τους εξίσου θρυλικούς κιθαρίστες Πάκο ντε Λουθία και Τζων Μακ Λώφλιν γέννησε το κλασσικό “Friday Night in San Fransisco” (1980) ένα “πάντρεμα” φλαμένκο, τζαζ και μεσογειακών ρυθμών που όχι μόνο είχε μέηνστρημ επιτυχία, αλλά όλα αυτά τα χρόνια έχει αναδειχθεί στο δημοφιλέστερο ακουστικό άλμπουμ στην ιστορία της τζαζ. 
 Στις δεκαετίες του 80 και του 90 συνεργάσθηκε σε άλμπουμς του Πωλ Σάιμον (Paul Simon) του Στάνλεϋ Τζόρνταν (Stanley Jordan) και του Λουτσιάνο Παβαρρότι πριν στραφεί σε ακουστικά άλμπουμς όπως το World Sinfonia (1990) το Pursuit of Radical Rhapsody (2011), το Morocco Fantasia (2017) και το Opus (2018) όπου συνδύαζε τις τζαζ ρίζες του με μια ανίχνευση μουσικών του κόσμου, όπως το τανγκό , οι αφροκουβανέζικες παραδόσεις και βορειοαφρικάνικες μουσικές. Τα τελευταία χρόνια ανιχνεύει την μουσική των Beatles με άλμπουμς, όπως All Your Life (2013) και Across The Universe (2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια: