Επιμέλεια: Ελένη Γκίκα //
Το εκδοτικό διάστημα Φθινόπωρο- Χειμώνας αποτελεί συνήθως για τους εκδότες, το βαρύ πυροβολικό. Εν όψει Χριστουγέννων, προγραμματίζουν τα περισσότερα, καλύτερα και εμπορικότερα βιβλία τους. Έτσι και φέτος, θα μπει με πολλά δώρα και εκπλήξεις η σεζόν. Καινούργιο μυθιστόρημα από την Μάρω Δούκα, την Σώτη Τριανταφύλλου, τον Κωνσταντίνο Τζαμιώτη, την Φωτεινή Τσαλίκογλου, τον Κώστα Αρκουδέα, τον Ηλία Μαγκλίνη, τον Τεύκρο Μιχαηλίδη, τον Ανδρέα Μήτσου, τον Χρήστο Χρυσόπουλο, τον Άρη Σφακιανάκη, το πολυαναμενόμενο δεύτερο μέρος της τριλογίας «Ο Δράκος της Πρέσπας» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου, το πρώτο βιβλίο του Γιάννη Αγγελάκα, το βιωματικό μυθιστόρημα «Το τραγούδι του πατέρα» από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη, το πρώτο μυθιστόρημα της Λουκίας Δέρβη, «Οι βάρδιες των πουλιών» του Γιάννη Μακριδάκη, «Οι ρετσίνες του βασιλιά» από τον Ισίδωρο Ζουργό…
Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα τι ετοιμάζει ο κάθε εκδοτικός οίκος.
Από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», θα κυκλοφορήσουν:
«Είμαι όσα έχω ξεχάσει» του Ηλία Μαγκλίνη: Είμαστε όλα όσα θυμόμαστε ή όσα έχουμε ξεχάσει; Μια αληθινή ιστορία για την προσωπική και τη συλλογική μνήμη από τον συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη.
«Ο δικαστής» του Θανάση Διαμαντόπουλου: Ένας συνταξιούχος αρεοπαγίτης με ένα ανεπούλωτο αίσθημα ενοχής αποφασίζει να αφηγηθεί τις μνήμες, τα βιώματα, αλλά και τους έρωτές του σε μια διδακτορική φοιτήτρια. Αυτή είναι η ιστορία του και ταυτόχρονα η ιστορία των τελευταίων 70 χρόνων.
«Η επιστροφή» της Πέρσας Κουμούτση: Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με ήρωες που ασφυκτιούν και καλούνται να πάρουν μια θέση σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Μια τοιχογραφία προσώπων παγιδευμένων από τραύματα, πάθη και ενοχές.
«Θέα Ακρόπολη» της Λουκίας Δέρβη: Μια χορογραφία ενός πλήθους επώνυμων πελατών και ανώνυμων υπαλλήλων ζωντανεύει την ατμόσφαιρα του πιο εμβληματικού ξενοδοχείου της πλατείας Συντάγματος αποκαλύπτοντας τον κόσμο των παρασκηνίων του.
«Σε ποιον ανήκει η κόλαση» του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη: Η ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων διακοσίων χρόνων μέσα από ισάριθμες σύντομες ιστορίες που μπορούν να διαβαστούν άλλοτε σαν παραβολές, άλλοτε σαν ανέκδοτα, απροσδόκητα παιχνίδια της μοίρας και εξωφρενικά περιστατικά».
«Ροκ σταρ» του Στέφανου Τσιτσόπουλου: Ο δημοφιλής δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός παραδίδει μια ιστορία ενηλικίωσης με ήρωες που κάνουν παράφορα όνειρα, ακούνε γκαζάτες μουσικές, κυνηγάνε τις συναυλίες, ερωτεύονται κορίτσια στα εξώφυλλα των δίσκων, παίρνουν το σινεμά και τη λογοτεχνία ίσως λίγο περισσότερο σοβαρά από όσο θα έπρεπε.
Από τις εκδόσεις «Πατάκη» έχουμε να περιμένουμε:
Μάρω Δούκα «Πύλη εισόδου»: Πρωταγωνιστεί μια γυναίκα που μιλάει, που ονειρεύεται, που θυμάται, παρατηρώντας όψεις της δύσκολης πραγματικότητας, όπως το Προσφυγικό.
«Οι ρετσίνες του βασιλιά» του Ισίδωρου Ζουργού.
«Το λούνα παρκ στο Μταρσμίντα» της Σώτης Τριανταφύλλου
«Το τραγούδι του πατέρα» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη στα «υπό έκδοση» βρίσκονται:
«Ο Δράκος της Πρέσπας ΙΙ- Κεχριμπαρένια έρημος» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου: Το πολυαναμενόμενο δεύτερο μέρος της μυθιστορηματικής τριλογίας της για ένα «τερατολογικό φαινόμενο» που αναστατώνει την καθημερινότητα των τριών χωρών που μοιράζονται τη φανταστική λίμνη του τίτλου. Μετά την Ελλάδα, σειρά έχει η Βόρεια Μακεδονία, με καταστροφές, αλυσιδωτά εγκλήματα και μυστικές συναλλαγές.
«Επικίνδυνοι συγγραφείς» του Κώστα Αρκουδέα: Ο Κώστας Αρκουδέας σ’ ένα βιβλίο ποταμό μας υπενθυμίζει το πώς και το γιατί εμβληματικών περιπτώσεων λογοκρισίας: Αναιδείς Ρώσοι σαν τον Λέοντα Τολστόι και τον Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, αθυρόστομοι Ιρλανδοί σαν τον Όσκαρ Ουάιλντ και τον Τζέιμς Τζόυς, Λατινοαμερικάνοι αντάρτες σαν τον Πάμπλο Νερούδα και τον Χούλιο Κορτάσαρ, Νοτιοαφρικάνοι ακτιβιστές σαν τον Αντρέ Μπρινκ και τη Ναντίν Γκόρντιμερ, διαβόητοι αιρετικοί σαν τον Φραντς Κάφκα και τον Σαλμάν Ρούσντι και άλλοι πολλοί εκλεκτοί. Η τέχνη είναι η ζωή που πάντα θα διαφεύγει από τους τιμωρούς της ελευθερίας του πνεύματος…
«Η Γερακίνα» του Μήτσου Κασόλα.
«Η αστυνόμος» του Ανδρέα Μήτσου.
«1983» του Χριστόφορου Κάσδαγλη
«Η εκδίκηση του Ναζωραίου» του Ιερώνυμου Λύκαρη
«Μακριά από το ποτάμι» του Δημήτρη Πετσετίδη
«Οι παράξενες ιστορίες της κυρίας Φι» της Φωτεινής Τσαλίκογλου
«Ο Μεγάλος Μαθητής και ο Μικρός Δάσκαλος» του Γιάννη Αγγελάκα
«Το δέντρο που είχε μια μπάλα για κεφάλι» του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου
«Κέρμα στον αέρα» της Τασούλας Επτακοίλη
«Καπνός ήταν» της Έλλης Λαμπρίδη
«Απόψε τι βλέπεις γύρω σου;» της Γιώτας Κούγιαλη
Στις εκδόσεις «Μελάνι» θα κυκλοφορήσει:
«Κάτι κρυφό μυστήριο» της Καρολίνας Μέρμηγκα: ένα ιστορικό μυθιστόρημα για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Στις εκδόσεις «Κέδρος», επίσης:
«Η σκιά του κυβερνήτη» του Άρη Σφακιανάκη: Ανασυστήνει την ίδια εποχή με όχημα ένα σκοτεινό άντρα που αναλαμβάνει χρέη σωματοφύλακα του Καποδίστρια.
Από τις εκδόσεις «Νεφέλη» περιμένουμε την «Άλμα» του Χρήστου Χρυσόπουλου: Είναι η ιστορία της γέννησης ενός κοριτσιού, που αλλάζει τις ζωές όλων όσων έρχονται σε επαφή μαζί του.
Από τις εκδόσεις «Πόλις»:
«Φονικό στη μεγάλη εκκλησία» του Τεύκρου Μιχαηλίδη: Με όπλο του το μυστήριο και ήρωά του τον Ευτόκιο, ο συγγραφέας ζωντανεύει «το κλίμα της μετάβασης από την Ύστερη Αρχαιότητα στον πρώτο βυζαντινό χρυσό αιώνα».
Από τις εκδόσεις της Εστίας:
«Οι βάρδιες των πουλιών» του Γιάννη Μακριδάκη
Από τις εκδόσεις «Ίκαρος»:
«Ο τελευταίος φύλακας» του Δημήτρη Οικονόμου: ένα οικογενειακό μυθιστόρημα για την Ήπειρο που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.
Από τις εκδόσεις «Ψυχογιός»:
«Ένας αφηρημένος άντρας» της Μάρως Βαμβουνάκη: Το καινούργιο μυθιστόρημα της συγγραφέως για ένα κορίτσι που δραπέτευσε από την ανισόρροπη, παράλογη οικογένειά της, εξαφανίσθηκε δια παντός στο λαβύρινθο της Αθήνας και πήρε πάνω της την ευθύνη για τη ζωή της, την προκοπή της, το πάθος με ένα μεγαλύτερο άντρα, τον θάνατό της, και την ανάστασή της. Και περισσότερο από κάθε τι σπουδαίο του βίου, τη φιλία την απόλυτη και λυτρωτική. Την για πάντα!
«Πικρό γάλα» του Μένιου Σακελλαρόπουλου: Γιάννενα, 1960. Το νήμα της ζωής, τυλιγμένο με αγκάθια και πόνο, ενώνει απρόσμενα δυο πιτσιρίκια σε μια από τις παιδοπόλεις της Φρειδερίκης, τον Ζηρό. Ο Φώτης κι ο Διονύσης περνάνε μαζί με την Ελλάδα τον δικό τους Γολγοθά. Δυο τρομοκρατημένες παιδικές ψυχές γνωρίζουν σκληρούς επιτηρητές και ομαδάρχες, μακριά από την αγκαλιά και την ασφάλεια της μάνας. Γίνονται σταυραδέλφια και προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Ο Φώτης μετατρέπεται σε αγρίμι κι η ζωή του σημαδεύεται από αποδράσεις, μετέωρες σκέψεις, αγάπη και μίσος για τη μάνα του, αμφισβήτηση της ίδιας της ζωής. Όλα στην κόψη του ξυραφιού, δίπλα στη λίμνη της κυρα-Φροσύνης. Τα δυο παιδιά χάνονται μέσα στον χρόνο. Η ζωή δεν έχει πει την τελευταία λέξη…
«Οι κόρες του νερού» της Φιλομήλας Λαπατά: Ελληνισμός της διασποράς, 1791-1913. Βραΐλα, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Αμβέρσα. Με φόντο την πλούσια τοιχογραφία μιας εποχής χωρίς επιστροφή και με άξονα τις συνέπειες που επέφεραν στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων δυο μεγάλες οικολογικές καταστροφές στον ποταμό Δούναβη, τέσσερις Ελληνίδες, τέσσερις γενιές της ίδιας φαμίλιας, τέσσερις σπουδαίες γυναίκες μοιράζονται μέσα σε έναν ολόκληρο αιώνα το ίδιο κύτταρο και την ίδια απόγνωση, προσπαθώντας να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα «γιατί» της ζωής.
Από τις εκδόσεις «Κριτική»:
«Τα σπλάχνα» του Νίκου Ξένιου: Πρωταγωνιστής είναι ο Άλκης Δομέστικος. Το πρώτο σημαντικό γεγονός που καθορίζει την πορεία της ζωής του είναι ο θάνατος της μητέρας του. Αφήνοντας πίσω τη γυναίκα και το παιδί του, οδηγείται στη Μασσαλία, όπου καταπιάνεται με μια ιδιότυπη διδασκαλία της Ιστορίας. Εκεί, η επαφή του με την οικονόμο του και τον γιο της θα αποκαλύψει ακόμα περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά του, πολλά από τα οποία έρχονται σε αντίθεση με όσα καταγράφονται στα ημερολόγια που κρατάει ο ίδιος. Το κορυφαίο όμως γεγονός για την αυτογνωσία του θα λάβει χώρα σε μια έκθεση ζωγραφικής στο Βερολίνο. Σε αυτό το μυθιστόρημα συμπλέκονται με μαεστρία οι τόποι, τα ιστορικά γεγονότα (με απαρχή τον εμπρησμό της εβραϊκής συνοικίας Κάμπελ στη Θεσσαλονίκη το 1931) και οι σκοτεινές πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού.
Από τις εκδόσεις «Διόπτρα»:
«Τα λύτρα» του Πάνου Αμυρά: Μετά τον «Λιμό», ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης επιστρέφει στην Αθήνα του 1943.
«Δεσποινίς Πελαγία» του Γιάννη Ξανθούλη: Επανέκδοση ενός ακόμη αγαπημένου βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη.
Και από τις εκδόσεις Οδός Πανός, ετοιμάζονται τα εξής:
Γιώργος Χρονάς «Εμείς κορίτσια δεκατριώ δεκατεσσάρω χρόνων» με μετάφραση στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά
Χαρίλαος Τρουβάς «3 χαλασμένα έργα»
Αλέξανδρος Αδαμόπουλος «Τα όχι του ΝΑΙ»
Ουρανία Μπάγγου «Ευλύγιστα πόδια»
Γιώργος Κλαυδιανός «Ανακατεμένα αισθήματα»
Μιχάλης Γρίζος «Τα λυπητερά»
Γιώργος Κανόνης «Από τ’ αερικά και την Φατμέ ως το ακροτελεύτιον»
Μάριος Λεβέντης «Μετρητά»
Γιάννης Τσούτσιας «Επίλογος συμφωνηθέντων προλόγων»
Δημήτρης Λ. Παπαδόπουλος «Το Δείπνο των Αποχωρισμών»
Σπύρος Ζαχαράτος «Στη φλούδα της καρδιάς»
Χαρίλαος Τρουβάς «3 χαλασμένα έργα»
Αλέξανδρος Αδαμόπουλος «Τα όχι του ΝΑΙ»
Ουρανία Μπάγγου «Ευλύγιστα πόδια»
Γιώργος Κλαυδιανός «Ανακατεμένα αισθήματα»
Μιχάλης Γρίζος «Τα λυπητερά»
Γιώργος Κανόνης «Από τ’ αερικά και την Φατμέ ως το ακροτελεύτιον»
Μάριος Λεβέντης «Μετρητά»
Γιάννης Τσούτσιας «Επίλογος συμφωνηθέντων προλόγων»
Δημήτρης Λ. Παπαδόπουλος «Το Δείπνο των Αποχωρισμών»
Σπύρος Ζαχαράτος «Στη φλούδα της καρδιάς»
Δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου