13.12.21

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗ ΑΘΗΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΡΟΚΟΣ | «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ 1967-1975» | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΕΡΕΩΜΑ


Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Στερέωμα διοργανώνουν παρουσίαση του πολιτικού κόμικς του Κυριάκου Ρόκου, «Αποτυπώματα 1967-1975».

 

Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε με μια διάθεση γελοιοποίησης της τριάδας των επικεφαλής της χουντικής κυβέρνησης συνταγματαρχών, Παπαδόπουλου, Πατακού και Μακαρέζου, αλλά στη συνέχεια, καθώς τα γεγονότα πύκνωναν και βάραιναν με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ως έκφραση οργής για τη στέρηση της ελευθερίας που επέβαλε στον ελληνικό λαό μια συμμορία αδίστακτων ακροδεξιών.

 

Θα μιλήσουν οι:

Γιάνης Κουκουλάς, ιστορικός τέχνης

Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος-συγγραφέας

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Η είσοδος στο χώρο εκδηλώσεων στο (Cafe IANOS) επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 6 μήνες) και έλεγχο ταυτοπροσωπίας .

 

Μέγιστος αριθμός θεατών: 85 άτομα.

 

Link Βιβλίου: https://www.ianos.gr/apotipomata-1967-1975-0523673

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το σχεδιαστικό ημερολόγιο «αποτυπώματα 1967-1975» του Κυριάκου Ρόκου, ίσως το πρώτο «ενήλικο», πολιτικό κόμικς που φιλοτεχνήθηκε από Έλληνα καλλιτέχνη, άρχισε να δουλεύεται «εν θερμώ» το 1973 στο Παρίσι, σχεδόν ταυτόχρονα με τα γεγονότα της Νομικής, της πρώτης μαζικής φοιτητικής κινητοποίησης στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Ξεκίνησε με μια διάθεση γελοιοποίησης της τριάδας των επικεφαλής της χουντικής κυβέρνησης συνταγματαρχών, Παπαδόπουλου, Πατακού και

 

Μακαρέζου, αλλά στη συνέχεια, καθώς τα γεγονότα πύκνωναν και βάραιναν με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ως έκφραση οργής για τη στέρηση της ελευθερίας που επέβαλε στον

ελληνικό λαό μια συμμορία αδίστακτων ακροδεξιών. Η επανακυκλοφορία των «αποτυπωμάτων 1967-1975» σήμερα, σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη τους έκδοση το 1978, δεν είναι απλώς η υπενθύμιση μιας από τις πλέον πρωτότυπες μορφές που πήρε η αντίσταση των καλλιτεχνών στη χούντα. Δεν είναι απλώς μια επίκληση μνήμης. Είναι μια εμπράγματη εναντίωση στη λήθη, στη διαστρέβλωση, στην παρερμηνεία αυτού του βαθύτατα τραυματικού, για τη δημοκρατία, γεγονότος. Μια εναντίωση στην ιστορική αφασία, που θέτει σε διακινδύνευση το δημοκρατικό φρόνημα και εν δυνάμει απεργάζεται πολιτικά δεινά.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο γλύπτης Κυριάκος ΡΟΚΟΣ  γεννημένος στα Γιάννενα τον  Μάιο του  1945, είναι  ομότιμος  καθηγητής  του τμήματος  Συντήρησης  Αρχαιοτήτων και  Εργων  Τέχνης  τού  Πανεπιστημίου  Δυτικής  Ατικής. Από  το  1972 έχει  κάνει  40  ατομικές  εκθέσεις  στην  Ελλάδα και  στο  εξωτερικό. Εχει  λάβει  μέρος  σε  πολλές  ομαδικές  και  διεθνείς  εκθέσεις. Συμμετέχει  σε  πολλά  ελληνικά  και  διεθνή  Συμπόσια  Γλυπτικής εξωτερικού χώρου. Εχει φιλοτεχνήσει  μετάλλια  και  τιμητικές  πλακέτες. Εχει  πάρει  βραβεία  και διακρίσεις  για  το  έργο  του. Συνεργάστηκε  με  το  Θέατρο  Τέχνης  του Κάρολου  ΚΟΥΝ, το Εθνικό  Θέατρο  και  το  Περιφερειακό  Θέατρο  Ιωαννίνων και συμμετείχε σε Συνέδρια Τέχνης. Εργα  του  υπάρχουν  σε  Μουσεία, Πινακοθήκες, ιδιωτικές  συλλογές και εξωτερικούς χώρους.

 

Link Εκδήλωσης: https://www.ianos.gr/events/paroysiash-viliou-kuriakos-rokos-sterewma-15-12/

 

Μπορείτε να δείτε όλες τις εκδηλώσεις του ΙΑΝΟΥ στο Youtube Channel: https://www.youtube.com/c/ianos/featured

Δεν υπάρχουν σχόλια: