11.11.19

Για τη «Μήνα και άλλες ιστορίες» του Στάθη Ιντζέ – γράφει η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη

Στάθης Ιντζές, Η Μήνα και άλλες ιστορίες, εκδ. Κίχλη, Αθήνα 2019.
Η ατμόσφαιρα του συγγραφικού έργου του Στάθη Ιντζέ είναι συνάμα μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη αναγνωστική αφετηρία και τερματισμός.
Στο βιβλίο του Η Μήνα και άλλες ιστορίες, από τις εκδόσεις Κίχλη, διαβάζουμε μικρά κείμενα. Απλά, στρωτά, χωρίς νευρώσεις και φανφάρες, ωστόσο, μεστά, συγκινητικά με ανατροπές και ένα ελληνικό τοπίο-καταφύγιο. Ο τόπος έχει τη δική του μνήμη και ψήγματά της μας διαπερνούν μοιραία.

Σχεδιάζουμε τις νέες εικόνες που μας γεννά το βιβλίο μέσα στο πλαίσιο της αποαστικοποίησης του σκηνικού, που μας γαληνεύει. Γιατί υπήρξαν και απλές γειτονιές και τόποι που τους αγαπήσαμε όπως ήταν, που μας αγάπησαν όπως ήμαστε και μας χάρισαν ανεξίτηλες εικόνες –από αυτές που δεν βλέπουν τελικά όλοι– για να περιοδεύουν μέσα από τις προφορικές και γραπτές διηγήσεις μας.
Οι αφηγήσεις του βιβλίου μοσχοβολούν μαγικό ρεαλισμό και άλλες υπερρεαλιστικές ή λιγότερο τέτοιες –ποιο το ψέμα και ποια η αλήθεια;– ευωδιές και αποχρώσεις.
Ο πνιγμένος ψαράς που κάθε απόγευμα επιστρέφει σπίτι του, το τίμημα που πληρώνεις για να δεις στα κρυφά τη Μήνα, το κουτί με τα κέρματα στο σπίτι της χήρας με τα δυο παιδιά, η παιδική σφεντόνα του πατέρα και το κοτσύφι, η ζωή στην επαρχία κι ένας θάνατος που παντού είναι ακάλεστος επισκέπτης και αναπάντεχα σε κάποιες από τις ιστορίες κλείνει την αυλαία.
Μικροί πυρήνες, μεγάλα σύμπαντα οι μικρές ιστορίες του βιβλίου Η Μήνα και άλλες ιστορίες και να τις διαβάσετε.
[Πρώτη δημοσίευση στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Φωτογραφία: Tish Murtha. Δείτε τα περιεχόμενα της έντυπης έκδοσης εδώ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: