28.2.21

Αμπατζή Ιωάννα: “…Μου αρέσει η συνέπεια λόγων και πράξεων και προτιμώ τις δύσκολες αλήθειες από τα εύκολα ψέματα”

“Η δική μου έμπνευση έρχεται όποτε το θελήσει αυτή και δεν περιορίζεται στη συγγραφή. Τη νιώθω περισσότερο σαν στάση ζωής. Θα μπορούσε να ονομαστεί ιδέα, έρωτας, περιέργεια, ανάγκη για δημιουργία και έκφραση.”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Στο Δημοτικό. Είχα διαβάσει όλα τα βιβλία του Ιούλιου Βερν, και αισθάνθηκα μεγάλη απογοήτευση όταν έμαθα πως έχει πεθάνει και δεν υπήρχε περίπτωση να γράψει άλλα. Έλεγα πως θα ξεκινήσω εγώ να γράφω ιστορίες σαν τις δικές του. Τις έστηνα στο μυαλό μου, αλλά τελικά προτιμούσα να τις διηγούμαι στους φίλους μου γιατί μου ήταν πολύ κουραστικό να γράφω κάτι περισσότερο από μία σελίδα τετραδίου. Έτσι, άρχισα να συμπυκνώνω τις ιστορίες αυτές σε

μικρά ποιηματάκια και τα κατέγραφα. Μετά, για πολλά χρόνια έγραφα μόνο ποίηση. Και μόνο για μένα. Ήταν μια περίοδος εσωστρέφειας. Όταν παρακολούθησα το Μεταπτυχιακό της Δημιουργικής Γραφής, αυτό άλλαξε εκ των πραγμάτων. Το πρώτο πράγμα που έμαθα εκεί, ήταν η τόλμη της «έκθεσης». Τίποτα δεν μένει στο χαρτί, όλα διαβάζονται σε όλους κι όλοι μπορούν να τα σχολιάσουν, να βρουν αδυναμίες, να προτείνουν.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Εξέλιξη. Θα ήθελα, αν γίνεται, να ξεπερνώ συνεχώς τον εαυτό μου και τα όριά μου, να μην υπάρξει ποτέ η στιγμή που θα πω «δε γίνεται καλύτερα» ή «δεν μπορώ καλύτερα». Φυσικά, για να γίνει αυτό χρειάζεται εκγρήγορση. Χρειάζεται να ενημερώνομαι συνεχώς, να διαβάζω βιβλία, να βλέπω προς τα πού οδεύει η λογοτεχνία και τι απαιτήσεις έχει η κάθε εποχή, να μπορώ να αισθάνομαι την εποχή μου και τους ανθρώπους της και φυσικά να διατηρώ τη σύνδεση με την ουσία μου.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Η δική μου έμπνευση έρχεται όποτε το θελήσει αυτή και δεν περιορίζεται στη συγγραφή. Τη νιώθω περισσότερο σαν στάση ζωής. Θα μπορούσε να ονομαστεί ιδέα, έρωτας, περιέργεια, ανάγκη για δημιουργία και έκφραση. Είναι το ο,τιδήποτε μπορεί να με φέρει σε μια εμπειρία ροής, μια κατάσταση δηλαδή που ο χρόνος γίνεται άχρονος, παύει να υπακούει στα ρολόγια, που τη μια στιγμή βλέπω πως είναι 10 το βράδυ και μετά από λίγα λεπτά βλέπω πως έχει πάει 3 το πρωί και δεν έχω καταλάβει πώς έγινε. Σίγουρα δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα καθίσουν συγκεκριμένη ώρα μπροστά στον υπολογιστή για να γράψουν. Το θεωρώ πολύ δεσμευτικό και διόλου πηγαίο. Κι ούτε θα πω ποτέ «α, τώρα νιώθω πως έχω έμπνευση, θα καθίσω να γράψω». Μπορεί εκεί που πίνω τον καφέ μου, να πιάσω ένα μολύβι και ν’ αρχίσω ένα ποίημα. Έχει τύχει να μου έρθουν στίχοι την ώρα που κοιμόμουν και να τους καταγράψω στα τυφλά σ’ ένα χαρτί που είχα δίπλα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Πολύ κοινωνική και κλειστή ταυτόχρονα. Απολαμβάνω τις διασκεδάσεις, τα ταξίδια, τις μεγάλες παρέες, αλλά είναι φορές που θέλω την ησυχία μου, να μένω σπίτι και να το απολαμβάνω. Έχω χιούμορ, είμαι αισιόδοξη, μου αρέσει να μαθαίνω συνεχώς νέα πράγματα και να πειραματίζομαι. Γενικά έχω μια δημιουργική τρέλα. Μου αρέσει η συνέπεια λόγων και πράξεων, και προτιμώ τις δύσκολες αλήθειες από τα εύκολα ψέματα. Επειδή κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα, έχω μάθει να είμαι γρήγορη και στην πράξη και στη σκέψη. Έτσι, μπορώ να κάνω το χρόνο να φτάνει για όλα και να μου περισσεύει κιόλας. Εννοώ, όλα όσα θεωρώ εγώ σημαντικά. Με τα ασήμαντα (βλέπε σιδέρωμα) ασχολούμαι όταν βαριέμαι.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αυτή τη στιγμή έχω τον τίτλο του συγγραφέα. Είναι ένας τίτλος που μπορεί όποιος θέλει να τον αποκτήσει εύκολα, με διάφορους τρόπους και τον έχουν χιλιάδες άνθρωποι. Κάποια στιγμή, θα ήθελα να κατακτήσω τον τίτλο του λογοτέχνη. Όχι να αυτοαποκαλούμαι λογοτέχνης. Να είμαι. Αν ποτέ το καταφέρω, θα είναι υπέροχα. Αν όχι, θα ξέρω ότι τουλάχιστον θα το έχω προσπαθήσει και θα είμαι πάλι ικανοποιημένη.

Βιογραφικό. Η Ιωάννα Αμπατζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας (ΑΠΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεατρολογία (Washington State University, USA) και τη Δημιουργική Γραφή (Παν. Δυτ. Μακεδονίας, Φλώρινα). Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τη σημειολογία και την κοινωνιογλωσσολογία, τη σουρεαλιστική ποίηση και την παιδική λογοτεχνία του φανταστικού.
Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και εκπαιδεύτρια δημιουργικής γραφής, εικονογραφεί και ασχολείται με διάφορες μορφές τέχνης (γλυπτική, ζωγραφική, κουκλοθέατρο, κατασκευές). Συγγραφικά της έργα (ποίηση, παιδικό μυθιστόρημα, παραμύθια, σάτιρα) έχουν εκδοθεί από Ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Κείμενά της έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Έδεσσα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

https://www.polismagazino.gr/%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%ae-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%81%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%b1/?fbclid=IwAR0MLfmYjePgCANTXj-zxN5Ayh0T518jer8HHaM6e-FwuecpYLx-Ja5PVgc 

Δεν υπάρχουν σχόλια: