4.8.23

Claire Keegan «Τα τρία φώτα», μετάφραση: Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2023


Αντώνης Ν. Φράγκος 

 Επιστρέφουμε ξανά στην ιρλανδή συγγραφέα Κλερ Κίγκαν με ένα παλιότερο βιβλίο της που έρχεται στην επικαιρότητα χάρη στη μεγάλη επιτυχία του τελευταίου της πονήματος «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» (εκδ. Μεταίχμιο) που παρουσιάσαμε πρόσφατα. Λάτρης της μικρής φόρμας, η Κίγκαν

κυκλοφόρησε το 2010 «Τα τρία φώτα» το οποίο ευδοκιμεί και ως ταινία, «Το Ήσυχο Κορίτσι», του Ιρλανδού σκηνοθέτη Κόλουμ Μπερέιντ, υποψήφια για Όσκαρ.
Επιστρέφουμε ξανά στην ιρλανδή συγγραφέα Κλερ Κίγκαν με ένα παλιότερο βιβλίο της που έρχεται στην επικαιρότητα χάρη στη μεγάλη επιτυχία του τελευταίου της πονήματος «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» (εκδ. Μεταίχμιο) που παρουσιάσαμε πρόσφατα. Λάτρης της μικρής φόρμας, η Κίγκαν κυκλοφόρησε το 2010 «Τα τρία φώτα» το οποίο ευδοκιμεί και ως ταινία, «Το Ήσυχο Κορίτσι», του Ιρλανδού σκηνοθέτη Κόλουμ Μπερέιντ, υποψήφια για Όσκαρ. Ιρλανδία, καλοκαίρι του 1981. Μια φτωχή και αρκετά δυσλειτουργική οικογένεια περιμένει μωρό. Οι γονείς αποφασίζουν να στείλουν το κορίτσι τους σε κάποιους άτεκνους μακρινούς συγγενείς να περάσει τις θερινές διακοπές στο αγρόκτημά τους - να μην την έχουν στα πόδια τους. Το κορίτσι δεν γνωρίζει τίποτα για τους Κινσέλα. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του κοριτσιού δίνει τη δυνατότητα στην Κίγκαν να λειτουργεί με εικόνες, και είναι αλήθεια πως η ιρλανδική γη προσφέρεται γι’ αυτό. Ούτως, τα συναισθήματα που προκαλούνται από καινούρια πρόσωπα, πράγματα και τόπους εγγράφονται στην ευαίσθητη ψυχική διάθεση της νεαρής. Σε αντίθεση με τη δική της οικογένεια, εξαρχής το ζευγάρι δείχνει έμπρακτα πως νοιάζεται γι’ αυτήν και την ενσωματώνει ταχέως στην καθημερινή του τελετουργία. Η καθημερινή υγιεινή, τα καθαρά ρούχα, οι βόλτες στην πόλη, μα πάνω απ’ όλα η φροντίδα και περισσότερο η αγάπη που εκφράζεται από τους νέους γονείς μεταμορφώνουν σιγά-σιγά το κορίτσι. Στο περιβάλλον μαθαίνουμε, από εφημερίδες και ραδιόφωνο, για τον εμφύλιο στη Βόρεια Ιρλανδία και τους απεργούς πείνας του IRA που η Θάτσερ αφήνει να αργοπεθαίνουν βασανιστικά στις φυλακές. Ενθουσιασμένο με τον καινούργιο τρόπο ζωής το κορίτσι αλλάζει γρήγορα καθώς βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που την βοηθάει να βιώσει την εφηβεία της, μάλλον στερημένη έως τα τώρα. Κάποια στιγμή ανακαλύπτει το μυστικό που βαραίνει τους Κινσέλα. Η πρώτη επιφυλακτικότητα και φοβία έχουν παραδώσει πλέον τα σκήπτρα σε ένα ατελείωτο παιγνίδι στοργής και εμπιστοσύνης. Καθώς το καλοκαίρι τελειώνει, το κορίτσι πρέπει να επιστρέψει στην οικογένεια του. Επιστρέφει με ανάμικτα συναισθήματά. Το φινάλε είναι συγκλονιστικό. Συναισθηματικά μοιάζει με την τελευταία πράξη απ’ το Μπολερό του Ραβέλ. 

https://www.epohi.gr/article/46564/oikogeneia-einai-ekei-poy-vrisketai-h-alhthinh-agaph 

Δεν υπάρχουν σχόλια: