7.3.24

Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ: Τ’ απαγορευμένα και τα επιλήψιμα


Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ

Τ’ απαγορευμένα και τα επιλήψιμα

Μετάφραση Γιώργος Σημηριώτης

Από τα περιβόητα «Άνθη του Κακού» επιλέξαμε εκείνα τα ποιήματα που στην εποχή τους προκάλεσαν και οδήγησαν τον Μπωντλαίρ σε δίκη

 

Λίγα λόγια για την έκδοση

Η έκδοση περιλαμβάνει τριάντα δύο ποιήματα, πρόλογο του Ηρακλή Κακαβάνη, το ιστορική της αναθεώρησης της δίκης του Μπωντλαίρ το 1949 και ως επίμετρο τον πρόλογο του μεταφραστή Γιώργου Σημηριώτη στη δεύτερη έκδοση των «Απαγορευμένων» το 1955. Η συλλογή κοσμείται με σχέδια του Κώστα Ευαγγελάτου.

 

Περίληψη

Το 1855 πρωτοεκδίδονται Τα Άνθη του Κακού. Δύο από τα πιο βασικά θέματα της συλλογής είναι η δίψα για ομορφιά και τα πάθη του έρωτα, ενός έρωτα τρυφερού, νοσηρού, βίαιου, σαπφικού.

Με την έκδοση της συλλογής, ο Μπωντλαίρ από τους ομότεχνούς του έτυχε θερμής (υ)αποδοχής, ωστόσο μέσα σε δύο μέρες επενέβη το υπουργείο Εσωτερικών και παρέπεμψε σε δίκη τον εκδότη Πουλέ-Μαλασσί αλλά και τον ποιητή για προσβολή της δημόσιας αιδούς και των χρηστών ηθών. Δημόσιος κατήγορος ορίζεται ο Ερνέστ Πινάρ, που έξι μήνες πριν, στο δικαστήριο της Ρουέν, είχε εξαπολύσει κατηγορίες εναντίον της Μαντάμ Μποβαρύ του Φλωμπέρ.

Το δικαστήριο του Παρισιού καταδικάζει τον ποιητή και τους εκδότες του βιβλίου, τους επιβάλλει χρηματικές ποινές και διατάζει την απάλειψη έξι ποιημάτων. Πρόκειται για τα περίφημα έξι «απαγορευμένα» ποιήματα: «Λέσβος», «Κολασμένες γυναίκες», «Η Λήθη», «Σε κάποια πολύ εύθυμη», «Τα Στολίδια», «Οι Μεταμορφώσεις της Αιματορουφήχτρας», στα οποία ανιχνεύουμε πολλά τυπικά μπωντλερικά μοτίβα: ερωτευμένες γυναίκες, επιθυμία θανάτου, ανέφικτο της αγάπης, λήθη, σαδισμός, φιληδονία.

Αυτά τα ποιήματα μαζί με όλα εκείνα που στην εποχή τους θεωρήθηκαν επιλήψιμα και για τα οποία κατηγορήθηκε ο ποιητής, συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση. Συνολικά 32 ποιήματα.

 

 Βιογραφικό Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ  

Ποιητής, αισθητιστής και ηδονιστής, ο Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ ήταν επίσης ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς κριτικούς τέχνης της εποχής του.

Στη ζωή του δέχτηκε δριμεία κριτική για τα γραπτά και τη θεματική του. Ελάχιστοι από τους σύγχρονούς του τονε κατανόησαν.  Σήμερα αναγνωρίζεται ως μέγας ποιητής της γαλλικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των κλασικών.

O Charles Baudelaire γεννήθηκε στο Παρίσι στις 9 Απριλίου του 1821. Σε ηλικία έξι χρονών πεθαίνει ο πατέρας του και η μητέρα του ξαναπαντρεύεται τον Jacques Aupick κι αυτό χαλάει την ήρεμη ζωή του. Η οικογένεια μετακομίζει στη Λυών το 1832 και επιστρέφει στο Παρίσι το 1836. Ο Κάρολος παραμένει εσωτερικός στη Λυών στο κολέγιο Louis-le-Grand, από όπου αποβάλλεται για απειθαρχία, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να αποφοιτήσει το 1839.

Mόνο η λογοτεχνική εργασία τον ενδιαφέρει. Ο ακράτητος δανδισμός του ανησυχεί την οικογένειά του, που τον στέλνει κοντά σε έμπιστό της καπετάνιο να κάνει τον γύρο του κόσμου, μήπως και συνετισθεί. Μετά τα νησιά Maurice, και Βourbon, διασχίζει τις Ινδίες. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, το 1842, συνδέεται με τη Jeanne Duval. Συναντά τους Balzac, Nerval, Theophille Gautier, Theodore de Bauville. Δεν καταφέρνει να εκδώσει τα πρώτα του άρθρα και δημιουργεί τέτοια χρέη, που τον οδηγούν σε καταδίκη το 1844 (σε ηλικία 24 χρόνων) -κάτι που δεν συγχωρεί στη μητέρα του, παρά μόνο μετά το θάνατο του στρατηγού Οπίκ το 1857.

Δημοσιεύει τα πρώτα του έργα στο "Salon de 1845", "Salon de 1846", - La Fanfarlo- 1847, δημοσιεύει σε ποιήματα και ποικίλα δοκίμια. Από το 1851 αρχίζει να μεταφράζει Edgar Poe. Το 1857 εκδίδει τα "Άνθη του κακού" όπου έξι από αυτά στηλιτεύονται από τη δικαιοσύνη. Η υγεία του είναι εύθραυστη αλλά η λογοτεχνική του δραστηριότητα μεγάλη.

Κατά τη διαμονή του στο Βέλγιο επιδεινώνεται η υγεία του, μαζί με τις ατυχίες του. Στην επιστροφή μαζί με τη μητέρα του στο Παρίσι, πεθαίνει στις 31 Αυγούστο του 1867 σε ηλικία 46 ετών.

 

 

 

Λεπτομέρειες έκδοσης

Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως
Χρονολογία έκδοσης:  Ιανουάριος 2024
Μετάφραση: Γιώργος Σημηριώτης
Επιμέλεια-Πρόλογος:  Ηρακλής Κακαβάνης
Επίμετρο: Γιώργος Σημηριώτης
Εικαστικά: Κώστας Ευαγγελάτος
Σελιδοποίηση-Εξώφυλλο: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθμός σελίδων: 104
Διαστάσεις: 14Χ21
ISBN: 978-618-5685-35-5
Τιμή 13,50  (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)



Δεν υπάρχουν σχόλια: