8.10.22

«ΚΟΡΑΛΛΙ» τεύχος 33-34


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΛΙΟΝΤΑΚΗ
Με αφιέρωμα στον ποιητή Χριστόφορο Λιοντάκη κυκλοφορεί σήμερα το νέο διπλό τεύχος του περιοδικού «Το Κοράλλι». Γράφουν οι Γιώργος Βέης, Τιτίκα Δημητρούλια, Μάρω Δούκα, Νίκος Ερηνάκης, Μαρία Ευσταθιάδη, Αντώνης Καρτσάκης, Νίκος Μαθιουδάκης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μαριλίζα Μητσού, Δημήτρης Περοδασκαλάκης, Θεοδόσης Πυλαρινός, Παναγιώτης Ροϊλός, Γιάννης Χάρης και Κώστας Χατζηαντωνίου.
Αξιοπρόσεκτη όπως πάντα η ύλη και των άλλων σελίδων του τεύχους: νέα ποιήματα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, του Τάσου Πορφύρη, του Αλέξανδρου Κορδά, του Θοδωρή Σαμαρά, της Φωτεινής Βασιλοπούλου, του Νίκου Λευκαδίτη, της Ελένης Βελέντζα, της Δέσποινας Καϊτατζή- Χουλιούμη, της Βάλιας Γκέντσου, της Δάφνης Μαρίας Γκυ.
Ο Γιώργος Κεντρωτής μεταφράζει Augusto Winter και ο Θεοδόσης Κοντάκης René Char.
Στον χώρο της αφήγησης δημοσιεύονται διηγήματα του Guy de Maupassant (μετάφραση: Φοίβος Πιομπίνος), της Σταυρούλας Τσούπρου, του Andreas Kelletat (μετάφραση: Συμεών Γρ. Σταμπουλού) και του Σάββα Μαστραππά.
Στο πεδίο του δοκιμίου η Ελένη Λαδιά γράφει για την «Ευδαιμονιστική μοναξιά του Σφαίρου», ο Κυριάκος Ιωάννου παρουσιάζει ερμηνευτικές (εξω/ενδο) σχολικές προσεγγίσεις στο ποίημα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη “Στα στέφανα της κόρης του”, ο Παναγιώτης Γούτας γράφει για την Τριλογία της Νέας Υόρκης του Πολ Όστερ, ο Σπύρος Α. Γεωργίου σχολιάζει στοχαστικά μια φωτογραφία από το μικρασιατικό μέτωπο ενώ ο Κώστας Χατζηαντωνίου στην τακτική στήλη “Επί της αρχής” γράφει «Για την προέκταση της κληρονομιάς μας».
Στις σελίδες κριτικής, ο Αναστάσιος Στέφος γράφει για μια νέα μετάφραση του Μπωντλαίρ (της Κυριακής Αν. Λυμπέρη), η Χάρη Ν. Σπανού για το βιβλίο του Βάσου Πτωχόπουλου “Στη μάνα μου θα πάω”, η Χριστίνα Βέικου για το μελέτημα του Α. Στέφου σχετικά με τα πρωτόλεια συνθέματα του Γεωργίου Δροσίνη, η Ισιδώρα Μάλαμα για την ποιητική συλλογή της Γιλά Μοσάεντ “Μου δίνεις την ελευθερία να μην ανήκω”, ενώ η Κλεοπάτρα Λυμπέρη στην τακτική της στήλη “Κάτοικοι του πληκτρολογίου” σχολιάζει την επικαιρότητα και κρατάει σημειώσεις για βιβλία: στο τεύχος αυτό για “Τα Δερβενάκια των Rolling Stones” του Μανώλη Πρατικάκη και για το “Ιbbur – Oι Εβραίοι της Κρήτης” (1900-1950) του Ιωσήφ Βεντούρα.
Αξιοσημείωτη, τέλος, η μαρτυρία του Μπάμπη Περαντωνάκη («Μια μέρα με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου»).
Το τεύχος κοσμείται με έργα του ζωγράφου Γιάννη Ζαχαράκη.
[Επιμέλεια αφιερώματος: Νίκος Μαθιουδάκης - Κώστας Χατζηαντωνίου]

Δεν υπάρχουν σχόλια: