6.11.23

«Σκηνές από ένα γάμο»: συνέντευξη με την σκηνοθέτιδα του έργου Έλενα Καρακούλη


της Μαρίνας Ακριβού


Μετά από τις sold out παραστάσεις- που έκαναν αίσθηση και δικαίως- την περσινή σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η σκηνοθέτις Έλενα Καρακούλη ανεβάζει ξανά τις «Σκηνές από ένα γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, υπογράφοντας τη θεατρική διασκευή τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία, αυτή τη φορά στο Σύγχρονο Θέατρο. Πρωταγωνιστούν ο Νίκος Ψαρράς και η Μαρίνα Ασλάνογλου, ενώ εμφανίζεται σε βίντεο η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε ένα ρόλο -έκπληξη.

Συνάντησα τη σκηνοθέτιδα του έργου Έλενα Καρακούλη και είχαμε μια ενδιαφέρουσα και περιεκτική συνομιλία.

-Ποιο ήταν το στοιχείο εκείνο που σας οδήγησε στη σκηνική μεταφορά αυτού του έργου ;

-Υπάρχει αυτή η αποφασιστική, η οριακή- θα έλεγα- στιγμή που οι άνθρωποι αλλάζουν, κάτι το οποίο το έχει αυτό το έργο. Παρακολουθούμε την καθημερινότητα ενός ιδανικού ζευγαριού μέχρι τη στιγμή που έρχονται σε μία οριακή σύγκρουση. Και τότε αλλάζουν, ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους, και ο ένας τον άλλο. Έργα σαν αυτό του Μπέργκμαν δεν γερνάνε. Όσα χρόνια και να περάσουν, πιστεύω ότι αυτό το έργο κάπου θα σε βρει.



-Πώς θα περιγράφατε τους ήρωες του έργου;

- Οι ήρωες του έργου είναι μπερδεμένοι, είναι φοβισμένοι, έχουν προσδοκίες, έχουν αγωνίες, έχουν απωθημένα, είναι σε σύγχυση, είναι αξιαγάπητοι, είναι ανυπόφοροι. Είναι άνθρωποι. Έχουν τις αντιφάσεις τους και είναι γοητευτικοί και απαράδεκτοι μέσα στις συνθήκες της ζωής τους..

 - Ποια συναισθήματα προκαλεί σε εσάς το έργο και ποια νομίζετε ότι είναι τα συναισθήματα που προκαλεί στους θεατές;

- Βλέπω με τρυφερότητα αυτούς τους δύο ανθρώπους που σε όλο το έργο διαπραγματεύονται μέσα τους την αγάπη. Λένε τόσο υπέροχα και ανόητα πράγματα, αντιφάσκουν συνέχεια και προσπαθούν να είναι ειλικρινείς. Βλέπω ανθρώπους που έρχονται δυο και τρεις φορές να δουν την παράσταση οπότε κάτι σημαίνει αυτό.. Μου αρέσει το θέατρο που συγκινεί, που δίνει τροφή για σκέψη το θέατρο που μετακινεί τους θεατές από τις βεβαιότητές τους θέτοντας ερωτήματα.

-Εσάς ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή;

τελευταία. “Στη μέση της νύχτας, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο κάπου στον κόσμο, πέντε χρόνια μετά” που είναι η μοναδική σκηνή όπου ο Γιόχαν και η Μαριάννε βγαίνουν από το σπίτι για να συναντηθούν κάπου στον κόσμο, πιο έτοιμοι από ποτέ να μιλήσουν με ειλικρίνεια για το μεγάλο θέμα του έργου που δεν είναι βέβαια άλλο από την αγάπη.

-Θεωρείτε ότι το έργο αφορά όλους τους γάμους;

-Θεωρώ πως αφορά όλους τους ανθρώπους γιατί το θέμα είναι το πως σχετιζόμαστε με τους άλλους. Σαφώς δεν αφορά μόνο τους παντρεμένους. Είναι ένα έργο που μιλάει για το τί γίνεται όταν δύο κόσμοι συναντιούνται. Εξάλλου κανείς μας δεν έχει εγχειρίδιο ούτε για την τέλεια σχέση , ούτε για τον τέλειο γάμο, ούτε για το πως να γίνεις τέλειος γονιός.

 




 

-Με ποια κριτήρια επιλέγετε ένα έργο;

Ως δραματολόγος έχω διαβάσει πολλά έργα και μου είναι πολύ ευχάριστο να προτείνω σε άλλους σκηνοθέτες έργα για να ανεβάσουν- το έκανα εξάλλου πέντε χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να ανεβάσω κάτι εγώ, πρέπει πραγματικά να με αφορά   κάτι εμένα προσωπικά. στο έργο που θα προτείνω. Μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά έργα. Για παράδειγμα, το «Himmelweg», που ανεβάσαμε πριν κάποια χρόνια στο Φεστιβάλ, σχετιζόταν με το Ολοκαύτωμα. Οι «Σκηνές από ένα γάμο» είναι ένα έργο για τη φθορά, για το γάμο, για το χρόνο,. Για μένα κριτήριο και προϋπόθεση είναι ένα ζητούμενο, κάτι που θέλω να πω, κάτι που θέλω να ξορκίσω, κάτι που θέλω να σχολιάσω.

  

-Έχετε σκηνοθετήσει αρκετά έργα και σίγουρα τα αγαπάτε όλα, ποιο όμως ξεχωρίζετε;

- Πριν λίγες μέρες μια γυναίκα από το κοινό που είχε ζήσει μια ανάλογη ιστορία στο γάμο της βγαίνοντας έλεγε σε μια φίλη της πως είναι ωραίο να ξέρεις ότι δεν τα έχεις ζήσει μόνο εσύ όλα αυτά, είναι κάπως παρηγορητικό. Θα ξεχωρίσω λοιπόν κι εγώ τις “Σκηνές από ένα γάμο” γιατί με συγκινεί η ανταπόκριση των θεατών σε αυτή την παράσταση. Στιγμές σαν αυτές με κάνουν να αισθάνομαι ότι η τέχνη είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας. Δεν είναι μόνο ωραίες ιδέες και σκέψεις που κάνουμε μόνοι μας αλλά αφορά και άλλους ανθρώπους. Και ναι εννοείται ότι κάτι που το έχεις φανταστεί όταν λειτουργεί σου δίνει τεράστια ικανοποίηση.

  -Τα μελλοντικά σας σχέδια;

-Έχω ξεκινήσει να γράφω κάτι και θα ήθελα πάρα πολύ να καταφέρω να το ολοκληρώσω. Και βέβαια κάποια έργα, τα οποία τα έχω μεταφράσει και περιμένουν την κατάλληλη συνθήκη..

Δεν υπάρχουν σχόλια: