12.7.21

Θεόδωρου Μπασιάκου "γκαγκάν μυτεράν"



Ο τίτλος του βιβλίου είναι δοσμένος από τον ίδιο. Τίτλοι υποενοτήτων, λεζάντες, σημειώσεις κλπ. είναι επίσης δικά του. Η έκδοση περιλαμβάνει δύο μεγάλες ενότητες με ποιήματα και πεζά (αν και στη γραφή του Θόδωρου δεν είναι πάντα απολύτως ευδιάκριτα τα όρια μεταξύ τους). [..]
Το βιβλίο αυτό εν ολίγοις, δεν είναι μια ακόμα συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων. Σκέψεις, λόγια, εικόνες, προέρχονται από μια άλλη εποχή, εκεί που ο ίδιος εντοπίζει την καταγωγή του· είναι το χρώμα και η μυρωδιά ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια: «Η ποίηση είναι το πάθος (με τη διττή έννοια) και η μαρτυρία (παρομοίως) των καιρών». Αυτή τη μαρτυρία μεταφέρουμε εδώ. Μια στάση ζωής που ο ίδιος ακολούθησε πιστά και υπερασπίστηκε ως πρωταρχική του έγνοια, αυτό που χαρακτηριστικά ονόμαζε vivere freakolosamente, καθώς και την εξύμνηση της ζωής ως αισθητικού γεγονότος, ως ζώσας ζωής.
Ο Μπασιάκος, προέρχεται από τον αστερισμό των βιολιών, εκεί που ό,τι ακούς, ό,τι διαβάζεις, ό,τι αγαπάς σε ποτίζει μέχρι το μεδούλι· η ζωή η ίδια είναι το ποίημα. Ελπίζοντας, λοιπόν, ότι δεν προδώσαμε σε κανένα σημείο το πνεύμα και τη θέληση του Θόδωρου, παραδίνουμε τα άπαντα/άπα(ν)τα του Γκαγκάν, ο οποίος μειδιώντας από εκεί που βρίσκεται, θα γεμίζει το ποτήρι του, θα ανάβει τσιγάρο και θα λέει εβίβα στους φίλους και αγνώστους που θα πάρουν στα χέρια τους το βιβλίο αυτό.
Κώστας Δεσποινιάδης – Μαριάνθη Μαρκοπούλου
(από το εκδοτικό σημείωμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: