21.11.21

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ | 23/11 & 24/11



1. 
Παρουσίαση του νέου βιβλίου της συγγραφέως Κώστιας Κοντολέων, «Άννα, το όνομά της», από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Το βιβλίο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και οικογενειακά αρχεία. Η συγγραφέας αφηγείται μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία με τη μορφή μυθιστορηματικής σύνθεσης και μέσα από αυτήν χαρτογραφεί το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 19:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ελένη Πριοβόλου (συγγραφέας), Ελεωνόρα Ορφανίδου [δημοσιογράφος, προϊσταμένη προγράμματος (τομέας Πολιτισμού) Ρ/Σ Αθήνα 984fm], Βάσω Παπάλη (εκπαιδευτικός - δραματοθεραπεύτρια)

 

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Άννα Γεραλή και Λάμπρος Τσάγκας.


Link προκράτησηςhttps://www.ianos.gr/ticket1-kostia-kontoleon-anna-to-onoma-tis-ekdoseis-kleidarithmos


Λίγα λόγια για το βιβλίο 
Στη Λήµνο της δεκαετίας του ’30, ένας άντρας χάνει σε µια καταστροφική πυρκαγιά τη γυναίκα και την κόρη του. Κυνηγημένος από τον πόνο αλλά και τις τύψεις επειδή οι φλόγες δεν έκαψαν και τον ίδιο, έρχεται στην Αθήνα παραμονές του ’40. Εκεί, στο πρόσωπο µιας άλλης γυναίκας σκέφτεται πως µπορεί  ίσως να ανακαλύψει τον λόγο να συνεχίσει να υπάρχει και να δημιουργεί. Ένα νέο παιδί –γιος αυτή τη φορά– γεμίζει τις αγκαλιές του νέου ζευγαριού. Μα μέσα στο σπίτι τους κυριαρχούν μόνιμα οι δύο «απούσες» γυναίκες. Η µία διεκδικεί το πατρικό χάδι και η άλλη αμφισβητεί την παρουσία της νέας συντρόφου. Η ζωή, ωστόσο, απαιτεί τη συνέχειά της και αυτό το αγόρι θα πρέπει µόνο του να χαράξει τον δικό του δρόμο, απελευθερωμένο από το βάρος του παρελθόντος των άλλων.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η Κώστια Κοντολέων γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας και µεταφράστρια. Έχει τιμηθεί µε το Κρατικό Βραβείο Μετά-φρασης (1992), µε το Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2003), µε βραβεία από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και µε διπλή αναγραφή στον Τιμητικό Πίνακα της ∆ιεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). 


Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση πατήστε εδώ: https://www.ianos.gr/events/kwstia_kontolewn_-_%C2%AB%CE%86nna-_to_onoma_ths%C2%BB_-_ekdoseis_kleidari%CE%B8mos/


2. Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Μπεσίκ Καραναούλι, «Η σακατεμένη κούκλα», από τις εκδόσεις Βακχικόν. Ένα βιβλίο με το οποίο μεταφερόμαστε στο μέλλον, σε έναν πλανήτη που ο υπερπληθυσμός και η ασέβεια απέναντι στη φύση οδηγούν τους ηγέτες του να συσκεφτούν, για να… τον σώσουν! Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 18:00 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ο Μπεσίκ Καραναούλι είναι ο σπουδαιότερος εν ζωή ποιητής στη Γεωργία. Η ποιητική του συλλογή Η σακατεμένη κούκλα θεωρείται ένα εμβληματικό έργο, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1973 και για το οποίο οι Γεωργιανοί είναι πολύ περήφανοι. Μάλιστα, ο Καραναούλι έχει προταθεί δύο φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού τον βράβευσε με τιμητική διάκριση για την προσφορά του στα Γράμματα.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Mπεσίκ Καραναούλι (Besik Kharanauli) γεννήθηκε το 1939 και είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σύγχρονους Γεωργιανούς ποιητές. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ivane Javakhishvili της Τιφλίδας. Τα πρώτα ποιητικά του έργα δημοσιεύτηκαν το 1954. Εργάστηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό Mnatobi και την περίοδο 1998-2002 ήταν διευθυντής του εκδοτικού οίκου Nakaduli. Είναι συγγραφέας περισσότερων από είκοσι ποιητικών συλλογών και δύο μυθιστορημάτων. Η ποίησή του έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, ολλανδικά, ιταλικά, τσεχικά, ουγγρικά, ρωσικά, βουλγαρικά, τουρκικά και γαλλικά. Έχει λάβει μια σειρά από τα πιο γνωστά λογοτεχνικά βραβεία της Γεωργίας. Το 2011 και το 2015 προτάθηκε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας από την κυβέρνηση της Γεωργίας. Το 2015 κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο SABA -το σημαντικότερο στη χώρα- για τη συμβολή του στη γεωργιανή λογοτεχνία.


Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση πατήστε: https://www.ianos.gr/events/h-sakatemenh-koykla-mpesik-karanaouli-ekdoseis-vakxikon-23-11/

3. Παρουσίαση μυθιστορήματος του Χρήστου Ναούμ με τίτλο «Στο σκοτάδι ανθίζω;», από τις εκδόσεις Καστανιώτης. Μια αναμέτρηση με τους φόβους και τις βεβαιότητες. Γιατί η ζωή είναι μοναδική, γλυκιά και απρόβλεπτη. Και γιατί οι άνθρωποι μπορούν να ξανανθίσουν - ακόμα και στο σκοτάδι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στις 18:00 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Φίλιππος Δελλής οδηγώντας ένα βροχερό απόγευμα προβληματίζεται με τη διάγνωση που μόλις του έχει ανακοινωθεί. Καρκίνος. Ο νους του, σαν κινούμενη κάμερα, στρέφεται στα παλιά για να εξηγήσει και να αντέξει τα καινούργια. Επανεξετάζει γεγονότα που τον σημάδεψαν, ανατρέχει στους έρωτες και στις οικογενειακές σχέσεις, στη βία και την κακοποίηση των παιδικών και εφηβικών χρόνων, στις ματαιώσεις της ενηλικίωσης αλλά και στις ασύμμετρες συγκρούσεις με τις κοινωνικές προκαταλήψεις. Στον δρόμο του συστοιχίες δέντρων. Στον ίσκιο τους, ως άνθρωπος που ακολουθεί τα όνειρά του, ο Φίλιππος δεν παρασύρεται από τις αντιξοότητες. Θα αναμετρηθεί με φόβους και βεβαιότητες, για να αποδείξει ότι η ζωή είναι μοναδική, γλυκιά και απρόβλεπτη και ότι οι άνθρωποι μπορούν να ξανανθίσουν – ακόμα και στο σκοτάδι.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρήστος Ναούμ γεννήθηκε στην Καλλιθέα της Αθήνας και είναι Διευθυντής στο Δερματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Έχει γράψει πολυάριθμες ιατρικές μελέτες και άρθρα, που δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ήταν αρχισυντάκτης στο επιστημονικού αλλά και κοινωνικού περιεχομένου περιοδικό Εν χρω, το οποίο κυκλοφόρησε για πέντε συναπτά έτη (2007-2012). Το 2019, για την προσφορά του, έτυχε τιμητικής διάκρισης από την Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας. [...]

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο πατήστεhttps://www.ianos.gr/sto-skotadi-anthizo-0509762
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση πατήστε: https://www.ianos.gr/events/xrhstos_naoum_-_%C2%ABsto_skotadi_an%CE%B8izw;%C2%BB-_ekdoseis_kastaniwth_-_24-11/

Λόγω των υγειονομικών συνθηκών και τα ισχύοντα μέτρα η παρακολούθηση τους με φυσική παρουσία γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική κράτηση στο ianos.gr. Η είσοδος στο χώρο εκδηλώσεων στο (Cafe IANOS) επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 6 μήνες) και έλεγχο ταυτοπροσωπίας .

Για την είσοδο σας είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ianos.gr ή στο ταμείο του βιβλιοπωλείου την ημέρα της εκδήλωσης και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: