12.12.21

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ IANO ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΌΓΛΟΥ | ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΣΕΩΝ 2000-2021 TVXS.GR


Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και το TVXS  διοργανώνουν παρουσίαση του λευκώματος του σκιτσογράφου Γιάννη Δερμεντζόγλου, με τίτλο «Ερωτήσεις κρίσεων 2000-2021». Αυτό το λεύκωμα είναι η προσπάθεια να κοιτάξω κατάματα τους γκρεμούς αυτού του τόπου που αγαπώ και αυτό είναι και το νόημα της γελοιογραφίας του εξωφύλλου.

 

Για το λεύκωμα θα μιλήσουν οι:

Γιάννης Δερμεντζόγλου, σκιτσογράφος

Μαριλένα Κατσίμη, δημοσιογράφος

Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής Σύριζα ΠΣ The Left

Πάνος Μαραγκός, Πρόεδρος λέσχης γελοιογράφων

Γιάννης Μυλόπουλος, καθηγητής Α.Π.Θ

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Η είσοδος στο χώρο εκδηλώσεων στο (Cafe IANOS) επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 6 μήνες) και έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

 

Μέγιστος αριθμός θεατών: 85 άτομα.

 

Λίγα λόγια για το λεύκωμα

Από το 2000, που ξεκινάει την αφήγησή του αυτό το λεύκωμα, αποτυπώνει μια κρίση. Κρίση πολιτισμική και κρίση θεσμών όπως της δικαιοσύνης και των κομμάτων, στις αρχές της πρώτης δεκαετίας. Οικονομική και κοινωνική, στη συνέχεια, με αποτέλεσμα την ανάδυση του νεοναζισμού. Κρίση υγειονομική, περιβαλλοντική, και κρίση δημοκρατίας με τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης στις μέρες μας. Θα έλεγε κανείς ότι η κρίση είναι η κανονικότητα γι' αυτή τη χώρα.

Φυσικά, οι κρίσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μικρά είναι τα διαστήματα ειρήνης και ευημερίας για τους πολλούς. Στην Ελλάδα, αυτές οι παγκόσμιες κρίσεις εμφανίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας. Στα μάτια του πολιτικού γελοιογράφου, η Ελλάδα είναι μια τεράστια γελοιογραφία. Η οικονομία της είναι μια καρικατούρα καπιταλισμού, προσαρμοσμένη στην παράδοση των κοτζαμπάσηδων και των τσιφλικάδων. Οι θεσμοί της προσομοιάζουν με ένα θέατρο σκιών, όπου συχνά το χέρι αυτού που κινεί τις φιγούρες διαγράφεται καθαρά πίσω από το παραβάν. Στην κοινωνία της κυριαρχούν τα νεοελληνικά γραφικά χαρακτηριστικά, ο ατομισμός και ο βαθύς συντηρητισμός.

 

Οι αισιόδοξοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο γι' αυτή τη χώρα. Οι απαισιόδοξοι το βλέπουν μισοάδειο. Οι ρεαλιστές το βλέπουν πικρό. Αυτό το λεύκωμα είναι η προσπάθεια να κοιτάξω κατάματα τους γκρεμούς αυτού του τόπου που αγαπώ και αυτό είναι και το νόημα της γελοιογραφίας του εξωφύλλου. Το βάθος αυτής της ματιάς επαφίεται στη δική σας κρίση.

 

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Δερμεντζόγλου

Γεννήθηκε το 1968. Από το 1994, εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος στον Ελληνικό Τύπο. Έχει συνεργαστεί με πλήθος εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Σήμερα, εργάζεται για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο tvxs.gr και την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Πατέρας δύο κοριτσιών, ορειβάτης και αντιπρόεδρος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου.

 

Link Εκδήλωσης: https://www.ianos.gr/events/parousiash-leukwmatos-erwthseis-krisevn/

Μπορείτε να δείτε όλες τις εκδηλώσεις του ΙΑΝΟΥ στο Youtube Channel: https://www.youtube.com/c/ianos/featured

Δεν υπάρχουν σχόλια: