21.4.19

3η Μαΐου 1808 | Ο κορυφαίος πίνακας του Francisco Goya που επηρρέασε τον Picasso όταν δημιούργησε την Guernica


Francisco Goya ... Σπουδαίος ζωγράφος της βασιλικής αυλής της Ισπανίας, ο οποίος πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε τρεις γενιές μοναρχών. Με το έργο του -που ανήκει στην περίοδο του ροκοκό και του ρομαντισμού και περιλαμβάνει περισσότερους από 700 πίνακες ζωγραφικής, 900 σχέδια και σχεδόν 300 χαρακτικά- δεν θεωρείται τυχαία ο σπουδαιότερος Ισπανός καλλιτέχνης, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου. Οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται τόσο από καινοτομίες όσο και από ρηξικέλευθα στοιχεία σύνθεσης. 
 Francisco Goya

 Παρόλο που ξεχώριζε στην Ισπανία, η φήμη του εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη αρκετές δεκαετίες αφού είχε φύγει από τη ζωή. Σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών κι ένας από τους πρώτους μοντέρνους καλλιτέχνες. Την περίοδο του 19ου αιώνα, το έργο του εκτιμήθηκε από τους ζωγράφους του ρομαντισμού- και κυρίως από τον Delacroix. Με το συγκεκριμένο έργο -που ολοκληρώθηκε το 1814 και βρίσκεται στο Μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη- ο Ισπανός καλλιτέχνης θέλησε να τιμήσει τη μνήμη της Ισπανικής αντίστασης στο στρατό του Ναπολέοντα κατά τη διάρκεια της κατοχής του 1808 κατά τον πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Απεικονίζει τις μαζικές εκτελέσεις, στις οποίες εκατοντάδες Ισπανοί έχασαν τη ζωή τους.... Αναδεικνύει τόσο τον ηρωισμό των Ισπανών, όσο και τη φρίκη του πολέμου. Με το συγκεκριμένο έργο δεν είναι απλά ένας ταλαντούχος ζωγράφος αλλά ένας δραματικός αφηγητής της ισπανικής ιστορίας.

2α Μαΐου 1808
 Εδώ απεικονίζεται με μοναδικό τρόπο η φρίκη του πολέμου. Η συναισθηματική του δύναμη κυριαρχεί... Τα στοιχεία που αντλεί πηγάζουν από την υψηλή αλλά και τη λαϊκή τέχνη. Είναι εμφανές ότι σπάει τα δεσμά της συμβατικότητας καθώς αποκλίνει από τις παραδόσεις της Χριστιανικής τέχνης και τις παραδοσιακές απεικονίσεις του πολέμου. Σύμφωνα μάλιστα, με τον ιστορικό τέχνης Κένεθ Κλαρκ, "Η 3η Μαΐου 1808" είναι "ο πρώτος μεγάλος πίνακας που μπορεί να χαρακτηριστεί επαναστατικός με κάθε έννοια της λέξης, στο ύφος, το αντικείμενο, και την πρόθεση". Η 3η Μαΐου 1808 έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αρκετούς άλλους σημαντικούς πίνακες. Ανάμεσά τους, μια σειρά έργων του Εντουάρ Μανέ, και τους πίνακες Η Σφαγή στην Κορέα και Guernica του Pablo Picasso. Ο Picasso εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου του 1937- στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου- Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκουέρνικα της Χώρας των Βάσκων. Σκοτώθηκαν στο το συγκεκριμένο βομβαρδισμό 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά.

Guernica του Pablo Picasso
 Ο σπουδαίος Ισπανός ζωγράφος, Francisco Goya, έφυγε από τη ζωή στις 16 Απριλίου του 1828, μακριά από την αγαπημένη του Ισπανία. Τα τελευταία του χρόνια τα έζησε στο Μπορντό της Γαλλίας, απογοητευμένος με τους νέους μονάρχες της πατρίδας του...

ΠΗΓΗ: https://www.klik.gr/gr/el/stories/3i-maiou-1808-o-korufaios-pinakas-tou-francisco-g/

Δεν υπάρχουν σχόλια: