16.10.23

Απόδειπνο, Εύη Λιακέα


“Στο βιβλίο της Απόδειπνο, η Εύη Λιακέα με μια οξυδερκή ματιά καταγράφει εικόνες από το κοντινό της περιβάλλον, ξαφνιάζοντας τις αισθήσεις. Τα καθημερινά φαινόμενα που απεικονίζονται, συχνά σχεδόν ανάγονται σε ένα επίπεδο προϊστορικών, παγανιστικών συμβόλων, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζονται με μοτίβα από χριστιανικές τελετουργίες, δημιουργώντας ένα σουρρεαλιστικό μεσογειακό τοπίο μέσα στο οποίο ο αναγνώστης προσκαλείται να περιπλανηθεί ελεύθερα, με τη λυρική πρωταγωνίστρια να τον παίρνει από το χέρι, θυμίζοντας μια παντοδύναμη, αλλά ευγενική μάγισσα που ξεναγεί τους επισκέπτες στον κόσμο της.

Εγγενώς σκοτεινότερα, τα ονειρικά μοτίβα όπως τα μαλλιά, το φεγγάρι, οι καθρέφτες, οι σκιές και τα ψαλίδια συνυπάρχουν με τα τοπία των δέντρων, των φυτών, των σπιτιών, του ήλιου και του ανέμου, καθώς και με φευγαλέες εικόνες της οικογενειακής ζωής και αφηγήσεις από τη γενιά της μητέρας, ξεδιπλώνοντας έναν κόσμο εντός του οποίου οι γραμμές του κινδύνου και της ασφάλειας, της πληγής και της επούλωσης είναι θολές, ή, ακόμα και, ανύπαρκτες.

Το Απόδειπνο είναι ένα βιβλίο για την αποδοχή των φυσικών ενορμήσεων στους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα ένα βιβλίο που εξανθρωπίζει τη φύση σε τέτοιο βαθμό που το φυσικό τοπίο καταλήγει να είναι ο αληθινός πρωταγωνιστής του, δίνοντάς μας την εντύπωση ενός λυρικού υποκείμενου το οποίο βρίσκεται εκεί με μόνο σκοπό να μας πει την ιστορία του. Το τοπίο συντίθεται από πολλαπλές επιστρώσεις διαφορετικών πνευματικών παραδόσεων -παγανισμός, αρχαίος κόσμος, και χριστιανισμός- τα οποία μαζί χτίζουν ένα σπίτι για το σκοτάδι και το φως, δείχνοντας σεβασμό εξίσου απέναντι στους ανθρώπους, στα ζώα και στα φυτά, με το να είναι στον ίδιο βαθμό επικίνδυνα και ασφαλή για όλους.

Η λυρική πρωταγωνίστρια, αν και μικρότερη από τον κόσμο μέσα στον οποίο μας ξεναγεί, ακόμα φαντάζει παντογνώστρια και πανταχού παρούσα. Μιλά με μια δυνατή οικοφεμινιστική φωνή, σχεδόν θυμίζει μάγισσα, δείχνοντάς μας πως η δύναμη της φύσης, ή της γυναίκας, δεν είναι απαραίτητα ούτε καλή ούτε κακή, και πως θα έπρεπε να την αποδεχτούμε πλήρως, καθώς και να τη χρησιμοποιούμε με προσοχή. Το ποιητικό κέντρο αυτού του βιβλίου μπορεί να συνοψιστεί στους παρακάτω στίχους: “Ξαπλωμένη στη φλούδα της γης/ βλέπω τον ουρανό να ανοίγει,/ η βροχή πλημμυρίζει στις ρίζες/ δέντρα και τριανταφυλλιές./ Η βροχή μυρίζει, Μπέντζυ,/ μπορώ και μυρίζω τον ουρανό./ Αν και κλείνω τα μάτια,/ η αστραπή προλαβαίνει/ φωτίζει δρόμους και δωμάτια,/ στ’ όνειρό μου απίθανα μέρη,/ όπου κάποιοι ζουν κανονικές ζωές.”

-Marija Dejanović


Στοιχεία βιβλίου:

ISBN: 9786185463526
Αριθμός σελίδων: 64
Διαστάσεις: 14,5 X 21,5
Τιμή: 8,48
Έτος έκδοσης: 2023

 

Στη ράχη της ανοίγει ένα λουλούδι
η μεταμόρφωση αργή την πονά
Ήταν πάγος και κρύσταλλος
είναι χιόνι – θα λιώσει
σε σταλαγματιές της Άνοιξης
το χώμα θα τις καταπιεί
Το λουλούδι τις ρίζες του απλώνει
Ζωντανεμένα ψάρια πηδούν μέσα έξω
στα νερά, στη ραμμένη ραντόφουστα,
τ’ άσπρα κουμπιά,
την κορδέλα στα μαλλιά της
Το λουλούδι άνθισε κι είναι κόκκινο
απλώνει τις ρίζες του και την πονά

 

Σύντομο βιογραφικό:

Η Εύη Λιακέα γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1976. Σπούδασε ψυχολογία και μουσική και εργάζεται ως δασκάλα πιάνου. Παράλληλα ασχολείται με το κολλάζ και τη φωτογραφία. Ποιήματά της χρησιμοποίησε στις εκθέσεις Το ποτάμι κυλάει (Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, 2014) και Duality (Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, 2017). Το Απόδειπνο είναι η πρώτη ποιητική συλλογή που δημοσιεύει. Ποιήματα από το Απόδειπνο και την ανέκδοτη συλλογή Οι μήνες περιελήφθησαν στη συλλογή Οι λέξεις της – Περήφανες προλετάριες της ομάδας sister outsider (εκδ. Κονιδάρη, 2023).

https://thraca.gr/2023/07/%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%ce%b5%ce%b9%cf%80%ce%bd%ce%bf-%ce%b5%cf%8d%ce%b7-%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%ce%b1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: