30.12.17

«Πατησίων 402 (χριστουγεννιάτικο διήγημα)» του Δημήτρη Φύσσα

Όπου κράνος μοτοσικλετιστή σε κεφάλι ποδηλάτη
Στον Αχιλλέα Κυριακίδη
«Συγγραφέας νεκρός σε ληστεία
Τρίτη, 29.12.2020, 17.21 (updated)
Νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι έπεσε προχτές Δευτέρα βράδυ στην οδό Πατησίων ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας, σε όχι πλήρως διευκρινισμένες συνθήκες.
Λεπτομερέστερα ο Φύσσας, 64 ετών, γυρνούσε σπίτι με το ποδήλατό του, όταν βρέθηκε σε ληστεία κοσμηματοπωλείου που ήταν σε εξέλιξη: στον αριθμό 402 της οδού Πατησίων, στο ύψος της πλατείας Κολιάτσου, τέσσερις ληστές με δυο μοτοσικλέτες και φορώντας κράνη, έχοντας ληστέψει το μεγάλο κοσμηματοπωλείο “Zenith” του κ. Θεόκλητου Μπαχλεμπέ, αντάλλασσαν πυροβολισμούς με αστυνομικούς που είχαν σπεύσει στο σημείο.

15.11.17

Απονέμονται τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου


Στη Χριστιάνα Λαμπρινίδη και στον Μισέλ Βόλκοβιτς τα βραβεία Διδώ Σωτηρίου και Δαίδαλος / Βραχείς κατάλογοι των βραβείων Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα
Απονομή βραβείων, υποδοχή νέων μελών και παρουσίαση του Ημερολογίου 2018 – «Διαβάζοντας την Αθήνα» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου θα απονεμηθεί φέτος στη συγγραφέα Χριστιάνα Λαμπρινίδη για την πολύπλευρη προσφορά της στα γράμματα και στον πολιτισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και το Βραβείο Δαίδαλος στον συγγραφέα και μεταφραστή Μισέλ Βόλκοβιτς για την πολύπλευρη προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό, καθώς και για την ιδιαίτερη προβολή της ελληνικής ποίησης στη Γαλλία. Συγχρόνως, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βραχείς κατάλογοι για τα βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή στη μνήμη Γιάννη Βαρβέρη και Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου στη μνήμη Μένη Κουμανταρέα.

12.11.17

Τάκης Γκόντης: «…δεν μου αρέσει να παίρνω και να διασκευάζω μια υπαρκτή ιστορία»



Συνέντευξη του Τάκη Γκόντη, συγγραφέα, στην Κατερίνα Αθανασίου.

Ορισμένες από τις ερωτήσεις τέθηκαν στον Τ.Γκόντη, στην εκδήλωση παρουσίασης του μυθιστορήματός του «Σιρόκος» (4/11/2017). Σας παραθέτουμε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του συντοπίτη μας συγγραφέα.




Γιατί «Σιρόκος»;

Απ.
Σιρόκος είναι όπως θα ξέρετε ο νοτιοανατολικός άνεμος στην θαλασσινή γλώσσα. Εν προκειμένω είναι οι άνεμοι της φτώχιας και των πολέμων από τα ανατολικά και τα νότια. Η ανατολή και ο νότος, δύο γεωγραφικές συνιστώσες που συγκροτούν την νοτιοανατολική συνισταμένη. Άλλες δύο συνιστώσες, κοινωνικές αυτή τη φορά, είναι η φτώχια και ο πόλεμος που έφεραν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί όπου διαδραματίζεται η ιστορία μας. Παράλληλα, στο ίδιο νησί, μια ομάδα υπέρμετρα πλούσιων έχει φτιάξει ένα πρότυπο οικισμό από απόψεως συνθηκών ασφαλείας και πολυτελούς διαβίωσης. Σε ένα μικρό συνεπώς τόπο, όπως είναι και η γη αν τη δει κάποιος από ψηλά, συνυπάρχουν ο απόλυτος πλούτος και η απόλυτη φτώχια. Η φτώχια που γεννάει εγκληματικότητα και συνεπώς την ανάγκη μέτρων ασφαλείας για εκείνους που συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερο πλούτο στα χέρια τους. Εδώ διαδραματίζεται η ιστορία μας, γιατί εκτός από τις γενικές κοινωνικοοικονομικές καταστάσεις υπάρχουν και οι άνθρωποι που τις βιώνουν και επηρεάζονται από αυτές.

11.11.17

"Ο Τ.Γκόντης βοηθά τον αναγνώστη να οικειοποιηθεί το ‘’δύσκολο’’, πολλές φορές, θέμα"



του Θοδωρή Σαρηγκιόλη
(το κείμενο εκφωνήθηκε στην διάρκεια της εκδήλωσης του Φ.Σ.Ε. "Μέγας Αλέξανδρος" ''Κάθε χρόνο ένας λογοτέχνης στην Έδεσσα'', στις 4 Νοεμβρίου 2017)
Η συνοδοιπορία μου με τον Τάκη Γκόντη μετρά πάνω από τέσσερεις δεκαετίες . Από τα γυμνασιακά χρόνια, όταν ανακαλύπταμε την γοητεία της λογοτεχνίας και αρχίσαμε να σκαρώνουμε τα πρώτα μας ποιήματα, έως σήμερα οι πορείες μας ήταν άλλοτε παράλληλες και άλλοτε τεμνόμενες.


Ο Τάκης Γκόντης εκτός του ‘’Σιρόκου’’, που παρουσιάζουμε σήμερα, έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Παντομίμα το 2015,  Επιστροφή της Εκάβης το 2014 και  Κολιμπρί το 2012, όλα στις εκδόσεις Γαβριηλίδης . Πιο πίσω συναντούμε τη συλλογή Οραμάτων σκιές (Παρασκήνιο) του 1993.

10.11.17

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ



Ο Φ.Σ.Ε. «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (Κινηματογραφική Λέσχη), με την υποστήριξη της ΔΗ.ΚΕ.ΔΕ.,  την  Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 στις  8:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Έδεσσας (αίθουσα προβολών) θα προβάλλει την ταινία:


ΕΓΏ, Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΛΕΙΚ (2016)

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Ηθοποιοί: Ντέιβ Τζονς, Μπριάνα Σαν, Χέιλι
Διάρκεια: 100 λεπτά
Είδος ταινίας: Δραματική


9.11.17

«ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ» Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Σιρόκος» του Τάκη Γκόντη









  Σε μια κατάμεστη, με πλήθος ορθίων ακροατών, αίθουσα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας,  η εκδήλωση “Κάθε χρόνο ένας λογοτέχνης στην Έδεσσα΄΄, όπου παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα «Σιρόκος» του Τάκη Γκόντη (εκδ. Γαβριηλίδης), που διοργάνωσε ο Φ.Σ.Ε. Μέγας Αλέξανδρος με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας. 
Οι ομιλητές : Ευδοξία Μητρούση, φιλόλογος, ερευνήτρια Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας αναφέρθηκε στο βιβλίο αναλυτικά, στο περιεχόμενο, την γλώσσα και την τεχνική. Ο  Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής, αναφέρθηκε στον συγγραφέα και το προηγούμενο έργο του (πεζογραφικό και ποιητικό - δύο μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων, τέσσερεις ποιητικές συλλογές ). 

3.11.17

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του μυθιστορήματος «Σιρόκος» του Τάκη Γκόντη



 Ο Φ.Σ. Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας παρουσιάζουν το μυθιστόρημα «Σιρόκος» του Τάκη Γκόντη.
Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:30, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου Έδεσσας (Βαρόσι).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η Κατερίνα Αθανασίου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Φ.Σ.Ε.
η Ευδοξία Μητρούση, φιλόλογος, ερευνήτρια Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
ο Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής
Ο Μιλτιάδης Κασσάρας μελοποιεί ποιήματα του Τάκη Γκόντη.
 Συμμετέχει η χορωδία του Δήμου Έδεσσας, στο πιάνο ο συνθέτης.


29.10.17

Τα δυο νέα τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου: Οι στίχοι και οι ιστορίες τους


Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, τραγουδοποιός με αντανακλαστικά και γλώσσα ποιητή, με εικονοκλαστικό σύμπαν που παραμένει ενδοσκοπικό αν και ταυτόχρονα ανήκει σ' έναν οξυδερκή, πολιτικοποιημένο παρατηρητή του κοινωνικοπολιτικού περιβάλλοντος, μ' ένα προσωπικό υπερρεαλισμό που ανατρέχει σε στοιχεία της παράδοσης και με μία ιδιαίτερη ευαισθησία που κάποτε αυτοϋπονομεύεται για να ισορροπήσει, έχει να βγάλει δίσκο με καινούρια τραγούδια από το 2014.
Να όμως που ήρθε η ώρα για ένα καινούριο άλμπουμ: Θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο από το προσωπικό του label “Αχός”, με βασικό ερμηνευτή το Σωκράτη Μάλαμα και τίτλο “Με στόμα που γελά”.
Αν κάθε τραγούδι ενός σπουδαίου δημιουργού είναι ένα μικρό διήγημα, τότε ο Θανάσης μας χάρισε δύο από αυτά: Στίχους δύο τραγουδιών αλλά και τις ιστορίες που συνοδεύουν τη “γέννα” τους. Οι στίχοι δημοσιεύθηκαν στο Έθνος του Σαββατοκύριακου.

25.10.17

ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ: Ο κόσμος ο δικός του




                                                                         του Θοδωρή Σαρηγκιόλη

Η παράδοση του τραγουδιού στη χώρα μας κρατάει αιώνες. Στην πορεία αυτή το τραγούδι, μέσα από ποικίλες διαδρομές, μας χάρισε τραγούδια-μνημεία ομορφιάς.
Το αστικό τραγούδι, με αφετηρία το ρεμπέτικο, δημιούργησε ρεύματα που άρδευσαν το σημαντικότερο, ίσως, μουσικοποιητικό αποτύπωμα: το λαϊκό τραγούδι.
Άμεσος απόγονος αυτής της σχολής είναι ο Άκης Πάνου.

Ποιος ήταν ο Άκης Πάνου που ήξερε γραφομηχανή και είχε το προνόμιο να γράφει ο ίδιος στίχους και μουσική – όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μπομπ Ντύλαν, ο Λέοναρντ Κόεν;

Διήμερο για το περιοδικό «Σημειώσεις» στη Θεσσαλονίκη

Διήμερο για το περιοδικό «Σημειώσεις», που είναι το μακροβιότερο μεταπολιτευτικό έντυπο κριτικής θεωρίας, πολιτικής φιλοσοφίας και ποίησης στην Ελλάδα, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στις 27 και 28 Οκτωβρίου, με τίτλο «Το περιοδικό Σημειώσεις: άνθρωποι, πολιτικές και θεωρίες», στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή με Παύλου Μελά).
«Οργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη ένα διήμερο για τη διαδρομή αυτή: για το περιοδικό και για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που το έφτιαξαν και το κράτησαν όρθιο, με κόπο και σπάνια σεμνότητα», αναφέρουν οι συντελεστές. Στις συζητήσεις των δύο αυτών ημερών θα συμμετάσχουν οι βασικοί συντελεστές του περιοδικού, καθώς και φίλοι/ες του περιοδικού, για τους οποίους οι «Σημειώσεις» αποτελούν μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς. Ώρες 18.00′ με 21.00′.

24.10.17

ΜΑΡΚΟΣ ΜΕΣΚΟΣ: Οι Κλοσάρ των Βοδενών (''πιθανό'' σημείο συνάντησης με τον Φρανσουά Βιγιόν)

Συχνά πυκνά προβάλει μπροστά μας η κακιά μοίρα ή δυστυχία ή σύμπτωση τρελή κι αδιέξοδη, συνήθως το Νοέμβρη μήνα καθώς οι ομίχλες σέρνονταν στις πλαγιές, όταν τα δέντρα βυζαίνουν το γάλα της ομίχλης, τότε περίπου, η μνήμη φέρνει πάλι στο προσκήνιο τους Κλοσάρ των Βοδενών, έτσι ας τους πούμε, μια κοινοτική μικρογραφία του μεγάλου κόσμου.[...]

ΜΑΡΚΟΣ ΜΕΣΚΟΣ: Οι Κλοσάρ των Βοδενών (''πιθανό'' σημείο συνάντησης με τον Φρανσουά Βιγιόν), Έδεσσα 2010.

[ Τώρα στο βιβλίο ''Εν Βοδενοίς - Κείμενα εκτός εμπορίου από την ενδοχώρα της Έδεσσας'', εκδ. Φ.Σ.Έδεσσας ''Μ.Αλέξανδρος''-Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δ. Έδεσσας, 2016.]

21.10.17

Chouska New Release!!! *Blabbermouth*

Chouska New Release!!!
*Blabbermouth*
The first track of our upcoming album!!!
Giannis Diskos Minas Liakos Takis Vasiliou Panagiotis Kamvisidis Periklis Aliopis
Οι CHOUSKA παρουσιάζουν το “Blabbermouth”. Το πρώτο κομμάτι από το album “CHOUSKA” που κυκλοφορεί σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες από τον Νοέμβριο του 2017 και παρουσιάζεται μέσα από μια σειρά παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Οι πέντε συντελεστές του, ο καθένας από διαφορετική μουσική αφετηρία, πειραματίζονται, αυτοσχεδιάζουν και συνομιλούν με την μουσική που ο καθένας αγαπά, στις πιο jazz και balkan εκφάνσεις της.

Όλη η Αθήνα μια σκηνή, οι παραστάσεις του χειμώνα

Της Έλενας Χουζούρη.

Με την εγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  στη νότια Αττική αποκτήσαμε  έναν νοητό άξονα πολιτισμού. Ο ένας του πόλος είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο άλλος το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, με την Λυρική και την Εθνική Βιβλιοθήκη, με ενδιάμεσο τρίτο πόλο τη Στέγη Γραμμάτων και  Τεχνών.  Το Ίδρυμα Κακογιάννη, στην δυτική πλευρά της Αττικής, παρουσιάζει μιαν  αυτονομία, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες  όταν συνδιαλέγεται με την Πειραιώς του Φεστιβάλ Αθηνών. Το αθηναϊκό κέντρο διεκδικείται,, σχεδόν κυριαρχικώ δικαιώματι, από το Εθνικό Θέατρο και τις σκηνές του, εκείνες της Αγίου Κωνσταντίνου και εκείνη της Πανεπιστημίου.   Ανάμεσά τους απλώνεται μια πολιτιστική πανσπερμία , θεατρική και μουσική. Πανσπερμία που η κρίση όχι μόνον δεν έχει πτοήσει αλλά αντιθέτως – και ευτυχώς- έχει πεισματικά θεριέψει.

9.10.17

Νίκος Σκαλκώτας, Ένας Έλληνας Ευρωπαίος

επιμέλεια: Χάρης Βρόντος
κείμενα: Ελένη Βαροπούλου, Michel Bichsel, Χάρης Βρόντος, Κωστής Δεμερτζής, Γιώργος Ζερβός, Ludwig Holtmeier, Απόστολος Κώστιος, Εύα Μαντζουράνη, Γιάννης Μπελώνης, Λορέντα Ράμου, Ανδρέας Ρικάκης, John Thornley, Βύρων Φιδετζής, Νίκος Χριστοδούλου
μετάφραση: Ιρένε Μαραντέι, Ιωάννης Φούλιας, Μίλτος Φραγκόπουλος
Μουσείο Μπενάκη, 2008
559 σελ.
ISBN 978-960-476-015-2, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 50,00
Συνθέτες [DDC: 780.92]
Μουσικοί - Ελλάς [DDC: 780.924 95]

5.10.17

Γιώργος Ανδρειωμένος: «Πότε θα κάνει ξαστεριά»

 Ανθούλα Δανιήλ
Ο Γιώργος Ανδρειωμένος, εκτός από πολλές και σημαντικές άλλες ιδιότητες που έχει, είναι και καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στις μελέτες του διακρίνει κανείς τη συνέπεια και τον ιδιαίτερο ζήλο στη διερεύνηση της σύζευξης της τέχνης με την πολιτική ή ευρύτερα με τις ιστορικές συνθήκες. Τούτο συνάγεται από τα βιβλία του Ο Παλαμάς και η πολιτική και Η Μασσαλιώτιδα στα Επτάνησα και επεκτείνεται με τη νέα του έκδοση «Πότε θα κάνει ξαστεριά», Από τις ρίζες των Λευκών Ορέων στην πανελλήνια χρήση, για να μας υπενθυμίσει πως τίποτα δεν υπάρχει που δεν έχει πολιτικές ρίζες, κανένα έργο αληθινό δεν γεννιέται σε αποστειρωμένο περιβάλλον και πως η έρευνα γύρω από ένα τραγούδι/ύμνο/θούριο/εμβατήριο/εθνεγερτήριο που ξεπέρασε τη συγκεκριμένη περίσταση και απέκτησε πανελλήνια χρήση και ισχύ, είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

28.9.17

«Το ταξίδι του Φερεϋντούν» στο Θέατρο Κνωσός

Το Ταξίδι του Φερεϋντούν, το βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, ζωντανεύει για πρώτη φορά στο Θέατρο Κνωσός, σε μια παράσταση που συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου για παιδιά με την τέχνη του σύγχρονου χορού και το Video Art.
Λίγα λόγια για το έργο
O Φερεϋντούν είναι ένα παιδί που ζει ειρηνικά στο Χοραμσάρ της μακρινής Περσίας. Η καθημερινότητά του αλλάζει ξαφνικά όταν αρχίζει ο πόλεμος Ιράν- Ιράκ και η πόλη του καταστρέφεται από τις επιθέσεις και τις βόμβες. Ο Φερεϋντούν χάνει τα πάντα. Το μόνο που καταφέρνει να σώσει από τα ερείπια είναι ένα μικρό βιβλιαράκι που του είχε χαρίσει ο πατέρας του πριν την καταστροφή. Και το Ταξίδι του Φερεϋντούν ξεκινά μέσα από εμπόδια, δυσκολίες και την αγωνία για το άγνωστο. Ένα ταξίδι επιβίωσης αλλά και αυτογνωσίας. Συνοδοιπόρος του ο αγαπημένος του χαρταετός. Εκείνος του φωτίζει τον δρόμο και του δίνει κουράγιο στις καθημερινές στιγμές μοναξιάς και φόβου που βιώνει ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο.

Η Δεσκάτη μέσα από το έργο του Χρήστου Μπράβου, Α΄μέρος (γράφει ο Θεοδόσης Τζιαφέτας)


Ευτυχής συγκυρία μέσα στο κάμα του πύρινου Αυγούστου ο τόπος μας, η Δεσκάτη, να γίνεται το ορεινό δροσερό καταφύγιο των απανταχού Δεσκατιωτών και συγχρόνως να τιμάται 30 χρόνια από το θάνατό του ο συντοπίτης μας ποιητής, που την πρώτη του σημαντική συλλογή την ονόμασε Ορεινό Καταφύγιο, ταυτίζοντάς την με τη Δεσκάτη, προσθέτοντας έτσι, αίγλη και μεγάλη τιμή στον γενέθλιο τόπο του.
Ο Χρήστος Μπράβος γεννήθηκε στη Δεσκάτη το 1948 και, αφού αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Δεσκάτης, σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο ποιητής έφυγε από τη ζωή στα 39 του χρόνια, στις 21 Απριλίου 1987,τρίτη μέρα του Πάσχα.

23.9.17

Κίρκη Κεφαλέα: «Μη μου άπτου»

Μαρία η Μαγδαληνή: Δυο χιλιάδες χρόνια γοητευτικού ψεύδους.
Στην ποιητική αποτύπωση της Μαρίας της Μαγδαληνής μας εισάγει η Κίρκη Κεφαλέα στο έξοχο μελέτημά της, το οποίο έκανε ήδη τη δεύτερή του έκδοση, εξετάζοντας τα ζητήματα της έμπνευσης από την εικόνα (με την έννοια της εικονολογίας) της αγίας αλλά και της διαστρέβλωσης και παραποίησης του ιστορικού της προσώπου στην τέχνη, στις λαϊκές θρησκευτικές παραδόσεις και σε επίσημες θεολογικές, κυρίως δυτικές, απόψεις και θέσεις.
Στην πρώτη κιόλας παράγραφο του βιβλίου, το οποίο επανακυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Gutenberg, η συγγραφέας του και καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο μάθημα της Λογοτεχνίας, γράφει: «Καμία μορφή της Καινής Διαθήκης, ακόμη ούτε και αυτή του Ιούδα, δεν είχε στο φαντασιακό των ανθρώπων ανάπλαση τόσο διαφορετική από εκείνη της πραγματικής της ζωής όσο η μορφή της Μαρίας Μαγδαληνής» [1].

18.8.17

Κώστας Μπαλαχούτης: «Μιχάλης Μενιδιάτης»

Η μυθολογία και κάθε λαού είναι η ποιητική προσέγγιση και ερμηνεία του κόσμου και του φαινομένου της ζωής. Όταν αποκαλούμε κάποιον άνθρωπο «μύθο», σημαίνει ότι του αποδίδομε μυθικές διαστάσεις, ότι τον θεωρούμε πρόσωπο το οποίο ξεπέρασε με τα έργα του τα συνηθισμένα όρια και βρίσκεται πλέον στη σφαίρα της φαντασίας του λαού και ότι αποτελεί κατά κάποιον τρόπο αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας.
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ο κατά κόσμον Μιχάλης Καλογράνης, το φτωχόπαιδο «που γεννήθηκε σ’ ένα ταπεινό σπίτι στο Μενίδι», το παιδί με το πάντα πονεμένο από τις κακουχίες στομάχι και την ξεχωριστή όμως φωνή, την τιμιότητα, την αξιοπρέπεια και την ταπεινότητα· αυτό το παιδί κατάφερε να γίνει «μύθος» και να περάσει στη σφαίρα της φαντασίας του λαού, να γίνει αντικείμενο λατρείας των θαυμαστών του και όχι μόνο. Αλλά να είναι «ο πλέον εμβληματικός καλλιτέχνης από το Μενίδι, μια δυναμική προσωπικότητα που καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς ερμηνευτές τη δεκαετία του ’60 και ’70, σε μια εποχή ορόσημο για το λαϊκό τραγούδι».

16.8.17

Τάκη Γκόντη ''Σιρόκος' Μυθιστόρημα, εκδ.Γαβριηλίδης 2017

 Γράφει ο Γιώργος Κορδομενίδης για το «Σιρόκο» στη στήλη του «Βιβλία στο κομοδίνο» που διατηρεί στο «Εντευκτήριο», το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, με το άρτι αφιχθέν στη ζωή των περιοδικών λόγου και τέχνης 112ο τεύχος του συμπλήρωσε αισίως τα τριάκοντα συναπτά έτη: «… εκτενές σχόλιο της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Συναιρεί έντεχνα την αλληγορία με τον ρεαλισμό. Κοφτός λόγος (απότοκος και της θητείας του Γκ. στην ποίηση), ζωντανοί διάλογοι, άρτια σκιαγραφημένοι χαρακτήρες».

14.8.17

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΖ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ 80s

Τα eighties υπήρξαν μία πολύ καθοριστική εποχή για την πορεία των τζαζ πραγμάτων στην Ελλάδα. Φυσικά είχαν πάρει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες δεκαετίες και ήταν συνέχειά τους, όμως στα eighties συνέβησαν πράγματα που δεν είχαν συμβεί έως τότε στο χώρο – και αυτό είναι που τα κάνει ξεχωριστά.
Κατ’ αρχάς ας ρίξουμε, χοντρικά, μια ματιά στην ελληνική τζαζ δισκογραφία – να πούμε έναν αριθμό.
Ενώ οι δίσκοι που είχαν κυκλοφορήσει στα seventies στη χώρα (όσο και ν’ ανοίξουμε τον όρο «τζαζ») δεν ήταν πάνω από δέκα, στα eighties ήταν πάνω από εξήντα! Κι αυτό λέει κάτι ή μάλλον πολλά… Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τούτο, γράφοντας για τα πλέον σημαντικά άλμπουμ της περιόδου.

6.8.17

Βιογραφία | Νίκος Μαμαγκάκης

Νίκος Μαμαγκάκης: 3 Μαρτίου 1929 - 24 Ιουλίου 2013
Βιογραφία | Νίκος Μαμαγκάκης
  Συντάκτης: Σοφία Παφτούνου
Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1929 στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Κατάγεται από οικογένεια λαϊκών μουσικών (μεταξύ των οποίων και ο «θρυλικός» λυράρης Ανδρέας Ροδινός).
Σπούδασε αρχικά στη Φιλαρμονική Ρεθύμνου (από 10 ετών) και παρακολούθησε μαθήματα στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα. Συνέχισε σπουδάζοντας σύνθεση με τον Καρλ Ορφ και τον Χ. Γκένταμερ στο Μόναχο και ηλεκτρονική μουσική στο Στούντιο Ηλεκτρονικής Μουσικής SIEMENS με τον Γιόζεφ Άντον Ρηντλ. Έχει λάβει υποτροφίες από την ελληνική κυβέρνηση, την Ανωτάτη Ακαδημία Μουσικής του Μονάχου και την πόλη του Βερολίνου (Deutscher Akademiscfier Auslauscudiensf).

4.8.17

Ο μουσικοσυνθέτης Dine Doneff (Κώστας Θεοδώρου)

Ο μουσικοσυνθέτης Dine Doneff –επίσης γνωστός ως Κώστας Θεοδώρου– είναι μια ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο της σύγχρονης βαλκανικής σκηνής. Το έργο του Rousilvo είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης συνθετικής διαδικασίας και συγκομιδής, προσωπικών και όχι μόνο, βιωμάτων. Ηχογραφήθηκε το 2004 και εκδόθηκε σε μορφή ψηφιακού δίσκου από τις εκδόσεις Πανοπτικόν το 2010 στη Θεσσαλονίκη.
Για τη συγκεκριμένη παράσταση όπως άλλωστε και στην αυθεντική ηχογράφηση, συνεργάζεται με έξι εκλεκτούς μουσικούς, τους Τάκη Φαραζή, Κυριάκο Ταπάκη, Δήμο Δημητριάδη, Παντελή Στόικο, Αντώνη Ανδρέου και Κώστα Αναστασιάδη. Τα φωνητικά αναλαμβάνουν η Slava Pop’va (Ευδοξία Γεωργίου) η οποία είναι και η κεντρική ηρωίδα του έργου, η Λιζέτα Καλημέρη και η Μάρθα Μαυροειδή.

1.8.17

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ Amerika

Γνωστός από πολλά και διαφορετικά μέτωπα (Λοξή Φάλαγγα-Παπάζογλου, Λαϊκεδέλικα-Θ. Παπακωνσταντίνου, συμμετοχές σε δίσκους άλλων, προσωπική δισκογραφία κ.λπ.), ο Δημήτρης Μυστακίδης έχει έτοιμο καινούριο άλμπουμ, που αποκαλείται Amerika [Fishbowl Music Tank, 2017] και στο οποίο διασκευάζει, για κιθάρα, αμερικάνικα ρεμπέτικα γραμμένα στο Νέο Κόσμο τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Τα τραγούδια αυτά είναι γνωστά από τις εκτελέσεις των Γιώργου Κατσαρού, Χαρίλαου Πιπεράκη, Αχιλλέα Πούλου, Κώστα Δούσα κ.ά., όμως ο Μυστακίδης τα πειράζει και στιχουργικά, αλλά κυρίως παικτικά – και αυτό είναι το ενδιαφέρον στο CD του. Το γεγονός ότι εδώ έχουμε αληθινές διασκευές, εννοώ, που υπόκεινται μάλιστα και σ’ ένα σκεπτικό. Να αναδειχθούν οι μελωδίες των σκοπών των τραγουδιών αυτών μέσω των ιδιαιτέρων κάθε φορά κουρδισμάτων και του αναλόγου finger-picking. Κάπως έτσι τα ρεμπέτικα των «Αμερικάνων» ακούγονται περισσότερο κοντά στα μαύρα blues ή τη λευκή country (ορισμένες φορές αυτά τα δύο στυλ, στην Αμερική του ’20 και του ’30, ήταν δύσκολο να τα ξεχωρίσεις), ενώ σε όλους θα θυμίσουν τις σχετικές αυθεντικές ηχογραφήσεις του Κώστα Μπέζου (Α. Κωστής), που ήταν γνωστές και στην Ελλάδα την ίδιαν εποχή.

21.7.17

«Δύο χρόνια χωρίς τον Έκτορα Κακναβάτο»-προσπάθεια καταγραφής από τις τελευταίες διηγήσεις του [γράφει η κόρη του, Ρένια Κοντογιώργη]


ΡΕΝΙΑ: Εσύ να λες, εγώ να γράφω.
ΕΚΤΟΡΑΣ: Τι θες πάλι να μάθεις;
ΡΕΝΙΑ: Λέω για τοτε που θα έφευγες για Μέση Ανατολή.
(όσο ακομη θυμασαι, μίλα μην και χαθούν, μην περάσουν, μη σιγήσουν οι φωνές μέσα σου -όσο ακομη αντέχεις, σύρε τον καημό και στήσε τον απέναντι -ένας ακόμη λυγμός να μας ξεφύγει ειναι παρακαταθήκη, για όλους οσους ευλογηθήκαμε να τον ακούσουμε να διηγείται… Ξεκίνα απ` οπου θέλεις, ακούω.
ΕΚΤΟΡΑΣ: Δυο απόπειρες να περάσουμε απέναντι. Δυο φορές μας γυρίζουν πίσω. Δεν το μπορέσαμε!Λοιπόν παρακολούθα:

17.7.17

ΣΤΕΛΛΑ ΔΟΥΜΟΥ Χρονορυχείο, Θράκα

ΕΡ: Πώς βλέπει την ποιητική της περσόνα η δημιουργός σας;
ΑΠ; Στη βαθιά νύχτα εγώ με σκάφανδρο / μου αρκεί /- οι μικρές ιστορίες αρχίζουν με μια ανάσα
ΕΡ: Τι γνώμη έχει για την ποίηση;
Πολύ κάρβουνο για το τίποτα, αφέντες μου /πολύ κάρβουνο για το τίποτα.
ΕΡ: Τι πιστεύει για το ανθρώπινο είδος;
ΑΠ: (…) Κι όπως τρίβεται και λιώνει ο τρόπος / να στεκόμαστε όρθιοι / παρακαλάμε με στόμα απίθανο / να φυσήξουνε οι άνεμοι που θα μας επιστρέψουν /τα φτερά μας
(Χμ, εδώ τσάκωσα την ποιήτρια να ρωτά και να απαντά η ίδια για το φλέγον θέμα):
ΕΡ: Και τι προσφέρεις εσύ ποιητή εξόν /από λεκτικές εξαπατήσεις;

13.7.17

Μάρκος Μέσκος: Κριτικογραφία



  1. Μ.Αν.[Μανόλης Αναγνωστάκης], περ.Κριτική 2 (Μάρτιος – Απρίλιος 1959).
  2. Στέλιος Γεράνης, περ.Το Περιοδικό μας 9 (Μάρτιος 1959).
  3. Γιάννης Δάλλας, περ.Ηπειρωτική Εστία 84 (Απρίλιος 1959).
  4. Β.Νησιώτης [Πάνος Θασίτης], περ.Διάλογος 1 (Απρίλιος-Ιούνιος 1962).
  5. Μάριος Αφεντόπουλος [Μαρκίδης], περ.Μαρτυρίες 8 (Ιανουάριος 1964).
  6. Τάκης Σινόπουλος, περ. Εποχές 9 (Ιανουάριος 1964).
  7. Γιάννης Δάλλας, εφ. Το Βήμα (4-12-1971).
  8. Σ.Λ.Τσοχατζίδης, περ.Διαγώνιος 9 (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 1974).
  9. Βασίλης Στεριάδης, εφ.Η Καθημερινή (22-6-1978).
  10. Τάσος Λειβαδίτης, εφ. Η Αυγή (22-10-1978)
  11. Θανάσης Θ.Νιάρχος, περ.Η Λέξη 10 (Δεκέμβριος 1981).
  12. Ανέστης Ευαγγέλου, Ανάγνωση και γραφή, εκδ. Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη (1981).

Η Αθηνά Δημητριάδου σε α΄ πρόσωπο

Λίγα λόγια για τον Στόουνερ, και όχι μόνον.
Το μεράκι ή το σαράκι της μετάφρασης με συντροφεύει από πολύ νεαρή ηλικία.
Ευτύχησα να έχω στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά καθηγητές –τον Γιώργο Καρατσώλη αρχικά, τον Στέφανο Πατάκη αργότερα– οι οποίοι επέμεναν να μην είναι η μετάφραση ξερή αλλά να μεταφέρει το ύφος και το ήθος του κειμένου, την ανάσα του. Στη συνέχεια ήρθε η αναστροφή μου με τα αγγλικά κείμενα και αργότερα η ανάγκη να μεταφέρω –για λόγους βιοποριστικούς πια– σε στρωτά ελληνικά βιβλία μαζικής παραγωγής, ενίοτε προχειρογραμμένα, που ήδη έκαναν θραύση στις αγγλόφωνες χώρες και είχαν αρχίσει να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εγχώρια αγορά.
Ήταν κι αυτά πολύτιμη μαθητεία με τον τρόπο τους.
Έφτασα στον Στόουνερ τυχαία ως αναγνώστρια, αφού είχα γευτεί τη χαρά και την οδύνη να μεταφράσω σπουδαία κείμενα, από τον Μέλβιλ, τον Τουέιν και τον Γουό μέχρι τον Μπέκετ, τον Κουτσί και τον Τομπίν. Ο Τζον Γουίλιαμς, όπως και ο σπουδαίος Ρίτσαρντ Γέιτς και η Κριστίνα Στεντ, είναι από τους Αμερικανούς συγγραφείς που πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι στην εποχή τους, και ανακαλύφθηκαν εκ νέου –δικαίως– τα τελευταία χρόνια ως εξαιρετικά δείγματα γραφής. Ο ολιγογράφος Γουίλιαμς έγραψε σε μια εποχή όπου ήδη μεσουρανούσε ο Νόρμαν Μέιλερ, και αργότερα μονοπώλησε τη σκηνή ο πολυγραφότατος, χειμαρρώδης και ισοπεδωτικός Φίλιπ Ροθ.

1.7.17

Ο «Σιρόκος», του Τάκη Γκόντη

 Δήμος Χλωπτσιούδης


O Τάκης Γκόντης είναι ένας δεξιοτέχνης του λόγου πού ήσυχα δημιουργεί μακριά από τον πυρήνα της κριτικής και της δημοσιότητας. Ο δύσκολος δρόμος του ποιητή και συγγραφέα είναι σαν του αγρότη που καλείται να αντιμετωπίσει τα «δημοσιογραφικά φαινόμενα» προστατεύοντας τη «σοδειά» του.

Το νέο του μυθιστόρημα, «Σιρόκος» (Γαβριηλίδης 2017), έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο χρόνος που περνά λειτουργεί προς όφελος του Εδεσσαίου λογοτέχνη σαν αγρανάπαυση δημιουργική.
Το μυθιστόρημα επικεντρώνεται γύρω από τη ζωή ενός πατέρα που χάνει την επιμέλεια του γιου του, καθώς η σύζυγός του μετακομίζει σε μία αυστηρά ελεγχόμενη και προστατευόμενη περιοχή του νησιού, όπου κατοικούν επιφανή πρόσωπα της χώρας. Πλήθος αλληγοριών περικλείουν το έργο. Πολιτικές αναλογίες συνδέουν το μύθο με σύγχρονες πολιτικές καταστάσεις, ακόμα και αν η μυθοπλασία αφήνει σε απόσταση την επικαιρότητα. Έτσι όμως δίνει και μία διαχρονικότητα στο φανταστικό νησί και την εναλλαγή των προσώπων στους κάθε είδους θεσμούς με μόνο στόχο την κοινωνική ειρήνη –και βεβαίως τον κοινωνικό έλεγχο– και την προστασία μιας επιλεγμένης κάστας ανθρώπων.

30.6.17

Σπύρος Θεριανός, “Η κουτσή αρραβωνιαστικιά”, περιοδικό Πάροδος, τευχ.28-αφιέρωμα στον Μάρκο Μέσκο


Η ΚΟΥΤΣΗ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΙΑ
Τι υλικό που θα είχα, αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα!
Καρλ Κράους

Ο ποιητής Μάρκος Μέσκος γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1935. Η πρώτη του ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1958 από τις εκδόσεις του λογοτεχνικού περιοδικού «Νέα Πορεία». Από τότε τύπωσε αρκετές ποιητικές συλλογές άλλοτε σε ιδιωτικές εκδόσεις κι άλλοτε σε εκδόσεις λογοτεχνικών περιοδικών ή εκδοτικών οίκων. Γραμματολογικά τον εντάσσουν στην δεύτερη μεταπολεμική γενιά, στην οποία χρεώνουν ένα βιωματικό κεφάλαιο που σχετίζεται άμεσα με τον Εμφύλιο, το ψυχροπολεμικό κλίμα του ’50, τη δικτατορία του ’67. Αρκετοί ποιητές αυτής της γενιάς έχουν αντιδράσει σε αυτή την αναδρομική κατηγοριοποίηση λέγοντας ότι η ποίησή τους προσανατολίζεται περισσότερο στην έκφραση του υπαρξιακού αδιεξόδου του ανθρώπου και τη διερεύνηση της αδυνατότητας για αυτοδικαίωση μέσα από την σχέση τους με την κοινωνία και τον κόσμο. Εύκολα διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τα ποιήματά τους ότι έχουν δίκιο.

25.6.17

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ Ο ποιητής ως στιχουργός



δημοσιευμένο στο περιοδικό της Δράμας ''Δίοδος 66100'', τεύχος 11, 2017. 
Του Θοδωρή Σαρηγκιόλη

Πήρα τα τρία πρώτα βιβλία του Μιχάλη Γκανά παρακινούμενος από έναν βιβλιοφιλικό φετιχισμό και διαισθανόμενος το ενδιαφέρον περιεχόμενο τους από την επιλογή του ποιητή να εκδώσει τις συλλογές του στον εκδοτικό οίκο «ΚΕΙΜΕΝΑ» του χειροτέχνη μερακλή εκδότη, Φίλιππου Βλάχου. Και δεν λάθεψε η διαίσθηση μου. Βρήκα τα επόμενα δύο βιβλία του, σε άλλο εκδότη πια, το ίδιο καλαίσθητα και ενδιαφέροντα. Άρχισα λοιπόν να επιστρέφω στον Μιχάλη Γκανά κάθε φορά που ήθελα να πάρω βαθιά ανάσα, να γεμίσω τα πνευμόνια μου με τον καθαρό αέρα που έφερναν τα ποιήματα του. Κι αυτή ακόμα η πόλη που είναι παρούσα στην ποίηση του, γινόταν ανεκτή μέσω της πάντοτε παρούσας μνήμης. Αυτής που συντηρεί και στηρίζει τον αποκομμένο από τις ρίζες του, λόγω των αναγκών, σύγχρονο αστό.
Στην ποίηση του διακρίνουμε την αποξένωση ενός μετοίκου στην απρόσωπη και χωρίς καταγωγικές αναφορές πρωτεύουσα που σιγά-σιγά καταστρέφει τα φιλμ της παιδικής ηλικίας και εκχυδαΐζει τα υλικά της μνήμης. «Σ’ αυτήν την ισοπεδωτική πραγματικότητα» γράφει ο κριτικός Δημοσθένης Κούρτοβικ, «ο ποιητής προσπαθεί να αποκαταστήσει τμήματα από τα τοπία της παιδικής ηλικίας του στην ηπειρωτική ύπαιθρο».

22.6.17

Γρηγόριος Σακαλής, Είναι δύσκολο

να μη ζητάς καταφύγιο στους πολλούς
είναι δύσκολο να μην εντάσσεσαι
να μένεις μόνος
να σε χτυπάει η βροχή, τ΄ αγέρι
μα είναι τόσο ωραίο
ν΄αναπνέεις την ελευθερία
είναι τόσο συναρπαστικό
να λες, να κάνεις ό,τι θέλεις
που λες χαλάλι
ας έχω τρύπια παπούτσια
ας είναι τα ρούχα μου τριμμένα
ας είναι το φαϊ μου λιγοστό
φτάνει που βάζω μόνος
τους κανόνες στη ζωή μου
που δεν είμαι φαντάρος
ν΄ακούω τη σάλπιγγα
να με καλεί
αρκετά με τάϊσαν
παραμύθι κι εξουσία
θέλω να είμαι ελεύθερος.
Το κόσκινο |

19.6.17

Κώστας Χατζηαντωνίου: «Ο κύκλος του χώματος»

Ο πεζογράφος, ιστορικός και δοκιμιογράφος Κώστας Χατζηαντωνίου, μετά το θρυλικό Αγκριτζέντο επανακάμπτει με ένα ακόμη εξαιρετικό μυθιστόρημα, κάποια χρόνια μετά (χρόνος επαρκής για έρευνα και πληροφορία, καθώς επίσης και για εμπεριστατωμένη εργασία), βάζοντάς μας πάλι πολλές δυσκολίες, καλώντας μας να γίνουμε ακόμα κοινωνοί και βερμπαλιστικών ερωτημάτων και, εν κατακλείδι, δείχνοντάς μας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να φθάσει εκεί απ’ όπου ο συγγραφέας ξεκίνησε. Πράγματι (και αρχίζουμε με αυτή την παρατήρηση όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί είναι καθοριστική), ο Χατζηαντωνίου κάνει πράξη αυτή την εντελώς παραποιημένη λέξη, που λέγεται «διαλεκτική» (όρος φιλοσοφικός, επιστημονικός και κριτικός), καθώς αφηγείται με ερωτήσεις, περιγράφει ερωτηματικά και σε μεγάλο μέρος του έργου δεν έχουμε απόλυτη άποψη αλλά το αντίθετο, πρόταση προς συζήτηση (άρα μπορεί και ο αναγνώστης να βάλει τη δική του θέση σε ό,τι διαβάζει).

8.6.17

Τα Βραβεία του Αναγνώστη 2017

Απονεμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 6 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη για την παραγωγή του 2016.
Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του στον καθηγητή και ποιητή Νάσο Βαγενά
Βραβείο Μυθιστορήματος
Μαμαλούκας Δημήτρης, «Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών», αστυνομικό, εκδ. Κέδρος
Βραβείο διηγήματος – νουβέλας
Άντζελα Δημητρακάκη, «Τέσσερις μαρτυρίες για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού», νουβέλα, εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας
Βραβείο Δοκιμίου
Σινιόσογλου Νικήτας, «Αλλόκοτος ελληνισμός, Δοκίμιο για την οριακή εμπειρία των ιδεών», Κίχλη
Βραβείο Ποίηση
Πολενάκης Σταμάτης, Τα τριαντάφυλλα της Μερσέδες», Μικρή Άρκτος

28.5.17

Παρουσίαση-Ανάγνωση "Η γυναίκα της Ζάκυθος"

Το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
σας προσκαλεί στην ανάγνωση του έργου
 του Διονυσίου Σολωμού


Η Γυναίκα της Ζάκυθος

από την πρόσφατη ομότιτλη έκδοση του ΜΙΕΤ

στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος,
Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108
την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στις 20:00.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Κατερίνα Τικτοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, η οποία και έγραψε τα Επιλεγόμενα της έκδοσης.
Θα ακολουθήσει ανάγνωση του κειμένου από τους ηθοποιούς Δημήτρη Ναζίρη, Έφη Σταμούλη και Νίκο Ράμμο (επιμέλεια: Νικηφόρος Παπανδρέου).

17.5.17

Αχιλλέας Κυριακίδης: «Τεχνητές αναπνοές» κριτική του Χρίστου Παπαγεωργίου

Ο αναγνωρισμένος συγγραφέας, μεταφραστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης, για μια ακόμη φορά, βάζει κάτω απ’ την ίδια στέγη παλιότερα πεζά του, δηλαδή δύο συλλογές διηγημάτων και την κορυφαία του νουβέλα Κωμωδία και πάλι με την προϋπόθεση πως εμείς ως αναγνώστες θα έχουμε μπροστά μας ολοκληρωμένη την συγγραφική του διαδρομή.
Γιατί πράγματι, τόσο οι Τεχνητές αναπνοές όσο και Ο καθρέφτης του τυφλού, έργα μαγικού ρεαλισμού, νοτιοαμερικανικής λογοτεχνικής προσφοράς, φαντασιακών τόνων και έντονης μουσικότητας, υπερρεαλιστικών διεξόδων αλλά και καθημερινών καταστάσεων, είναι ικανά να τροφοδοτήσουν την άποψη περί ελληνικότητας, αντικαθιστώντας την με μια παγκοσμιοποίηση της δημιουργίας, μια νέα κατασκευή του κόσμου, η οποία όμως διαβάζεται και σαν υπαρκτή, αφού εξυφαίνεται από έναν Έλληνα πεζογράφο, όσο και αν εκείνος έχει εντρυφήσει στο έργο κολοσσών, ασφαλώς επηρεασμένος τεχνικά, όχι μιμούμενος, αλλά ως έχοντας χωνέψει αθάνατα έργα και τοποθετώντας την δική του πέτρα στο όλο αυτό οικοδόμημα. Αλλά και η νουβέλα Κωμωδία, το ωριμότερο σύμφωνα με την κριτική έργο του Κυριακίδη, όπου συνυπάρχουν τέσσερις θεματικές, στις οποίες πεταγόμαστε από την μία στην άλλη χωρίς καν να καταλάβουμε το πώς, είναι κατάθεση όχι απλώς μαγική και εύθραυστη αλλά πολύ περισσότερο συγκλονιστική και έμπλεη συναισθήματος, το οποίο εκλύεται ως νερό από βρύση, που υπάρχει σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο από αιώνες.

15.5.17

Ψάχνοντας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας...

Ψάχνοντας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας ο Θοδωρής Σαρηγκιόλης ανακάλυψε τα τεύχη της ''Κλεψύδρας''-Φιλολογικό περιοδικό της Έδεσσας (1975- 1979;).
Στο τεύχος 5 (Μάρτης-Απρίλης 1978) "το νεανικό" του "αμάρτημα διεπράχθη με δύο ποιήματα, σελ. 9-10, τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν σε συλλογή μου", όπως ο ίδιος γράφει...
Δείγματος χάριν από τις ''Επίπεδες αναζητήσεις'' :
[...] Ερεθίζω Μινώταυρους ξεδιπλώνοντας σημαίες πατημένων πατρίδων. / Φωτίζομαι απ'τις φωτιές που διώχνουν λύκους./ Κι'είναι πολλοί οι Μινώταυροι / κι οι λύκοι άλλοι τόσοι. / Τελειώνουν οι σημαίες, / σβήνουν κι οι φωτιές. [...]
Την ταυτότητά μου ψάχνω σε λογοκριμένες ιστορίες, / σε ψιθυριστές διηγήσεις. / Φεύγω απ'το επίπεδο, υψώνομαι. / Βρίσκω τη ρίζα μου.

Αμαρτία εξομολογημένη συγχωρείτε;

6.5.17

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη: «Η Αναζήτηση του Νότου»




 «Η Αναζήτηση του Νότου»είναι ο τίτλος του φετινού μεγάλου αφιερώματος της ΔΕΒΘ που πραγματοποιείται από την Πέμπτη 11 έως και την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού & Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ-HELEXPO, με τη συμμετοχή εκδοτών, συγγραφέων, πολιτιστικών φορέων, Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων και επαγγελματιών από όλο τον κόσμο. Τη φετινή διοργάνωση τιμούν με την παρουσία τους μερικοί από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της εποχής μας.
 Η 14η ΔΕΒΘ σε αριθμούς
Στη 14η ΔΕΒΘ συμμετέχουν με περίπτερο περισσότεροι από 270 εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με 21 περίπτερα συμμετέχουν χώρες του εξωτερικού: Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Μπαγκλαντές, Ουκρανία, Π.Γ.Δ.Μ., Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία.
Ο διεθνής χαρακτήρας της ΔΕΒΘ επιβεβαιώνεται κι από την ενεργή συμμετοχή ξένων συγγραφέων  στη φετινή διοργάνωση. Περισσότεροι από 30 συγγραφείς έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στη φετινή διοργάνωση.
Στη διάρκεια των 4 ημερών που διαρκεί η μεγάλη γιορτή του βιβλίου θα πραγματοποιηθούν συνολικά περισσότερες από 400 εκδηλώσεις: Παρουσιάσεις βιβλίων, στρογγυλά τραπέζια, λογοτεχνικές συναντήσεις, εργαστήρια και ομιλίες, επαγγελματικές συναντήσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα. Η αγαπημένη Παιδική Γωνιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες έχοντας προετοιμάσει περισσότερες από 100 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων η εντυπωσιακή έκθεση εικονογράφησης «Ήλιοι». Στις εκδηλώσεις της 14ης ΔΕΒΘ συμμετέχουν περισσότεροι από 530 ομιλητές: Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, ακαδημαϊκοί, κριτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου.

«Η Αναζήτηση του Νότου»: Λογοτεχνία, Κουλτούρα, Ιστορία και Πολιτική στην Ευρώπη της Μεσογείου
Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης παρατηρεί τον Ευρωπαϊκό Νότο ως ενιαίο χώρο στη λογοτεχνία, στην παράδοση, στην κοινωνική δομή, στην πολιτική και οικονομική αντίληψη των πραγμάτων. Πρόκειται για έναν τόπο κοινών συγγενειών και αντιπαραθέσεων, κοινής ιστορίας και παράλληλων αφηγημάτων. Η ΔΕΒΘ φιλοδοξεί να διερευνήσει ζητήματα ταυτότητας, να αναζητήσει λογοτεχνικούς τόπους και να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, στο πλαίσιο ενός διεθνούς περιβάλλοντος ιδιαίτερα ρευστού.