19.1.22

Λογοτεχνικό Έτος 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμώντας το έργο και την προσωπικότητα του σπουδαίου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Ιάκωβου #Καμπανέλλη, ανακοίνωσε σήμερα σειρά εκδηλώσεων και δράσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης». Τα #θεατρικά_έργα του Καμπανέλλη άγγιξαν την ψυχή των Ελλήνων και συνδέθηκαν άρρηκτα με την πορεία του νεοελληνικού θεάτρου, το εμβληματικό #Μαουτχάουζεν αποτελεί έργο αναφοράς με παγκόσμια αναγνώριση, ενώ ο ίδιος άφησε βαθύ αποτύπωμα στην πνευματική ζωή του τόπου. Το "#Λογοτεχνικό_Έτος_2022 #Ιάκωβος_Καμπανέλλης" αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο έργο του αλλά και μια αφορμή να "συναντηθούμε" ξανά με τα διαχρονικά μηνύματά του.
👉Τα μεγάλα γεγονότα του "Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης":
📍ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022
Έκδοση και παρουσίαση του δίγλωσσου τόμου "Ιάκωβος Καμπανέλλης"
📍ΜΑΡΤΙΟΣ – ΙΟΥΛΙΟΣ 2022
Έκθεση αφιερωμένη στον συγγραφέα, το έργο και την εποχή του στο Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα The Benaki Museum
📍ΙΟΥΝΙΟΣ 2022
Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive
📍ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022
Διοργάνωση κύκλου εκδηλώσεων στη #Νάξο σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόπο γέννησης του Ιάκωβου Καμπανέλλη, όπου λειτουργεί το ομώνυμο Μουσείο.​
📍ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ - ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάζεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού / Hellenic Foundation for Culture για την παρουσίαση του έργου του συγγραφέα στον διεθνή χώρο.
#Παρίσι : Εκδήλωση σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique, το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο Sorbonne Université - Faculté des lettres, την έδρα Ιστορίας και Λογοτεχνίας της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού, και άλλους φορείς.
#Λονδίνο : Εκδήλωση σε συνεργασία με την Έδρα Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας "Κοραής" του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King's College London, με το The Hellenic Centre και άλλους φορείς.
👉Για τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υποστήριξη των δράσεων, καθώς και για την αξιολόγηση προτάσεων και αιτημάτων αιγίδας διαφόρων φορέων για δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού του "Λογοτεχνικού έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης", συστάθηκε αμισθί 5μελής επιστημονική Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από τους: Δρ Ελένη Δουνδουλάκη / Eleni Doundoulaki, Θεατρολόγο, Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Δρ Σίσσυ Παπαθανασίου Sissy Papathanassiou, Ιστορικό του Πολιτισμού, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ, Κατερίνα Καμπανέλλη Katerina Kambanelli, Ενδυματολόγο-Σκηνογράφο, κληρονόμο και διαχειρίστρια του αρχείου Καμπανέλλη, Καθ. Πλάτωνα Μαυρομούστακο, Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Μέντη Παναγιώτης Μέντης, Συγγραφέα-Σεναριογράφο, Πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: