20.6.19

“Στα ίχνη του ήλιου”, Χρήστος Κορφοξυλιώτης, Εκδόσεις Ελκυστής


Ο Χρήστος Κορφοξυλιώτης γεννήθηκε το 1989. Αποφοίτησε από το Α΄ Λύκειο Νέας Σμύρνης και είναι πτυχιούχος Τεχνικός Δικτύων Πληροφορικής. Εργάζεται σε ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών εκπομπών. Σπούδασε Συγγραφή Σεναρίων σε σχολή τριετούς φοίτησης στην Αθήνα και είναι σεναριογράφος κόμικ του ελληνικού χώρου. Το βιβλίο “Στα ίχνη του Ήλιου” είναι η πρώτη επίσημη συγγραφική του απόπειρα.
Περιεχόμενο (οπισθόφυλλο)
Η αναζήτηση μιας μυστηριώδους τοποθεσία στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της γίνεται για τον νεαρό ήρωα του βιβλίου αιτία για την περιπλάνηση σε τοπία και εμπειρίες περισσότερων φάσεων της ζωής του αλλά και σε όψεις της σύγχρονής του πραγματικότητας. Μέσα σε αυτήν θα επανεξετάσει τη σχέση του με τα πρόσωπα και τους θεσμούς και θα επαναπροσδιορίσει τα όρια του εαυτού του.

Μια ιστορία για εκείνους που αναζητούν τον Ήλιο στη γη και όχι στον ουρανό.
Η άποψή μου
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο περιεχόμενο της νουβέλας καθώς πιστεύω ότι είναι αρκετά τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο οπισθόφυλλο και επιπλέον θα αποτελούσαν spoiler. Πώς μου φάνηκαν αυτές οι 82 σελίδες; Ενδιαφέρουσες, καθόλου κουραστικές. Ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα μαθήματα. Η γλώσσα είναι απλή, καθημερινό λεξιλόγιο, κοφτές προτάσεις δείγμα της νεανικότητας και του είδους που εντάσσεται η νουβέλα. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται ο συγγραφέας αφορούν την σύγχρονη πραγματικότητα (οικογένεια, υλισμός, μετανάστες) και είναι δοσμένα μέσα από τους διάλογους του ήρωα με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές. Υπήρχαν κάποια σημεία που θα ήθελα να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή, ωστόσο μιας και πρόκειται για το πρώτο έργο του συγγραφέα δεν στέκομαι αναλυτικά σ΄αυτό.
Στα συν: η ιδέα της περιπλάνησης της περιοχής με το όνομα Ήλιος.
Γνωριμία με τον συγγραφέα
On my bookself- Θα μπορούσατε να περιγράψετε τον συγγραφικό σας χαρακτήρα με τρία επίθετα;
Χρ. Κορφοξυλιώτης: Λιτό, επιμορφωτικό και ονειροπολικό.
On my bookself : “Στα ίχνη του Ήλιου” είναι το πρώτο σας βιβλίο. Ποιο ήταν το βασικό ερέθισμα της ιστορίας;
Χρ. Κορφοξυλιώτης: Είναι το πρώτο βιβλίο μου και το ερέθισμα ήταν ότι όταν το ξεκίνησα είχε την μορφή σεναρίου για ταινία, μετέπειτα το μετέτρεψα σε θεατρικό σενάριο, αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε βιβλίο όπου κατάφερε να αγαπηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα από το κοινό.
On my bookself : Ο τίτλος του βιβλίου αποκαλύπτει τον σκοπό της ιστορίας. Δεν φοβηθήκατε μήπως αποθαρρύνετε τον αναγνώστη; Στόχος σας ήταν ο αναγνώστης να γνωρίζει εξ αρχής την πρόθεσή σας;
Χρ. Κορφοξυλιώτης : Δεν πιστεύω ότι προδίδει γιατί όλοι νομίζουν κάτι και τελικά γίνεται κάτι άλλο. Έχει μικροανατροπές, αλλά δεν φοβήθηκα ποτέ αν ο τίτλος θα πρόδιδε την βασική ιδέα του βιβλίου. Δεν ήταν πρόθεση μου να γνωρίζει, αλλά ήταν ωραίος σαν τίτλος.
On my bookself : Στο βιβλίο θίγονται αρκετά ζητήματα. Ένα από αυτά είναι η θέση της οικογένειας. Πόσο σημαντική είναι η οικογένεια το 2019;
Χρ. Κορφοξυλιώτης : Η οικογένεια ήταν και θα είναι ο βασικός πυλώνας της κοινωνίας. Ουσιαστική είναι η πρώτη κοινωνία που ο καθένας έχει τον βασικό του ρόλο. Από εκεί κρίνεται το μέλλον μας και αρχίζει να διαμορφώνεται ο χαρακτήρας μας. Παίρνουμε τα πρώτα ερεθίσματα μας και ανάλογα με αυτά που βιώνουμε μέσα σε αυτήν, έχουμε τα ανάλογα απωθημένα, κόμπλεξ ή τις σωστές βάσεις για να μπορούμε να είμαστε πλήρεις στους επόμενους κοινωνικούς κύκλους μας όπως είναι το σχολείο, οι φίλοι, συγγενείς κλπ. Για να κλείσω η οικογένεια είναι αυτή που σε ωθεί για το καλύτερο ή για το χειρότερο. Στο χέρι όλων μας είναι να γίνει σωστά η μετάβαση από αυτήν προς τα έξω και το ανάποδο.
On my bookself : Ετοιμάζετε κάποιο άλλο βιβλίο; Αν ναι θα θέλατε να δώσετε κάποια στοιχεία για το τι να περιμένουμε;
Χρ. Κορφοξυλιώτης : Ακόμα ένα βιβλίο αλλά δεν ξέρω αν και τι. Αλλά θα έχει να κάνει με το δυστοπικό μέλλον και να έχει νουάρ χροιά. Όλα τα άλλα θα τα μάθετε εν καιρώ… Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε για να με μάθετε και να σας μάθω…
https://onmybookself.wordpress.com/2019/05/25/%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%BF%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%B9/?fbclid=IwAR1TRcVvEq03k39ZkcA83LMjfDNnX6p4nMUVbrZ01nsjmbtlN9IofFwuo-0 

Δεν υπάρχουν σχόλια: