4.11.19

Ο Σαχτούρης επιστρέφει στην Υδρα

100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ποιητή μας

● Το διήμερο αφιέρωμα που έγινε στο νησί είχε σκοπό να επανασυνδέσει τον Μίλτο Σαχτούρη με τον γενέθλιο τόπο, αλλά και να δώσει αφορμή σε παλιούς και νεότερους μελετητές της ποίησής του να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους. Οι εκδηλώσεις ήταν προπομπός ευρύτερων και πιο πλούσιων εκδηλώσεων που θα γίνουν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.
Το αίμα μου το κρεμάσαν πάνω στα κλαδιά
 το αίμα μου το ρίξαν μες στη θάλασσα
 τ’ άγρια λουλούδια τα βαμμένα δόντια τα πικρά φιλιά
τα ψάρια τα καράβια μες στη θάλασσα

 μέσα στο αίμα το δικό μου χτίσαν τη φωλιά
 από το αίμα το δικό μου βάψαν τα πανιά
 από το αίμα το δικό μου πέταξαν φτερά
όλα τα φοβερά πουλιά μέσα στη θάλασσα
 (Υδρα, Μίλτος Σαχτούρης)

 Είναι αλήθεια πως κάθε φορά που ο Μίλτος Σαχτούρης ξεκίναγε να πάει στον τόπο του, την Υδρα, έφτανε μόνο μέχρι τον Πόρο. Και δεν συνέχιζε. Οι βιογράφοι του λένε πως ήταν πικραμένος με τους συγγενείς του και αυτό πάντα τον σταματούσε. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919 με καταγωγή από την Υδρα και ήταν δισέγγονος του ναυάρχου της Επανάστασης του 1821 καπετάν Γιώργη Σαχτούρη. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά τα εγκατέλειψε και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην ποίηση. Τιμήθηκε με τρία κρατικά βραβεία και τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Πέθανε στην Αθήνα, το 2005, στην περιοχή της πλατείας Αμερικής στην Κυψέλη, όπου και κατοικούσε δεκαετίες στην οδό Μηθύμνης 14, σ’ ένα μικρό δυάρι. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα, το 1945, με τη συλλογή «Η Λησμονημένη» από τις εκδόσεις Ικαρος με βινιέτα που σχεδίασε ο Νίκος Εγγονόπουλος. Από τότε, και μέχρι το 1998, τύπωσε άλλες 13 ποιητικές συλλογές: «Παραλογαίς» (1948), «Με το πρόσωπο στον τοίχο» (1952), «Οταν σας μιλώ» (1956), «Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο» (1958), «Ο περίπατος» (1960), «Τα στίγματα» (1962), «Σφραγίδα ή η όγδοη σελήνη» (1964), «Το σκεύος» (1971), «Χρωμοτραύματα» (1980), «Εκτοπλάσματα» (1986), «Καταβύθιση» (1990), «Εκτοτε» (1996) και «Ανάποδα γυρίσαν τα ρολόγια» (1998). Το διήμερο αφιέρωμα για τον Μίλτο Σαχτούρη που έγινε στην Υδρα 18 και 19 Οκτωβρίου 2019 είχε σκοπό να επανασυνδέσει τον ποιητή με τον γενέθλιο τόπο, αλλά και να δώσει αφορμή σε παλιούς και νεότερους μελετητές της ποίησής του να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους. Εγινε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (1919- 2005) και οργανώθηκε από τον Δήμο Υδρας, το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» και το «Εργοτάξιο Τέχνης Υδρας» του σπουδαίου ζωγράφου και εικαστικού Αλέξη Βερούκα που ήταν η ψυχή της διοργάνωσης. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι προπομπός ευρύτερων και πιο πλούσιων εκδηλώσεων που θα γίνουν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού στην Υδρα με σκοπό να τιμηθεί παντοιοτρόπως το έργο του Υδραίου ποιητή. Ο δήμαρχος Υδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ποιητής της Υδρας μας, ο Μίλτος Σαχτούρης, επιστρέφει σπίτι του. Το καλοκαίρι θα τον υποδεχτούμε και πάλι με τις τιμές που του αξίζουν». Η τιμητική εκδήλωση ήταν μια ιδέα του υπευθύνου των Πολιτιστικών του Δήμου Υδρας, δημοτ. συμβούλου κ. Π. Ράππα.
https://www.efsyn.gr/nisides/216412_o-sahtoyris-epistrefei-stin-ydra?fbclid=IwAR2TbwSxaUw7ERki8kH_woJYB2HcDjMduFm-mIWlvt3IBKPwELGJCKPh9t4

Δεν υπάρχουν σχόλια: