23.2.21

Εναλλακτικές λύσεις για πρόσβαση του κοινού στις Δημόσιες βιβλιοθήκες


της Ελένης Χοντολίδου
H πρόσβαση του κοινού στις Δημόσιες βιβλιοθήκες είναι απαγορευμένη εδώ και μήνες, λόγω της πανδημίας. Τον τελευταίο χρόνο οι δημόσιες βιβλιοθήκες ακολουθούν τη λειτουργία των σχολείων. Με μεγάλη μας όμως έκπληξη είδαμε ότι αυτή τη φορά δε συνέβη το ίδιο. Έτσι, ενώ σήμερα λειτουργούν πλήρως οι σχολικές μονάδες, οι βιβλιοθήκες παραμένουν κλειστές.
Αναγνωρίζουμε γενικότερα την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, ωστόσο θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Προτείνουμε να υπάρξει δυνατότητα δανεισμού βιβλίων και άλλου υλικού, με μια μέθοδο που ενδεχομένως θα προσομοιάζει με την μέθοδο της τηλεφωνικής παραγγελίας, η οποία εφαρμόζεται στα καταστήματα. Οι βιβλιοθήκες, επί παραδείγματι, να ορίσουν ένα διάστημα της μέρας κατά το οποίο να εξυπηρετούν τους πολίτες, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα. Η παράδοση των βιβλίων μπορεί να γίνεται στην είσοδο της βιβλιοθήκης, μέσα σε σακούλες, με την χρήση γαντιών, μασκών, κλπ. Επίσης, το διάστημα της επιστροφής τους μπορεί να επεκταθεί ή ακόμα και να αναβληθεί επ’ αόριστον.
Για πάρα πολλούς πολίτες το βιβλίο είναι είδος πρώτης ανάγκης και θεωρούμε πως είναι ανεπίτρεπτο να υποβάλλονται στο μαρτύριο του Ταντάλου: οι βιβλιοθήκες να λειτουργούν (αφού απ’ όσο γνωρίζουμε οι υπάλληλοί τους βρίσκονται εκεί καθημερινά) και ταυτόχρονα οι πολίτες να μην μπορούν να δανειστούν τίποτα. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περίοδο εγκλεισμού που διανύουμε. Αυτή την περίοδο τα βιβλία είναι πιο χρήσιμα και αναγκαία από ποτέ. Υπάρχει άπλετος ελεύθερος χρόνος και είναι εξαιρετική ευκαιρία για διάβασμα. Επίσης, οι συγκεκριμένες συνθήκες καθιστούν την ανάγνωση απαραίτητη για την ψυχική υγεία . Τέλος, αν αναλογιστεί κανείς την γενικευμένη οικονομική δυσχέρεια που δυστυχώς έχει δημιουργηθεί, κρίνεται επιβεβλημένη η επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών.
Σημειωτέον ότι ορισμένες βιβλιοθήκες της χώρας (δημόσιες και δημοτικές) έχουν βρει τον τρόπο να δανείζουν το υλικό τους. Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας https://www.libver.gr/συνεχίζεται-δυναμικά-η-υπηρεσία-δωρε/ και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης https://www.facebook.com/kentrikivivliothikithessalonikis/
Δυστυχώς, οι συνθήκες εγκλεισμού και ψυχικής απομόνωσης μπορούν εύκολα να μας οδηγήσουν σε έναν πνευματικό λήθαργο. Εφόσον λοιπόν υπάρχει ήδη η τεχνογνωσία, ας αποτέλεσουν οι βιβλιοθήκες το στήριγμά μας για την αποφυγή ενός τέτοιου κινδύνου.
Παρακαλούμε το Υπουργείο Παιδείας, τις Διευθύνσεις και το προσωπικό των Δημόσιων βιβλιοθηκών, κάθε αρμόδιο και κάθε ενδιαφερόμενο, να βρουν τρόπους επίλυσης του προβλήματος και να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή.
Σου ζητούμε να στηρίξεις την προσπάθειά μας και να υπογράψεις, ώστε η φωνή μας να εισακουστεί στους αρμόδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: