23.4.24

Jon Fosse Το άλλο όνομα: Επταλογία Ι-ΙΙ.


Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα 2023 στον Σωτήρη Σουλιώτη για τη μετάφρασή του στο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Jon Fosse Το άλλο όνομα: Επταλογία Ι-ΙΙ.

Θερμά συγχαρητήρια στον Σωτήρη Σουλιώτη για τη βράβευσή του!

«Ο μεταφραστής Σωτήρης Σουλιώτης μεταφέρει με μεγάλη επιτυχία αυτή την ιδιότυπη γραφή του Fosse. Προκλήσεις στη μετάφραση του έργου είναι η ακατάπαυστη ροή του λόγου, κατά την οποία εικόνες, περιγραφές, αισθήματα, ερωτήματα, συνομιλίες, κρίσεις, εσωτερικοί μονόλογοι, σκέψεις υπό κατάσταση μέθης, παραληρηματικός λόγος, εναλλάσσονται διαρκώς μεταξύ τους· επίσης η ύπαρξη δύο συνονόματων προσώπων, με ασαφή πολλές φορές τη διάκριση μεταξύ τους. Πρόκληση αποτελεί επίσης η απόδοση του προφορικού λόγου στους διαλόγους, αλλά και το γεγονός ότι ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής χρησιμοποιεί ανεπιτήδευτο λόγο για να εκφράσει ένα σωρό υπαρξιακές αναζητήσεις. Ο μεταφραστής προσαρμόζει ευέλικτα την ελληνική γλώσσα ανάλογα με τη φόρτιση και τα συγκείμενα λέξεων, προτάσεων και νοημάτων. Έμπειρος στη μετάφραση, ο Σουλιώτης σεβάστηκε απόλυτα το πρωτότυπο και απέδωσε τη γλώσσα και το σκοτάδι της χιονισμένης νορβηγικής επαρχίας, που αντικατοπτρίζεται στον λόγο του μυθιστορηματικού χαρακτήρα του Fosse, με ευστοχία, ακρίβεια και ποιότητα».
Από την αιτιολογική έκθεση της Επιτροπής

Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2023 απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Σωτήρη Σουλιώτη για τη μετάφραση του βιβλίου του Jon Fosse Το άλλο όνομα: Επταλογία Ι-ΙΙ και στη Μυρτώ Καλοφωλιά για τη μετάφραση του έργου του Anthony Doerr Νεφελοκοκκυγία (εκδ. Πατάκη).

Jon Fosse
Το άλλο όνομα
Επταλογία Ι-ΙΙ
Μετάφραση: Σωτήρης Σουλιώτης
«Και με βλέπω που στέκομαι και κοιτάζω...» Τι κοιτάζει και τι σκέφτεται ο ηλικιωμένος ζωγράφος Άσλε, που, μετά τον θάνατο της γυναίκας του, ζει απομονωμένος στην εξοχή; Τι τον συνδέει με τον αλκοολικό συνονόματό του Άσλε, επίσης ζωγράφο; Πώς μοιράζονται τις σκέψεις τους για την τέχνη, τον Θεό, τον αλκοολισμό, τη φιλία, τον έρωτα, το πέρασμα του χρόνου;

O Φόσε ερευνά ένα είδος υπαρξιακού «σημείου μηδέν» που δεν είναι ούτε απογοητευτικό ούτε μισάνθρωπο, αλλά γεμάτο ελπίδα.
Καρλ Ούβε Κνάουσγκαρντ

Έργο εξωφύλλου: Σοφία Τζίμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: