16.8.21

Kazuo Ishiguro, Rachel Cusk, Richard Powers υποψήφιοι για το Booker 21


της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη

Ο νομπελίστας Κάζουο Ισιγκούρο, η Rachel Cusk και ο βραβευμένος με Pulitzer, Richard Powers, αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της φετινής μακράς λίστας των βραβείων Booker.

«Η Κλάρα και ο Ήλιος» του Ισιγκούρο, που διαθέτει ήδη ένα Booker από το 1989 για τα

«Απομεινάρια μιας Μέρας» θα μπορούσε να θεωρηθεί το φαβορί. Στην πραγματικότητα όμως, η ιστορία της Κλάρας, μιας τεχνητής φίλης προορισμένης να αλαφρύνει το συναισθηματικό άχθος των εφήβων, αν και διαβάζεται ευχάριστα και πλησιάζει σε ορισμένα σημεία τη γαργαλιστική ιδιοφυία του «Ποτέ μη με Αφήσεις να Φύγω» δε μπορεί να συγκριθεί με τα παλαιότερα έργα του, οπότε μόνο τιμητικά θα μπορούσε να κερδίσει φέτος τον τίτλο του καλύτερου αγγλόφωνου μυθιστορήματος.

Από την άλλη, ο Αμερικανός, Powers, ίσως έχει καλύτερες πιθανότητες δεδομένου ότι από το 2017 και τον George Saunders, δεν έχει βραβευτεί Αμερικάνος (με εξαίρεση, από την πέρα μεριά του Ατλαντικού, την Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ που βραβεύτηκε εξ ημισείας το 2019 με την Evaristo). Η υπό έκδοση «Σύγχυση» του πραγματεύεται τις δυσκολίες ενός αστροβιολόγου που προσπαθεί να αναθρέψει τον 9χρονο γιό του.

Εξίσου δυνατή είναι και η υποψηφιότητα της Rachel Cusk με το «Δεύτερο Μέρος» όπου μια γυναίκα  προσκαλεί έναν καλλιτέχνη στο απόμακρο, παραθαλάσσιο μέρος όπου διαμένει. Ας σημειωθεί εδώ πως μεγάλα ονόματα έμειναν εκτός λίστας, όπως  ο Delillo με τη «Σιωπή» και η Sally Rooney (υποψήφια το 2018 με τους «Φυσιολογικούς Ανθρώπους»), με το υπό έκδοση «Όμορφος Κόσμος».

Τη λίστα συμπληρώνουν ο νοτιοαφρικανός, κατά κύριο λόγο  θεατρικός συγγραφέας, Damon Galgut με την ανεκπλήρωτη  «Υπόσχεση» μιας λευκής νοτιοαφρικανικής οικογένειας στη μαύρη γυναίκα που είχαν στη δούλεψη τους όλη της τη ζωή. Τον δυο φορές ήδη υποψηφιο Galgut, συντροφεύει στη μακρά λίστα η επίσης νοτιοαφρικανή Karen Jennings με το «Νησί», την ιστορία ενός φαροφύλακα που εντοπίζει έναν λιπόθυμο πρόσφυγα στην παραλία του.

Εξ ‘ Αμερικής ορμώμενοι και η Patricia Longwood με το πρώτο της βιβλίο «Κανείς δε Μιλάει για Αυτό» για την πραγματικότητα που μπερδεύεται με τη ζωή μιας γυναίκας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Maggie Shipstead με τον «Μεγάλο Κύκλο», την ιστορία μιας γυναίκας πιλότου που εξαφανίστηκε εν πτήση το 1950 και το  «Η Γλύκα του Νερού» του πρωτοεμφανιζόμενου Nathan Harris που διαδραματίζεται στο τέλος του Εμφυλίου Πολέμου.

Γεωγραφικά η μακρά λίστα συμπληρώνεται  από την Καναδή Mary Lawson και το «Μια Πόλη που Ονομάζεται Παρηγοριά» αφήνοντας χώρο στη λίστα μόλις για άλλους τρεις Βρετανούς, τον Franics Spufford με το «Επαναλαμβανόμενο Φως» που φαντάζεται τη ζωή 5  παιδιών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Sunjeen Sahota που είχε δει το όνομά του να φιγουράρει στη μακρά λίστα και το 2015 και τη Nadifa Mohammed, που το καταξιωμένο λογοτεχνικό περιοδικό Granta χαρακτήρισε το 2013 «Φέρελπι Μυθιστοριογράφο».

Η μόνη μικρή χώρα που εκπροσωπείται στη λίστα είναι η Σρι Λάνκα με τον Anuk Arudpragasam.

Η επιτροπή ανακοινώνοντας το σκεπτικό της, τόνισε πως φέτος προώθησε τα πραγματικά «συναρπαστικά» βιβλία που προάγουν τη χαρά του διαβάσματος, αναθεωρώντας προηγούμενες προσπάθειες της να επιβραβεύει την πρωτοπορία ως προς τους πειραματισμούς με τη φόρμα,  πρωτοεμφανιζόμενους ή πρωτότυπα είδη (genre) –  ότι και να σημαίνει αυτό! Αναλυτικά η φετινή μακρά λίστα των Booker:

A Passage North, Anuk Arudpragasam (Granta Books, Granta Publications)

Second Place, Rachel Cusk, (Faber)

The Promise, Damon Galgut, (Chatto & Windus, Vintage, PRH)

The Sweetness of Water, Nathan Harris (Tinder Press, Headline, Hachette Book Group)

Klara and the Sun, Kazuo Ishiguro (Faber)

An Island, Karen Jennings (Holland House Books)

A Town Called Solace, Mary Lawson (Chatto & Windus, Vintage, PRH)

No One is Talking About This, Patricia Lockwood (Bloomsbury Circus, Bloomsbury Publishing)

The Fortune Men, Nadifa Mohamed (Viking, Penguin General, PRH)

Bewilderment, Richard Powers (Hutchinson Heinemann, PRH)

China Room, Sunjeev Sahota (Harvill Secker, Vintage, PRH)

Great Circle, Maggie Shipstead (Doubleday, Transworld Publishers, PRH)

Light Perpetual, Francis Spufford (Faber)

https://www.oanagnostis.gr/kazuo-ishiguro-rachel-cusk-richard-powers-ypopsifioi-gia-to-booker-21-tis-alexandras-samothraki/?fbclid=IwAR2F4UaXkNNzK306nxw5FJCgyypYN685VORs7fh04NFjJiRylbSprtyMoeY

Δεν υπάρχουν σχόλια: