28.1.24

«Οι ξένες»: Ιστορίες για γυναίκες, πρόσφυγες και μετανάστριες


«Οι ξένες», ένα νέο βιβλίο της Όλγας Κοζάκου Τσιάρα, με 24 διηγήματα, 24 σχέδια και πολλούς «αδέσποτους» στίχους κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΗ.
 «Οι ξένες» της είναι ιστορίες που αφορούν γυναίκες, πρόσφυγες και μετανάστριες, οι οποίες αγωνίζονται να ενσωματωθούν, να βρουν την ταυτότητα τους στη χώρα υποδοχής τους, την Ελλάδα και που η ξενιτιά τους ήταν αποτέλεσμα πολέμων, φτώχειας και συνοδευόταν από κόπο, πόνο και εξαθλίωση. 
 Λέει η συγγραφέας: 
 «...Ξένες που έβλεπα στις λαϊκές ανάμεσα σε πετσέτες και τραπεζομάντιλα, που οι πολλοί τις έλεγαν Ρωσοπόντιες και τις κοιτούσαν με μισό μάτι. Ξένες από την Αλβανία, που καθάριζαν σπίτια, σφουγγάριζαν σκάλες και φρόντιζαν γέρους... Ξένες από τη Ρουμανία, που είχαν τη φήμη πως ξάφριζαν ασημικά και κοσμήματα. Ρωσίδες σαν τα κρύα νερά που έρχονταν για χορεύτριες και καταντούσαν πόρνες στη Φυλής. Γεωργιανές με άγριο μάτι, τίμιες αλλά σκληρές. Φιλιππινέζες, που ήταν αφοσιωμένες, θρήσκες αλλά ανέκφραστες. 
 Τόσο τα σχέδια όσο και τα κείμενα λειτούργησαν ξεχωριστά, στην προσπάθεια μου να κατανοήσω και να εκφράσω, με σεβασμό και όσο μπορώ περισσότερη αλήθεια, τόσο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, όσο και τον καημό τους. Τα σχέδια και τα διηγήματα ενώθηκαν στη συνέχεια σε ένα σύνολο δουλειάς, στο βιβλίο μου».
 Βιογραφικό 
 Η Όλγα Κοζάκου Τσιάρα γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Είναι απόφοιτος του Εργαστηρίου Γλυπτικής της ΑΣΚΤ Αθήνας και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ζει στην Αθήνα και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας, (σήμερα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής). Έχει κάνει 10 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και διεθνείς. 
 Έχει εκδώσει τα βιβλία: 
 «Εισαγωγή στην Εικαστική Γλώσσα», εκδόσεις Gutenberg.1988 κλπ, 
«Ελεύθερο Σχέδιο», ποίηση και σχέδια, Αθήνα, 1984. 
«Ο Γάργαρος Βυθός», εικονογραφημένη συλλογή διηγημάτων, εκδόσεις Gutenberg1995, Κρατικό βραβείο διηγήματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
 «Τα δ’ Αφροδίτα δείξεν ταν οδύναν», ποίηση και ζωγραφική, Αθήνα, 2003. 
Συμμετείχε με διηγήματά της στους συλλογικούς τόμους «Το μυστικό» 2018, και «Καζαμίας» 2021, των εκδόσεων Καστανιώτη. 
Έχει δημοσιεύσει πολλά διηγήματα σε περιοδικά στην Ελλάδα και την Κύπρο (Κυπριακά Χρονικά, Αντί, Frear, Bookpress, Xάρτης κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: