3.6.20

Περιοδικό Χάρτης

#18 https://www.hartismag.gr/
Στο τεύχος του Ιουνίου, εμφανίζονται νέοι συνεργάτες με ποίηση και πεζογραφία: Μαρία Γρατσία, Πασχάλης Κατσίκας, Ιωάννα Λεκκάκου, Κώστας Μοναστήρας, Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου, Αντώνης Πετρίδης, Άντεια Φραντζή και μαζί: Χλόη Κουτσουμπέλη, Νίκος Νικολάου-Χατζημιχαήλ. Μανόλης Ξεξάκης, Εύα Στάμου.
• Στις στήλες των τακτικών Χαρτογράφων, ο Χάρ(τ)ης Βλαβιανός τα βάζει με το καρτέλ της … καραμέλας, ο Στάθης Γουργουρής μεταφράζει Γουώλκοτ από την Καραϊβική· ο Τάκης Γραμμένος καταθέτει μια τρυφερή ελεγεία· ο Άρης Μαλανδράκης προβάλλει τον … προαιώνιο τουρισμό· ο Τεύκρος Μιχαηλίδης
παρουσιάζει έναν αινιγματικό μαθηματικό· ο Γιώργος Μουλουδάκης ομιλεί περί μεταμελείας· ο Ίκαρος Μπαμπασάκης κατασκευάσει ακαταπαύστως δίκτυα από ύλη ενυπνίων· ο Σάκης Σερέφας εγκυμονεί κινδύνους, ο Μίλτος Φραγκόπουλος μεταφράζει επίκαιρους στίχους του Σέιμους Χίνι· ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης γράφει και πάλι «ό,τι του καπνίσει» και ο Θανάσης Χατζόπουλος στοχάζεται ποιητικά περί ηλεκτρονικών συσκευών.
• Ο Γιάννης Παλαβός μεταφράζει τον βορειομακεδόνα ποιητή Μπλάζε Κόνεσκι, ο Δημήτρης Κοσμόπουλος 15 ποιήματα του Γέητς, ο Βασίλης Παπαγεωργίου την αμερικανίδα ποιήτρια Μόιρα Ίγκαν και ο Αναστάσης Βιστωνίτης ένα επίκαιρο ποίημα του κινέζου Σι Τσουάν.
• Ένα δοκίμιο του (πολυμελοποιημένου) ποιητή Διονύση Καρατζά περί μελοποίησης και μια παρουσίαση του άγνωστου ποιητή της Γενιάς του ᾽70 Ι. Λεοντακιανάκου από τον Συμ. Σταμπουλού.
• Βιβλιοκρισίες από τον Παναγιώτη Βούζη, τον Βαγγέλη Δημητριάδη, τη Ζωή Σαμαρά και την Ελένη Στεφανοπούλου.
• Στη «Μικρή Κλίμακα» της Δ.Ι. Χριστοδούλου, τέσσερις συγγραφείς (Ελένη Γιαννάτου, Στάθης Γουργουρής, Στάθης Ιντζές, Χρίστος Κυθρεώτης) απειλούν: «Την επόμενη φορά θα σου δείξω το ροζ πιπέρι».
• Στη στήλη «Διερευνήσεις», η Σοφία Διονυσοπούλου εγκαινιάζει την στήλη των εποχών με νέο βλέμμα, ενώ ο Φίλιππος Δρακονταειδής συναντά τον ποιητή Τσέσλαβ Μίλος, ο Λευτέρης Ξανθόπουλος ιερουργεί διά του κ. Νι από άμβωνος και ο Νίκος Πρατσίνης, με ήχο και εικόνα, μεταφέρει ειδήσεις από ένα εγγύς μέλλον.
• Στο «Χαρτοφυλάκιο», το ταχυδρομείο φέρνει την επιστολή αναγνώστη για το πώς (και γιατί) γνώρισε (κάποτε) τον «Χάρτη».
• Στα Εικαστικά, ο ποιητής Γιώργος Γώτης συντονίζει την αιώριση των μαγισσών ενώ η Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού μας γνωρίζει ένα παιδί που συνδέεται με τις ελληνίδες του Προραφαηλιτικού κύκλου.
• Στο Θέατρο, ο Σάββας Πατσαλίδης θέτει το καίριο ερώτημα: «Ποιοί δικαιούνται να κρίνουν τη (θεατρική) τέχνη;» ( : η απάντηση επί της οθόνης).
• Στον Κινηματογράφο ο Παναγιώτης Λύγουρης σχολιάζει τη νέα, μικρού μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου, αλλά ο Λάμπρος Σκουζάκης συνεχίζει να επεκτείνει τις ανθολογήσεις του ανάμεσα στις αιώνιες «ξυπόλητες» του κινηματογράφου.
• Στη Μουσική, ο Παναγιώτης Βελιανίτης διερευνά την έγκλειστη εκτέλεση.
• Στη Φωτογραφία, αναρτάται μια φουτουριστική, 20 Μαΐων, πινακοθήκη του Δημήτρη Τσουμπλέκα.
• Στο «Χαρτάκι»: Η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη μυθολογεί, η Ηρώ Κάπα μυρμηγκολογεί, η Όλγα Τσιάρα ομολογεί, ενώ η Ειρήνη Σκούρα δρομολογεί.
• Στα «Τεχνάσματα», η στήλη τριπλής αποστάξεως (των Άρι Γεωργίου, Γιώργου Χ. Παπαδόπουλου και Σάκη Σερέφα) οδεύει προς το τέλος της, ο παλαιογράφος Αγαμέμνων Τσελίκας συνθέτει, εικονογραφεί και ανεβάζει ένα ολόκληρο έργο Καραγκιόζη επί Κορωνώ. Χρησιμότατες πληροφορίες μας δίνει και πάλι ο Χ. Ψ. Ωρολόγιος ώσπου να συναντήσουμε την κλασική διαπίστωση ότι στο «Κουίζ» της Θάλειας Ιερωνυμάκη και πάλι χάσατε… ομαδικώς.
Στις 15 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει το αφιέρωμα στον
Χούλιο Κορτάσαρ
με κείμενα και μεταφράσεις των:
Xoύλιο Κορτάσαρ, Εδουάρδο Γκαλεάνο, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Δημήτρη Καλοκύρη, Αχιλλέα Κυριακίδη, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Μάρτας Σύλβιας Ντιός Σανς, Εύας Παπαϊωάννου, Κλαίτης Σωτηριάδου, Ελένης Χαρατσή και Γιώργου Χουλιάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: