15.12.21

Γκούσταβ Κλιμτ (Gustav Klimt), «Γυναίκα από Χρυσό»


Η γυναίκα που απεικονίζεται στον πίνακα του Κλιμτ είναι η Adele Bloch-Bauer, η σύζυγος του Αυστριακού μεγιστάνα Ferdinand Bloch-Bauer, ο οποίος ζήτησε από τον καλλιτέχνη Κλιμτ να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του, όταν εκείνη ήταν 25 ετών. Το πρώτο και πιο γνωστό από τα δύο έργα που έφτιαξε ο Κλιμτ είναι η «Γυναίκα από Χρυσό» («Portrait of Adele Bloch-Bauer»). Ο Κλιμτ ολοκλήρωσε τον πίνακα το 1905 και θεωρείται το τελειότερο δημιούργημα της «χρυσής» περιόδου του. Η αυστριακή Adele φιλοξενούσε συχνά μουσικούς και καλλιτέχνες στο μεγάλο σαλόνι της κοντά την Κρατική Όπερα της Βιέννης. Όμως, έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από το έργο του Κλιμτ το 1907. Ο Κλιμτ την ζωγράφισε να φορά μια εντυπωσιακή χρυσή τουαλέτα και να περιτριγυρίζεται από αιγυπτιακά σύμβολα. Η εικόνα της έγινε η επιτομή της Χρυσής Εποχής της Βιέννης. Η Adele πέθανε από μηνιγγίτιδα σε ηλικία 44 ετών το 1925. 
 * Όταν Ferdinand Bloch-Bauer εγκατέλειψε τη Βιέννη με τον ερχομό των ναζί, οι πίνακες έμειναν στη χώρα και κατασχέθηκαν. Μεταπολεμικά, οι κληρονόμοι του τους διεκδίκησαν σε μια πολυετή δικαστική μάχη και μόλις το 2006 τον κέρδισαν οριστικά. Λίγους μήνες αργότερα τον πούλησαν στη γκαλερί Lauder της Νέας Υόρκης, όπου εκτίθεται μέχρι σήμερα.
 ~ The Woman in Gold: "Portrait of Adele Bloch-Bauer" by Gustav Klimt (youtube) https://www.youtube.com/watch?v=d1QPHzH-xlo
 Η ιστορία του διάσημου πίνακα του Klimt που έκλεψαν οι Nαζί. Η Αυστρία αναγκάστηκε να τον επιστρέψει μετά από 68 χρόνια και πουλήθηκε για 135 εκ. δολάρια. 
 Γκούσταβ Κλιμτ: Ο μετρ της Αρ Νουβό 
 «Portrait of Adele Bloch-Bauer»
 Διαστάσεις: 1,38 μ. x 1,38 μ.
 Θέμα: Αντέλ Μπλοχ-Μπάουερ 
Τοποθεσία: γκαλερί Lauder της Νέας Υόρκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: