1.8.23

«Ο ερωτευμένος μπακακίνος και άλλα παραμύθια» της Λέττας Πετρουλάκη, από τις εκδ.Μετρονόμος.


Δώδεκα όμορφα παραμύθια, από αυτά που θέλουμε κι εμείς οι μεγάλοι να διαβάζουμε, συγκέντρωσε σε ένα ξεχωριστό βιβλίο η «ανήσυχη» Λέττα Πετρουλάκη. Η αλήθεια είναι πως η περίοδος του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας μας στέρησε την προσωπική επαφή. Έτσι όπως και η ίδια αναρωτιέται «Τι κάνει μια γιαγιά που δεν μπορεί να δει τα εγγόνια της λόγω καραντίνας;». Δίνει την απάντηση: «Γράφει παραμύθια, και μεταμορφώνει τους ήρωες σε κούκλες». Τι το καλύτερο για τα εγγόνια! Τυχερά εγγόνια! Αφιερωμένο στην Τατιάνα, την Αστάρτη και τον Άρη, η συλλογή παραμυθιών με τίτλο «Ο ερωτευμένος μπακακίνος και άλλα παραμύθια», κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Η ίδια η συγγραφέας έχει φροντίσει και για την εικονογράφηση των παραμυθιών της.

Δώδεκα παραμύθια με ήρωες ζώα και ανθρώπους, με διαφορετικό θέμα το καθένα, που δημιουργούν ενσυναίσθηση, συγκίνηση, δίνουν ερεθίσματα για συζήτηση και συμβάλλουν στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου. Παραμύθια που μιλούν για κοινωνικά θέματα, την φύση, την αγάπη, την φιλία…

Λένε πως τα παιδιά που έχουν μάθει να ξεφυλλίζουν βιβλία αντιμετωπίζουν το διάβασμα όχι ως «δουλειά» αλλά ως απόλαυση. Επιπλέον τα βοηθάνε να λύνουν προβλήματα, να ξεπερνούν τους φόβους τους αλλά και να μαθαίνουν ιστορίες που με την σειρά τους θα τις διηγηθούνε στα δικά τους παιδιά. Υπάρχει πιο ωραία φράση να πει κανείς στο παιδί του «θα σου πω ένα παραμύθι που μου έλεγε η γιαγιά μου;».

Θεωρώ πως η Λέττα Πετρουλάκη με την πολύπλευρη και πολύχρονη πολιτιστική της δράση στην Καλαμάτα έχει προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι σε αυτό που λέμε «ιστορία του τόπου».

Γιατί τα παραμύθια συνεχίζουν να μας γοητεύουν ακόμη και όταν μεγαλώσουμε!

Εξαιρετική δουλειά, καλαίσθητη έκδοση, πολύ καλή γραφή,  απλή και κατανοητή γλώσσα για μικρούς και μεγάλους.

«Ο ερωτευμένος μπακακίνος και άλλα παραμύθια» (εκδ.Μετρονόμος, Μάρτιος 2023) Λέττα Πετρουλάκη (συγγραφή και εικονογράφηση).

Κατερίνα Αθανασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: