20.10.24

Ανθολογία 23 πεζογράφων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία


Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Neraida των Τιράνων η ανθολογία διηγημάτων Lulee vjedhur [Κλεμμένο λουλούδι], στην οποία συμμετέχουν 23 πεζογράφοι από την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία. Η ανθολόγηση και η μετάφραση από τα ελληνικά στα αλβανικά είναι έργο του ποιητή, πεζογράφου και μεταφραστή Βαγγέλη Ζαφειράτη και ο τόμος αριθμεί 476 σελίδες. 
 Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, που προωθεί συστηματικά την ελληνική λογοτεχνία, κυκλοφόρησαν, λίγα χρόνια νωρίτερα, δύο ακόμα ανθολογίες: η μία με διηγήματα 28 Ελλήνων συγγραφέων και τίτλο Drita në det [Φώτα στο πέλαγος] το 2017 και η άλλη με διηγήματα 19 Κυπρίων συγγραφέων με τίτλο Bajame e hidhur [Πικρό αμύγδαλο] το 2020, επίσης σε ανθολόγηση και μετάφραση του Βαγγέλη Ζαφειράτη, σε συνεργασία με τον εκδότη Γιάννη Μάλλιο. Οι τρεις ανθολογίες στο σύνολό τους φτάνουν τις 1.258 σελίδες. 
 Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η φιλόλογος Μιρέλλα Καραντζά-Κώτσια, διδάσκουσα στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου: «Μέσα από τις σελίδες του έργου αναδίνονται τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, θετικές και αρνητικές συνθήκες που αντιμετώπισε, μνήμες από το χαμένο όνειρο, αντιπολεμικές διαθέσεις, τραυματικές ιστορικές μνήμες, καταγραφές αδιέξοδου, κοινωνικοπολιτικές επισημάνσεις και προβληματισμοί. Η πραγματικότητα της ζωής του μειονοτικού, οι σχέσεις του τόσο με τα μέλη της δικής του κοινότητας όσο και με τα μέλη της πλειονότητας διαχέονται στα αφηγήματα, μέσα από έναν λόγο που σε καμία περίπτωση δεν είναι συγκρουσιακός ή επιθετικός όσον αφορά την πλειονότητα, αλλά στοχεύει στη φιλία και την ομορφιά της συνύπαρξης. Οι συγγραφείς, λειτουργώντας ως ευαίσθητοι δείκτες του τόπου τους και του καιρού τους, βλέπουν συνήθως μπροστά από την εποχή τους και μας υποβάλλουν τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες τους για τοπικά και διεθνή προβλήματα, για τον διαχρονικό άνθρωπο που δοκιμάζεται σκληρά από τα παιχνίδια της ιστορίας και τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: