26.9.24

Οδός Τάκη Οικονομάκη


Η Οδός Τάκη Οικονομάκη, μια ποιητική σύνθεση αποτελούμενη από 33 επιμέρους ποιήματα, είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή του Στέργιου Ντέρτσα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ
ΟΔΟΣ ΤΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ*
Ένα οδοιπορικό στο ατελεύτητο της Στιγμής όπου συγκλίνουν και τέμνονται οι συμβατικές έννοιες του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, μέχρι που απορυθμίζονται και, εντέλει, συντάσσουν μια διαφορετική αντίληψη περί χρόνου. Με έναν ταυτόχρονο συγκλονισμό εντός του φευγαλέου χρονικού κλάσματος της ζωής, και τα επιμέρους επεισόδια της σε αέναη διαδικασία ώσμωσης. Μορφές φασματικές και υπαρκτές, παγεροί ίσκιοι και εμπύρετα σώματα, διαρκείς μονόλογοι και αποσπασματικά σπαράγματα, η γλώσσα (ως μονίμως χαίνουσα πληγή και ως η αποτελεσματικότερη ίαση της), η καθημερινότητα (ως κραυγή αγωνίας και ως ψαλμικό τερέτισμα), η ζωή (ως σκοτεινή αντήχηση από το επέκεινα και ως μαρμαρυγή αιωνιότητας), η αντίφαση (ως φιλτράρισμα της ουσίας και ως απόσταγμα νοήματος), είναι κάποια από τα στοιχεία της συλλογής: αλληλεπιδράσεις και μετεξελίξεις υπό την υπόκρουση μιας συχνά μεταφυσικής μουσικής. Μέσα από έναν λόγο που επιχειρεί να αναμετρηθεί με έννοιες όπως ο Χρόνος, η Μνήμη η Πίστη, ο Έρωτας και ο Θάνατος, βάζοντας σε δοκιμασία τα ίδια του τα όρια και αντιμετωπίζοντας τις αναπόφευκτες συντριβές που επιφέρει η εκ των πραγμάτων αδυναμία να κυριαρχήσει πλήρως πάνω τους.
(*Κεντρική οδός του Βόλου, προς τιμή του Τάκη Οικονομάκη (1886-1944), αγωνιστή και εξέχουσας πνευματικής μορφής της πόλης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: