9.9.19

Ανρί Ματίς

Ανρί Ματίς – Τα Χρυσόψαρα (1912)
«Αυτό που ονειρεύομαι είναι μια τέχνη ισορροπίας, καθαρότητας και γαλήνης, χωρίς περιουσιακό ή καταθλιπτικό θέμα, μια τέχνη που θα μπορούσε να είναι για τον καθένα. Μια καθησυχαστική, ήρεμη επιρροή στο μυαλό, κάτι σαν μια καλή πολυθρόνα που προσφέρει χαλάρωση από τη σωματική κόπωση» – Ανρί Ματίς 
 Ο Ανρί Ματίς θεωρείται ευρέως ως ένας λάτρης των χρωμάτων του 20ού αιώνα και ως αντίπαλος του Πάμπλο Πικάσο στη σημασία των καινοτομιών του. Εμφανίστηκε ως μετα-ιμπρεσιονιστής και κατέκτησε την πρώτη θέση ως ηγέτης του γαλλικού Φωβισμού. Αν και ενδιαφέρθηκε για τον
κυβισμό τον απέρριψε και, αντ ‘αυτού, επεδίωξε να χρησιμοποιήσει το χρώμα ως βάση για εκφραστικούς, διακοσμητικούς και συχνά μνημειώδεις πίνακες. Όπως έγραψε κάποτε επιδίωξε να δημιουργήσει μια τέχνη που θα ήταν “μια χαλαρωτική, ηρεμιστική επιρροή στο μυαλό, μάλλον σαν μια καλή πολυθρόνα”.  Η νεκρή φύση και το γυμνό παρέμειναν τα αγαπημένα θέματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Η Βόρεια Αφρική αποτέλεσε επίσης σημαντική πηγή έμπνευσης και, προς το τέλος της ζωής του, συνέβαλε σημαντικά στο κολάζ με μια σειρά έργων που χρησιμοποίησαν διαγράμματα χρωμάτων.
Θεωρείται επίσης και γλύπτης.
 Ο Ματίς χρησιμοποίησε καθαρά χρώματα και το λευκό του εκτεθειμένου καμβά για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα γεμάτη από φως στα έργα ζωγραφικής του. •Η τέχνη του ήταν σημαντική για την υποστήριξη της αξίας της διακόσμησης στη σύγχρονη τέχνη. Η χρήση του χρώματος και των σχεδίων είναι συχνά σκόπιμα αποπροσανατολιστικά παράγοντας μια “υπόκωφη” ανησυχία.
 Ο Ματίς επηρεάστηκε έντονα από την τέχνη άλλων πολιτισμών. Αφού είδε πολλές εκθέσεις ασιατικής τέχνης και ταξίδεψε στη Βόρεια Αφρική, ενσωμάτωσε μερικές από τις διακοσμητικές ιδιότητες της ισλαμικής τέχνης, τη γωνιότητα της αφρικανικής γλυπτικής και την επιπεδότητα των ιαπωνικών εκτυπώσεων στο δικό του στυλ. Κάποτε δήλωσε ότι θέλει στην τέχνη του να υπάρχει: “ισορροπία, καθαρότητα και γαλήνη που στερείται ανησυχητικών ή καταθλιπτικών θεμάτων” και αυτή η φιλοδοξία ήταν μια σημαντική επιρροή σε πολλούς άλλους καλλιτέχνες.
Η ανθρώπινη φιγούρα ήταν κεντρική στο έργο του Ματίς τόσο στη γλυπτική όσο και στη ζωγραφική. Κατά καιρούς κατασκεύαζε σκληρές φιγούρες. Ενώ άλλες φορές αντιμετώπιζε τους ήρωες των έργων του σαν καμπυλόγραμμα διακοσμητικά στοιχεία. Κάποια από τα έργα του αντικατοπτρίζουν τη διάθεση και την προσωπικότητα των μοντέλων του, αλλά συχνότερα τα χρησιμοποιούσε μόνο ως οχήματα για τα δικά του συναισθήματα.
Ο Ματίς πειραματίστηκε σχολαστικά με την τέχνη, προσπαθώντας ξανά και ξανά, σχεδόν εμμονικά, να εγκαταστήσει τις ιδέες του στο σύμπαν της τέχνης. Έχει πει: «Προσπαθούσα πάντα να κρύψω τις προσπάθειές μου και θέλησα τα έργα μου να έχουν μια ελαφριά χαρά της άνοιξης που ποτέ δεν αφήνει κανέναν να υποψιάζεται τις δουλειές που με κόστισε».
 •Ο Ανρί Ματίς γεννήθηκε στην επαρχία Λε Κατώ-Καμπρεζί (Le Cateau-Cambrésis της βόρειας Γαλλίας και πέθανε στις 3 Νοεμβρίου 1954 στη Νίκαια.
 εικόνες: https://www.henrimatisse.org/ 
http://fragilemag.gr/henri-matisse-1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: