29.7.24

Το «Λαντ Ρόβερ» και ο βρώμικος ρεαλισμός


Γράφει η Σίσσυ Δουτσίου

 Βασίλης Μόσχος «Λαντ Ρόβερ», εκδ. ΤΡΙ.ΕΝΑ (3.1)

Το «Λαντ Ρόβερ» του Βασίλη Μόσχου ξεπερνά τα συνηθισμένα όρια της λογοτεχνίας. Μια συλλογή διηγημάτων που αναδεικνύει τη μοναδική ικανότητα του συγγραφέα να αποτυπώνει την ανθρώπινη

ψυχοσύνθεση μέσα από καθημερινές, δραματικές σκηνές υπό το πρίσμα ενός ευερέθιστου κυνισμού. Ο Μόσχος χρησιμοποιεί έναν άμεσο και αθυρόστομο λόγο, που προσδίδει αυθεντικότητα και ζωντάνια στους χαρακτήρες του, ενσωματώνοντας πολιτικά και κοινωνικά σχόλια, καθιστώντας τα διηγήματά του εξαιρετικά επίκαιρα. Η αλληλεπίδρασή τους, από τη σύγκρουση μέχρι την προσπάθεια μιας τρυφερής επανασύνδεσης, αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Συναισθηματικά φορτισμένες αντιπαραθέσεις και ρεαλιστικές απεικονίσεις μεταφέρουν τον αναγνώστη στον τόπο των ιστοριών, κάνοντάς τον να αισθανθεί την αγωνία και τη σύγχυση των χαρακτήρων.

Ο Μόσχος, με την αφηγηματική του δεινότητα, καταφέρνει να συνδυάσει το προσωπικό με το πολιτικό, τονίζοντας τις αντιφάσεις και τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής. Σαν αφοσιωμένος υαλουργός, κατασκευάζει έναν καθρέφτη της κοινωνίας, αναδεικνύοντας τις πτυχές που συχνά παραβλέπουμε. Για να γραφτεί μια κριτική για το «Λαντ Ρόβερ» απαιτείται ο/η κριτικός λογοτεχνίας να θέλει να ασχοληθεί με αυτό το είδος λογοτεχνίας, με τον «βρώμικο ρεαλισμό» της βόρειας Αμερικής που συνεχίζει να γεννάει διηγηματογράφους και πεζογράφους που υπερασπίζονται την εκφραστική λιτότητα, την ειλικρίνεια, την μεστότητα, τους περιθωριακούς τύπους, τις κυνικές τύπισσες, την προτροπή για διαφυγή από τη μοναξιά, το πόνο και την επισφάλεια.

Οι χαρακτήρες του «Λαντ Ρόβερ» εμφανίζονται να έχουν μια θέση στο ταξικό σύστημα και λόγω έλλειψη πόρων και ηθικής αξιοπρέπειας έρχονται αντιμέτωποι με μια εσωτερική απόγνωση. Ο Μόσχος φέρνει στην επιφάνεια όλες τις αντιφάσεις της ελληνικής κοινωνίας. Οι χαρακτήρες του υπομένουν μία υποκριτική κοινωνία, αναπνέουν κάτω από τα ρουθούνια του καθωσπρεπισμού, βρίζουν και παραληρούν, και σκληρά παρατηρούν τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Μόσχος έχει την ικανότητα να δημιουργεί απρόβλεπτους επιλόγους, προσφέροντας τέλη που αφυπνίζουν και ταράζουν τον αναγνώστη. Αυτό είναι το ταλέντο του, να καθιστά την ανάγνωση μια διαρκή διαλεκτική εμπειρία, όπου ο και η αναγνώστρια αναμένει με αγωνία το τέλος κάθε ιστορίας.

Σύγχρονη λογοτεχνία που απεικονίζει με ακρίβεια τις πόλεις και τις κοινωνικές δομές. Απόλυτα ευανάγνωστο τίποτε δεν λείπει και τίποτε δεν περισσεύει. Οι ωμές εικόνες ως μέσο γραφής γίνονται σημεία βαθιάς συναισθηματικής διέγερσης και περισυλλογής για τον και την αναγνώστρια. Ο συγγραφέας καταφέρνει να προκαλέσει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, προσφέροντας έναν κάτοπτρο της σύγχρονης αστικής πραγματικότητας. Φίλος του Μπουκόφσκι, του Γκίνσμπεργκ, του Κόρσο, του Φερλινγκέτι, της Αναϊς Νιν, της Ντόροθυ Πάρκερ, της Τζην Ρυς, της Πατρίτσια Χάισμιθ.


https://www.fractalart.gr/lant-rover/

Δεν υπάρχουν σχόλια: