Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου την Πέμπτη 23/4, και είναι από τις εκείνες τις ημέρες που θα ανατρέχουμε σε μνήμες, ημερολόγια και γραπτά, και πως αλλιώς, αφού οι νέοι κόσμοι που μπροστά μας καθώς ανοίγονται στις πρώτες σελίδες των βιβλίων λειτουργούν ως μια απόδραση -πνευματική- από την πιο δραματική εποχή των τελευταίων ετών, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Απόδραση πνευματική, αλλά και εσωτερική. Πτήση εσωτερική σε δρομολόγια με εισιτήρια
σελιδοδείκτες. Εν μέσω καραντίνας, ζήτησα από 10 αξιόλογους συγγραφείς και ποιητές, να μας προτείνουν ένα βιβλίο της τελευταίας τριετίας που διάβασαν και ξεχώρισαν. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για τη συμμετοχή τους.
Γιάννης Στίγκας
Θωμάς Κοροβίνης, Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε!: Η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, εκδόσεις Άγρα, 2019 Ο Θωμάς Κοροβίνης με μια σπάνιας γοητείας γλώσσα, υψηλής θερμοκρασίας και συνάμα απόλυτα ελεγχόμενης, με ενάργεια, βαθιά ευαισθησία και τόλμη, κατορθώνει όχι μόνο να αποκαταστήσει την κακοποιημένη ιστορική αλήθεια, αλλά και να την κάνει απείρως πιο όμορφη. Εάν δεν σας απασχολεί η ιστορική αλήθεια, τότε διαβάστε αυτό το βιβλίο ως ένα μακρόσυρτο παράπονο για το παρελθόν, το παρόν και -πολύ φοβάμαι- το μέλλον ετούτου του τόπου. Εάν αναρωτιέστε πώς μια ιστορία διακοσίων χρονών μπορεί να αφορά το παρόν, τότε μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί ότι το αίμα χύνεται πάντα στον ενεστώτα. «Και το σκότος ψηλαφητόν».
*Ο Γιάννης Στίγκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ιατρική. Έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, βουλγάρικα και σέρβικα. Η τελευταία του ποιητική συλλογή έχει τον τίτλο «Εξυπερύ σημαίνει χάνομαι» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος (2017).
https://tetragwno.gr/vivlio/protaseis/imerologia-karantinas-10-poiites-syggrafeis-proteinoyn-ta-vivlia-poy-xechorisan?fbclid=IwAR0jYZ9KAYywjTqgs8zbMpP4FXT0cm4DEg1ruJVoJp0mC2AJOBjq1xv8ChE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου